Calamari crocanti

…cu o nota picanta

Povestea cu fructele de mare e scurta: iti plac sau nu iti plac. Daca iti plac, e clar ca le iubesti, iar daca nu, nici nu vrei sa auzi de ele. Aceasta postare este pentru cei care au un loc aparte in inima stomacului lor rezervat fructelor de mare. Fie ca sunt stridii, midii, caracatite sau calamari (si lista poate continua), ele sunt un rasfat total pentru papilele noastre.

Reteta de mai jos este una clasica de calamari prajiti, insa „nota picanta” face diferenta dintre niste calamari buni si unii excelenti;)

IM (2)

Inainte sa trecem la treaba as vrea sa va fac o mica informare in ceea ce priveste locurile de unde puteti achizitiona fructe de mare de buna calitate. Daca stati intr-un oras mare (sau in apropierea unuia) e bine sa stiti ca miercurea si vinerea la Metro aduc fructe de mare proaspete la un pret foarte convenabil. Tot in aceste zile gasiti fructe la fel de proaspete in Piata Obor  (daca sunteti din Bucuresti) pretul fiind cu o idee mai mare (mentionez aici ca daca ii lasi de o cafea doamnei de la taraba, ti-i si curata si ti-i si spala). Din pacate lista „prospetimii” se cam incheie aici. Daca vreti sa pregatiti calamari,  gasiti in majoritatea hipermarketurilor la sectiunea peste: calamari decongelati tuburi. Daca din pacate nu reusiti sa achizitionati nici proaspeti nici decongelati tuburi, va ramane varianta inelelor congelate. Sfatul meu ar fi ca varianta cu inelele congelate sa fie ultima. Din pacate nici gustul nici textura unui calamnar proaspat nu se poate compara cu a unuia congelat.

Iar acum sa trecem la treaba!

Ne trebuie:

Pentru calamarii crocanti

  • calamari taiati inele de 1/2 cm
  • faina
  • boia
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
  • ulei pentru prajit

*faina si condimentele sunt in functie de cantitatea de calamari

Pentru „nota picanta”

  • 1-2 gogosari in otet tatiati bucatele
  •  1-2 ardei iuti (pot fi proaspeti sau in otet) taiati felii
  • un cub de unt
  • ulei de masline
  • lamaie (pentru servit)

Cum pregatim:

  • punem intr-o tigaie inalta  ulei pana la jumatate si o punem pe foc
  • amestecam faina cu sarea, boiaua si piperul (condimentati in functie de cum va place)
  • intr-o punga cu fermoar (sau sistem de sigilare) punem faina condimentata si rondelele de calamari
  • legam punga si o agitam bine, pana cand calamarii sunt acoperiti cu faina
  • prajim calamarii fiind atenti la doua detalii: 1 – inainte de a-i pune in tigaie ii scuturam bine pentru a indeparta excesul de faina; 2 – ii prajim pe rand pentru a nu se lipi intre ei
  • ii scoatem din baia de ulei cand capata o crusta aurie
  • ii scoatem pe prosoape de hartie pentru a se absorbi uleiul in exces
  • intr-o cratita de sos (sau tigaie mica) punem untul si uleiul de masline la incins
  • adaugam gogosarii si ardeii iuti
  • ii sotam 1-2 minute  

Recomandari

  • asezati calamarii pe un platou
  • adaugati sosul cu  legume
  •  puneti lamaie din abundenta
  • mancati cu mana

I (2)

Pofta buna!

poate iti place si

26 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *