Bagels cu faina integrala de grau

 

Iubesc aluaturile!

Cred ca fiecare dintre noi are perioade cand devine pasionat de ceva. Uneori pasiunea trece, alteori ea devine intensa si te cotropeste cu totul. Eu ma incadrez in a doua categorie. Cand m-a luat febra bucataritului am luat toata starea asta ca atare, desi multi mi-au spus ca ma voi plictisi, ca mi se va lua etc. Mie inca mi-a trecut si nici nu stimt ca se va intampla prea curand.  Ma relaxeaza enorm atat faptul ca ma gandesc non-stop ce sa fac de mancare (stiu, pentru unii e un stres), cat si sa stau ore intregi in bucatarie. Stiti cum am observat ca e la mine treaba asta cu gatitul: cu cat descopar mai multe, cu atat imi place mai mult. Asa mi s-a intamplat si cu aluatul. Tin minte ca acum doi ani imi era teama de tot ce inseamna framantat, drojdie, faina. Credeam ca treburile astea-s pentru cei experimentati… tare m-am inselat! Am ajuns sa-mi placa atat de mult sa fac aluaturi incat m-a intrebat vanzatoarea de la magazinul din fata blocului ce fac cu atata drojdie. :)) A, inca o chestie: nu va speriati de drojdia proaspata! E mult mai prietenoasa decat credeti voi, iar aluaturile facute cu drojdie proaspata sunt mult mai sanatoase decat cele cu drojdia uscata instant, care, bineinteles mai contine si alte chestiuni, nu tocmai prietenoase cu organismul nostru.IMG_9569Si in dragostea asta a mea pentru aluaturi am inceput sa experimentez, am inceput sa-mi dau seama ce inseamna o faina buna, cum arata un aluat framanat suficient, dospit suficient si tot asa. Stiti, aluatul e si el o entitate; bacteriile acelea din drojdie care il fac sa creasca, il transforma automat intr-o pufosenie iubibila. Pufosenii iubibile sunt si acesti bagelsi, aceste inele din aluat dospit, fiert si copt. Sunt niste painici delicioase cu crusta crocanta si usor dulce, ideale pentru mic dejun sau brunch, care isi au originea in Polonia. Varianta pentru care am optat eu este una cu faina integrala – stim cu totii ca faina integrala are nutrienti, fier si fibre, incoparabil mai multe decat cea alba (daca e sa o spunem pe cea dreapta, faina alba din comert e cam lipsita de asa ceva… are in schimb adaos de gluten cat cuprinde).  Dar revenind la partea frumoasa, va spun ca acesti bagels cu faina integrala si toping de seminte pot inlocui cu succes painea pentru sandvisuri si va pot face diminetile simpatice si voiase din punct de vedere culinar.  
IMG_9592

Bagels cu faina integrala
Print
Ingrediente (pentru 8 bagels)
  1. 200 g faina integrala de grau
  2. 300 g faina alba de grau 650
  3. 350 g apa calduta (se va cantari tot pe cantar)
  4. 1 cub de drojdie proaspata (cat o nuca-12g) sau 1 plic de drojdie uscata
  5. 1 lingurita de zahar
  6. 10 g sare (2 lingurite)
  7. 3 linguri de miere
  8. seminte pentru presarat - susan, negrilica, mac, in, chimen (dupa preferinte)
Cum procedam
  1. Daca folosim drojdie proaspata, amestecam intr-un bol drojdia cu zaharul si cateva linguri de apa calduta - lasam drojdia 15 minute sa se activeze (se va forma o spuma deasupra, asta inseamna ca drojdia este activa). Daca folosim drojdie uscata o amestecam cu faina
  2. Amestecam intr-un bol toate ingredientele si formam un aluat legat
  3. Transferam aluatul pe un blat si il framantam timp de 10 minute
  4. Dupa ce am framantat aluatul, il cantarim, apoi rezultatul il impartim la opt - astfel vom obtine gramajul fiecarui bagel in parte
  5. Cantarim fiecare bucatica de aluat, apoi formam din fiecare bucata cate o bila
  6. Cu ajutorul degetului mare facem un orificiu in mijlocul bilei, apoi tragem usor spre exterior, astfel incat sa formam un inel (ca in imaginile de mai jos)
  7. Punem inelele in tava, le pudram cu faina, apoi le acoperim cu o folie de pastic (folia va sta lejer, nu sa tensioneze aluatul)
  8. Lasam la dospit pentru 40 de minute
  9. Dupa cele 40 de minute, intr-o oala incapatoare punem apa la fiert
  10. Cand apa fierbe, punem mierea, apoi adaugam rand pe rand inelele din aluat
  11. Lasam 10-15 secunde pe o parte, 10-15 pe cealalta
  12. Le scoatem cu o spumiera, lescurgem usor pe un prosop, apoi le punem inapoi in tava
  13. Preasaram pe deasupra semintele, apoi coacem bagelsii la 200 de grade pentru 20-25 de minute (sau pana cand sunt frumos rumeniti)
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

colaj bagels
bagels2Noi ii taiem in doua si ii transformam in niste sandvisuri super dragalase si gustoase. Mierea pusa in apa in care ii oparim le face o crusta usor crocanta si delicioasa. Puteti de asemenea sa ii mancati simpli, alaturi de un pahar de iaurt sau lapte.
IMG_9568

Bucurati-va diminetile cu mic-dejunuri copioase!

Cu drag,

Praji.

poate iti place si

No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *