Andreea Tutunaru -Tort Padurea Neagra

 

 

…sau Amazing Gateau au Chocolat 😉

Pe super simpatica Andreea de la Skirtbike, o stiti,  am mai avut-o invitata aici, tortul pe care ni l-a prezentat ea atunci, Tort cu ciocolata, martipan si fructe de padure este le locul patru in topul cautarilor de pe blog. 🙂 Cand am vazut ce minunatie de gateau au chocolat a facut zilele trecute, i-am propus sa scrie textul si reteta si sa fie invitata mea; era pacat sa nu stiti si voi cum se face acest fabulos tort Padurea neagra, cu crema, fructe si multa-multa ciocolata. Eu ma voi opri aici, o las pe simpatica pistruiata sa povesteasca cum e sa te aventurezi intr-o padure dulce si ciocolatoasa. 😉

tort cu ciocolata si fructe de padure

Cand ai oameni dragi in jurul tau, cauti sa-i surprinzi din cand in cand si, mai ales, de ziua lor de nastere. Asa incepe povestea tortului creat pentru petrecerea surpriza pe care urma sa o pregatesc unui amic de ziua lui. Aveam cheile de la casa, cu motivatia de a-i uda florile, in timp ce el era plecat la schi… si vedea in fiecare zi Matterhorn-ul de pe fereastra. Departe de mine gandul de a-mi petrece prea mult timp in jurul florilor. Inca de cand imi daduse cheile visam la un tort la care sa-ti ramana gandul. Am rasfoit toate cartile mele de bucate (multe!), dar n-am găsit ceva fabulos, stiti ce spun… Am rasfoit apoi Pinterest-ul cautand dupa “amazing gateau” si uite asa am dat peste unul din cele mai frumoase bloguri din toate timpurile: Butter and Brioche. Blogul avea acolo gandurile mele adunate si deja simteam mirosurile dincolo de ecran, daaaar nu nu ma puteam decide ce sa pregatesc – e de inteles daca arunci un ochi peste bucataria talentatei Thalia. Si uite asa am ajuns eu in supermarket de Ziua internationala a Fericirii, cu 3 retete in brate. Nici atunci nu stiam ce tort imi doresc mai mult – cu ciocolata si menta; cu ciocolata, cirese si fructe de padure sau cheesecake cu nuci caramelizate. Dupa 20 de minute si 50 de euro cheltuiti pe ingredientele celor 3 retete am ajuns acasa si m-am decis sa fac cea mai complicata reteta, cel mai amazing gateau au chocolat, The Cake, cea mai cea prajitura dintre toate prajiturile pe care le-am facut vreodata. Sa va povestesc si voua cum am facut. Am pregatit ingredientele cu o seara inainte si le-am lasat pe masa. Imi place de nu mai pot sa le vad asa insirate pe super masa din bucataria mea care te invita la gatit. Daca va aduceti aminte de tortul cu martipan si fructe de padure pe care l-am pregatit intr-o bucatarie de 5 mp, cred ca va imaginati bucuria unei bucatarii de 7 ori mai mare. M-am trezit la 5 dimineata, nu e musai sa faceti si voi la fel, si am inceput calatoria asta de multe ore pentru prepararea gateau-lui. Pe sait scrie ca aventura dureaza o ora si inca putine minute, la mine a durat de 5 ori mai mult, caci n-aveam 3 tavi de tort, sunt mai inceata in a memora si verifica daca am pus toate ingredientele, pana mi-am baut cafeaua, pana s-a racit fiecare blat, spalat tava, pus un nou blat la cuptor, va dati seama …

liuba and the cake
gateau au chocolat

Tort Padurea Neagra
Print
Ingrediente (pentru o tava rotunda de 24 cm si un tort pentru 20 de persoane)
Pentru blaturile de ciocolata delicioase
  1. 540 g faina
  2. 600 g zahar brun
  3. 60 g cacao olandeza
  4. 3 lingurite praf de copt
  5. 3 lingurite bicarbnat de sodiu
  6. un varf de cutit de sare
  7. 3 oua mari (eu am pus 4 oua mijlocii) la temperatura camerei
  8. 300 ml smantana la temperatura camerei (in Belgia nu exista smantana, dar am pus fromage blanc, ceva asemanator cred eu)
  9. 150 g unt topit
  10. 200 ml apa clocotita
Cum pregatesti ciresele
  1. 700 g cirese proaspete (eu am folosit din compot ca piata aici am doar duminica si tortul l-am facut intr-o sambata matinala)
  2. 150 ml lichior de cirese, eu n-am avut dar a mers la suflet cu amaretto, oare ar merge si cu visinata?
  3. 100 g zahar brun
Pentru crema de mascarpone
  1. 700 g mascarpone (eu am avut doar 500 si oooh cat mi-a mai lipsit in tort, poate cel mai mic minus al tortului e ca nu a avut suficienta crema)
  2. 10 linguri de zahar pudra
  3. 200 ml smantana de gatit
Pentru crema de ciocolata
  1. 150 g din cea mai buna ciocolata pe care ati mancat-o voi vreodata. Neagra sa fie! Eu cum sunt pe taramul belgian, va dati seama ca nu m-am zgarcit deloc si merita din plin! Din greseala am pus ciocolata cu lapte, dar am dres-o pana la final cu cateva linguri bune de cacao
  2. 150 ml smantana de gatit
  3. 3 linguri unt
Pentru decor
  1. Fructe de padure proaspete si cirese. Eu cirese, stiti, n-am avut. Ar mai fi mers inca pe-atatea fructe de padure, dar n-am anticipat eu bine
  2. zahar pudra
Cum facem minunatia aceasta
  1. 1. Cu rabdare, rabdare, rabdare
  2. 2. Preincalzim cuptorul la 180 grade celsius
  3. 3. Intr-un bol mare amestecam bine faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea
  4. 4. Adaugam zaharul, ouale, smantana, untul si apa fierbinte. Amestecam ingredientele incet si uniform pana se omogenizeaza bine si se formeaza o crema ciocolatoasa de-ti vine sa o mananci inainte de coacere.
  5. 5. Impartim compozitia in 3 parti si coacem fiecare blat 22-27 minute.
  6. 6. Lasam fiecare blat sa se raceasca 10 minute pana sa il scoatem din tava. Apoi, scoase din tava, le lasam sa se raceasca complet.
  7. 7. Ne abtinem sa mancam din crema, daca putem 🙂
  8. 8. Amestecam ciresele cu zaharul si amaretto si le punem 15 minute la foc mic intr-o craticioara. Le separam apoi de sirop, pe care il pastram pentru a insiropa blaturile.
  9. 9. Rupem ciocolata in bucati, o amestecam cu smantana lichida si untul, apoi le punem la foc mic si amestecam usor pana se formeaza o glazura cremoasa (Aveti rabdare sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a orna tortul. Eu n-am avut de atata entuziasm, iar asta poate fi usor observabil in fotografii)
  10. 10. Amestecam cu mixerul crema de mascarpone, cu smantana lichida si zaharul pana se formeaza o crema oh so good.
  11. 11. Ca sa asamblam tortul, insiropam pe fiecare blat in parte (nu uitati, acestea trebuie sa fie reci), punem crema de mascarpone si jumatate din cantitatea de cirese pe fiecare blat. Pe ultimul blat nu mai punem crema de mascarpone, ci ganache de ciocolata.
  12. 12. Ornam cu fructe de padure din belsug - nciodata nu vor fi de ajuns.
  13. 13. Il lasam minim 20 de minute la frigider inainte de a-l manca.
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
fruit de bois

cel mai bun tort cu ciocolata
Acum bucurati-va de minunea care se  topeste in gura pur si simplu. E amazing gateau!!! Ca doar asa am inceput povestea…

black forest gateau 2
 Sa aveti pofta mare si inspiratie!

Va pupa Andreea&Praji!

poate iti place si

8 comments

  1. Praji, ce bine ca am notat reteta de tort aici, Ca sa stiu unde sa o caut cand am nevoie :)) Ghici ceeeee, maine mananc fix tortul asta. Acum il prepar 🙂 Te imbratisez si distractie placuta printre bicicliste!

  2. Fetelor am facut eu aceasta minune de tort si e de-li-cios!!!
    la prima vedere pare greu de facut si foarte sofisticat dar nu e asa. In 4 ore l-am facut pentru ca si eu am avut doar o tava si a trebuit sa astept sa se raceasca fiecare blat. In loc de zahar brun (la blat) eu am pus 300 g zahar normal si a iesit foarte ok, In loc de lichior de cirese am pus visinata dar ATENTIE sa nu fie facuta cu tuica, daca e facuta cu alcool e buna. Am pus visine din compot (aveam facut de vara trecuta). Mi-am dat pe spate toti prietenii :))) Am in plan sa il mai fac odata de Paste :))

    1. yummy ce de sfaturi faine Andreea! Mulțumesc! Daca aș pune mâna pe vișinată, eu aș bea-o cu siguranță, n-ar mai ajunge la tort. Asta pentru că e atât de rară la vedere pe aici prin Belgia…

Leave a Reply

Your email address will not be published.