Spanac cu lapte si usturoi, si oua posate

Primavara incepe cu o legatura de spanac 1.0 😉

De ce 1.0?! Pentru ca primavara va incepe si cu o legatura de leurda (1.2), si cu una de untisor (2.0) si tot asa. 

Si acum sa revin la spanac. Stiti momentele acelea cand te duci la piata sa cumperi doar cateva chestii si ajungi acasa cu sacose pe care de abia le cari?! Sigur le stiti. Asa am patit si eu saptamana trecuta cand am zis sa trag rapid o fuga in Obor sa iau niste seminte de la Orient si niste lapte de la dozator. Am ajuns acasa, pe langa alte minunatii, cu un ditamai bratul de spanac proaspat si crocant. Cand am intrat pe usa, sotul meu a intrat imediat in fibrilatii; spanacul si urzicile sunt mai singurele “verde” pe care le manca. Bineinteles ca am schimbat meniul programat pentru acea zi si am purces direct la spalatul spanacului. Si cum prietenul cel mai bun al spanacului este oul (cica asa spun si cercetatorii britanici: spanacul trebuie mancat alaturi de o proteina animala, ca daca nu… ceva sigur se intampla), am facut alaturi (sau pe) oua posate sau oua ochiuri romanesti.  Credeti-ma pe cuvant cand va spun ca  spanacul cu lapte si usturoi, alaturi de unul-doua oua posate si niste cubulete de mamaliga rece sunt cea mai buna alegere prin care puteti ura primaverii bun venit in meniurile voastre!

IMG_9499Treaba amuzanta este ca de cand am postat o poza pe Facebook, teaser la acesta postare, am scris deja de trei ori reteta unor prieteni care nu au mai avut rabdare sa pun reteta pe blog.
IMG_9518

Spanac cu usturoi si lapte, si oua posate
Print
Ingrediente (pentru 6 portii)
  1. 1 kg de spanac proaspat
  2. 1 ceapa mica
  3. 250 ml lapte
  4. 3 catei de usturoi
  5. 1 lingura cu varf de faina alba de grau
  6. 2 linguri ulei
  7. sare
  8. piper proaspat rasnit
  9. oua foarte proaspete (pentru posat)
  10. 1 lingurita de otet (pentru posat)
Cum procedam
  1. Spalam bine spanacul, apoi il scurgem
  2. intr-o oala de 4-5 l punem apa la fiert, adaugam 2 linguri de sare
  3. cand apa clocoteste adaugam spanacul si il presam cu o spumiera
  4. lasam sa se oparesca spanacul 2-3 minute, apoi il scoatem la scurs intr-o strecuratoare
  5. taiem marunt ceapa apoi o punem la calit intr-o cratita incaptoare, in cele 2 linguri de ulei si 4-5 linguri de apa
  6. cand ceapa devine sticloasa, adaugam usturoiul taiat felii - daca mai este nevoie mai adaugam 4-5 linguri de apa
  7. scurgem bine spanacul (insa nu il stoarcem sa iasa tot lichidul), apoi il tocam grosier
  8. adaugam spanacul peste ceapa si usturoi si le mai calim cateva minute
  9. intr-un vas amestecam cu ajutorul unui tel laptele cu faina, apoi turnam continutul peste spanac
  10. lasam la foc mic 7-10 minte-amestecam ocazional (avem grija sa nu se prinda de fundul vasului).
  11. Cat timp spanacul e pe foc, intr-o cratita punem apa la fiert - adaugam in apa otetul
  12. intr-un bol mic spargem un ou
  13. cand apa fierbe cu bule mici (atentie, apa nu trebuie sa clocoteasca!) amestecam (invartim) cu o lingura in apa, astfel incat sa se formeze un "vartej", apoi adaugam oul din bol exact in mijlocul vartejului (daca oul este proaspat, albusul se va "infasura in jurul galbenusului")
  14. lasam oul la posat timp de 4 minute, apoi il scoatem cu o spatula si il transferam intr-un bol cu apa calduta pana cand posam toate ouale.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

IMG_9501
Mancati verde si bucurati-va de primavara!

Cu drag,

Praji.

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.