Focaccia roz

Stiti deja si se vede pe canalele mele de socializare: am o pasiune pentru aluaturile si mancarurile roz. :)) Culoarea in sine nu ma atrage in mod deosebit, insa cand vine vorba de preparate culinare, mi se pare o culoare absolut fascinanta. Poate si pentru ca astfel de preparate sunt mai rare, nu stiu… Cert este ca imi place sa fac abuz de sfecla rosie si sa creez preparate nuantate de acest ingredient.

Si pentru ca tot vorbeam de cananlele de socializare, este acum un trend care se numeste “Focaccia Garden”, adica o focaccia decorata ca o gradina. Nu stiu ca de incantati sunt italienii de acest trend, desi am vazut si pe conturi din Italia acest preparat, cert e ca este foarte placut ochiului. La simpla cautare #Focacciagarden pe Instagram, o sumedenie de peisaje care mai de care colorate si inspirate va vor aparea.
La noi in tara Cristian de la Food of Bucharest a dat startul si m-a provocat ss fac si eu una. Asa ca, luand pasiunea mea pentru aluaturi roz si imperechind-o cu provocarea lansata de Cristian, a iesit acesta focaccia roz frumoasa, dar si foarte gustoasa.

Inainte sa va dau reteta, as vrea sa va dau niste detalii despre gust si culoare. Cand prietenele mele m-au intrebat daca are gust pamantiu de sfecla, au fost surprinse sa afle ca nu. De asemenea, la prima tentativa a mea de a face aluat roz, aceste paini, coaja a iesit roz, insa miezul nu. Secretul pentru a neutraliza gustul pamantiu al sfeclei si pentru a pastra si miezul ros este Vitamina C. Acesta este un truc pe care l-am invatat de la Viviana Marza, mentorul meu in aluaturi si paine cu maia. (Va voi vorbi in curand si despre asta).

Asadar, daca vreti sa faceti un aluat colorat, Vitamina C ocupa un loc important la pastrarea culorii.

Mai jos va las reteta detaliata si cateva poze cu preparatul inainte si dupa coacere. Noi am servit-o cu branzeturi si mezeluri maturate, dar am facut si sandwicuri cu ea. Un deliciu.

Ingrediente pentru o focaccia mare (pentru o tava cu diametrul de 30-31 cm):

Pentru focaccia:
500 g faina pentru paine (550, 450 sau 650)
25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
1 lingura de miere
300 ml apa
1 sfecla medie coapta sau fiarta (eu am cumparat gata fiarta)
10 g sare
60 ml ulei de masline (6 linguri) + extra ptr a unge blatul si bolul
2 pastile de vitamina C – eu am avut vitamina C de 1000 – daca aveti tuburi, scoateti pudra din ele, daca aveti pastile, maruntiti-le intr-un mojar cu pistil sau intre 2 linguri
Sare de mare pentru presarat

Pentru decor:
Legume si verdeturi la alegere
Eu am folosit ceapa rosie, fire de cepsoara (chives), marar si cateva fire de coaja de lamaie

Cum procedam:

Daca folosim drojide proaspata:
In bolul in care vom framanta aluatul amestecam drojdia cu mierea pana obtinem o pasta, apoi adaugam 100 ml apa calduta (din totalul de 300 ml) si 1 lingura de faina (din totalul de 500 g), apoi amestecam din nou – dam deoparte pentru 10-15 minute pentru a lasa timp drojdiei sa se activeze. Vom sti ca este activata cand la suprafata compozitiei vedem bule si compozitia a crescut in volum

Daca folosim drojdie uscata, o amestecam cu faiana si atat

Intr-un blener mixam bine sfecla impreuna cu cei 200 ml de apa ramasi si pudra de la cele 2 pastile de vitamina C

Trecem mixul obtinut prin 2 site – eu am trecut mai intai printr-o sita rara, apoi printr-o sita deasa. Puteti sa treceti totul direct printr-o sita deasa, doar ca procesul poate fi usor mai anevoios

Cantarim sucul obtinut – vom avea nevoie de 280 ml de lichid
Daca mai ramane, il putem bea sau, daca nu ne place, il aruncam, daca e mai putin de 280 ml, adaugam putina apa pana obtinem cantitatea de mai sus

In bolul in care vom framanta aluatul adaugam faina (daca am folosut drojdie proaspata, punem faina peste amestecul de drojdie), sarea, cei 280 ml de suc de sfecla si 2 linguri de ulei de masline (din cei 60 ml)

Framantam un aluat moale si elastic (eu l-am malaxat 10 minute in mixerul Kitchen Aid – daca nu avem mixer, il framantam cu mana, cu miscari de intindere timp de 15 minute – tinem bila de aluat si intindem pe blatul pe care am pus putin ulei (nu din cei 60 ml), apoi aducem aluatul din nou spre noi tot asa – avand grija sa nu rupem aluat
Aluatul va fi unul destul de lipicios si umed, asa este normal
Ungem bolul cu putin ulei de masline, apoi punem aluatul inapoi in bol pentru a-l dospi
Acoperim bolul cu o folie de plastic sau cu o casca de dus si il dam intr-un loc calduros o ora, o ora jumatate sau pana isi dubleaza volumul. Cel mai potrivit loc este cuptorul (inchis) pentru ca nu sunt curenti de aer in interior.

Dupa ce si-a dublar volumul, punem din nou aluatul pe blatul de lucru uns cu putin ulei si scoatem bine aerul din el – il aplatizam cu podul palmei
Ungem bine tava cu 1 lingura de ulei de masline (din cei 60 ml), apoi punem aluatul in tava si il uniformizam sa aiba o intaltime egala peste tot
Acoperim tava cu o folie de plastic – superficial, fara a o sigila sau cu un servet de bucatatie umezit usor (pentru a evita uscarea aluatului), apoi il lasam din nou la dospit pentru 30 de minute
Dupa dospire, punem restul de ulei de masline (30 ml) pe toata suprafata aluatului, apoi formam mici orificii in aluat cu ajutorul degetelor – pur si simplu afundam degetele in aluat din loc in loc
Vom vedea ca in unele locuri pe suprafata aluatului vor aparea basici asta inseamna ca aluatul este bine dospit
Daca o facem simpla, presaram fulgi se sare si o bagam la copt
Daca facem “gradina” presaram resaram fulgii de sare, apoi facem modelul dorit.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade (functia ventilatie) pentru 35 de minute.
Rezultatul va fi o focaccia crocanta la exterior, cu un interior elastic, usor umed si cu gust dulceag.

Cu drag, Prajiturela.

poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.