Inca de cand am primit propunerea de la unul dintre dintre colaboratorii mei de a face un preparat indonezian, am rascolit internetul pana cand am dat de ceea ce speram: un preparat spectaculos.
Cel putin la nivel de textura acest desert chiar asa mi se pare. Bika ambon sau prajitura fagure este un desert cu textura umeda si cu gust delicat de lemongrass. Reteta originala contine frunze de portocal si frunzele unui anume palmier. Cum la noi citrice se gasesc doar in ghivece, care cel mai probabil sunt stropite cu diverse substante, iar palmieri nu cresc la noi si nici nu gasim in magazine, m-am descurcat cu ce am avut.
Pentru aroma si culoare pus in compozitie lemongrass, 3 fire de sofran, coriandru, turmeric si oua. Pentru textura si aspect am gasit ce aveam nevoie: faina de tapioca. Poate va veti intreba cum se obtin acele “mici santuri”. Ei bine ele se obtin datorita drojdiei care intra in compoztie si datorita felului in care se coace – cu caldura de jos, apoi cu ventilatie (sau caldura sus jos).
- 250 ml lapte de cocos
- 2 lingurite lemongrass uscata (sau 2 fire proaspata)
- ½ lingurita turmeric
- ½ lingurita coriandru boabe
- 3 fire de sofran
- 1 pastaie de vanilie
- 2 linguri rase de faina alba de grau
- 1 lingurita de drojdie uscata
- 1 lingura de zahar brun
- 50 ml apa calduta
- 1 ou
- 4 galbenusuri (din albus le putem congela pentru cand avem nevoie sau putem face o pavlova)
- 120 g zahar pudra
- 80 g faina de tapioca
- Intr-o cratita mica punem laptele de cocos si mirodeniile
- (taiem pastaia de vanilie in doua pe lungime, tragem cu cutitul astfel incat sa scoatem semintele, apoi adaugam si pastaia si semintele in cratita)
- Fierbem compozitia 1 minut, apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca complet (in acest timp laptele de cocos se va infuza cu aromele mirodeniilor adaugate)
- Intr-un bol mic facem o maia - amestecam faina de grau cu drojdia, zaharul si apa
- Acoperim bolul si dam deoparte pentru 15 minute (pentru a se activa drojdia)
- Intr-un bol incapator batem usor galbenusurile si oul
- Adaugam zaharul si amestecam, apoi adaugam si faina de tapioca si amestecam
- Trecem compozitia din lapte de cocos printr-o sita si o turnam in bolul cu oua
- Tot in bolul cu oua (si cu drojdie) adaugam compozitia cu drojdie (maiaua activata)
- Cu ajutorul unui tel omogenizam compozitia
- Acoperim bolul cu folie de plastic si il dam intr-un loc calduros pentru 2 ore (! atentie acesta este un pas important – lasati bolul deoparte 2 ore, nu il mutati, nu ridicati folia, practic nu il atingeti)
- Incingem cuptorul la 180 de grade celsius
- Tapetam o tava de 20/30 cu hartie de copt
- Turnam compozitia in tava
- Coacem 20 de minute la functia caldura de jos, apoi incat 10 minute la functia ventilatie/convectie (daca nu aveti aceasta functie, folositi functia caldura sus si jos)
- Scoatem de la cuptor si lasam prajitura sa se raceasca in tava
- Aceasta prajitura nu este una dulce, daca va plac deserturile mai dulci, puteti adauga miere pe deasupra inainte de servire.
Cu drag, Praji.