Cum sa aranjezi masa pentru o cina romantica

Inca de cand v-am provocat sa cititi cartea “Bunele maniere la masa” aveam in gand un articol despre cum se aranjeaza o masa. Iata ca acum a venit si randul lui, in cazul de fata:  „cum aranjezi masa pentru o cina romantica”. Multumesc celor de la Alka, cu care am o colaborare foarte frumoasa si care imi dau oportunitatea sa fiu creativa si sa public pe blog articolele pe care mi le doresc.

Din pacate, din cauza comoditatii, a grabei si poate a nestiintei ajungem sa mancam in graba, in locuri incomode, nedand atentie unor detalii care ar face mancatul mai placut. Acasa am mancat intotdeauna la masa, cu tacamuri – cutit, furculita si lingura – si pahar langa farfurie. Va fac o marturisire: nu suport sa vad cand cineva taie orice cu furculita – in „dictionarul meu” doar cutitul este pentru taiat.  Dar despre obsesiile mele vorbim altadata.

Revenind la cina noastra romantica, stiu ca printre urmaritorii mei sunt si foarte multi tineri care poate ar avea nevoie de sfaturi de acest gen. Asa ca m-am gandit ca daca tot suntem in luna iubirii, sa vin in ajutorul vostru prezentandu-va un filmulet in care sa vedeti cum se aranjeaza o masa pentru o cina in doi, fara pretentii, dar totusi intr-un mod delicat si placut.

La nivel de cromatica am iesit din eternele roz si rosu si am mers spre nuante de albastru. Am gandit un aranjament simplu, cu cateva detalii care se ne dea ideea de cina festiva – paharele cu picior si farfruiile de unt.

Asadar, iata cateva detalii mai mult sau mai putin tehnice despre regulile aranjarii unei mese.

Farfuriile:

Intotdeauna la un eveniment festiv se va pune pe masa farfuria suport. Este farfuria care sta pe masa pe toata perioada cat nu mancam niciun fel. In cazul unor mese mai putin sofisticate, cum e masa prezentata de mine, farfruia de fel principal tine loc si de farfurie suport si de farfurie de fel principal. Farfuria pentru paine este de asemenea care va fi prezenta pe masa de la inceputul aranjarii acesteia. Eu am preferat sa o pun la masa pe care v-am prezentat-o azi, da impresia de eleganta si delicatete mesei.

Tacamurile:

Sunt așezate, de obicei, in dreapta si in stanga, la aproximativ 1 centimetru de farfurie, de la interior spre exterior, in ordinea inversa degustarii preparatelor servite. Furculitele se aseaza in partea stanga cu furchetii in sus,  cutitul si lingura in partea dreapta – cutitul se va aseza cu taisul spre interior, iar lingurile cu concavitatea in sus.
Tacamurile folosite la desert se aranjeaza in fata farfuriei suport, catre centrul mesei, in următoarea ordine: cutit, furculita, lingurita. Cutit si furculita se vor adauga daca  se va servi tort, lingurita pentru orice alt desert. Eu am presupus ca vom avea doar desert, asa ca am mers pe varianta simpla, doar cu lingurita. Mini prajitura surpriza vine deja ambalata ;). In plus, cutitul si lingurita sunt dispuse cu manerul in dreapta, iar furculita cu manerul in stanga – astfel, cand le vom folosi, le vom “cobori” in dreptul farfuriei, asemenea tacamurilor de dimensiuni normale.

Cutitul pentru unt se aranjeaza in partea stanga, pe farfurioara de paine;

Paharele:

Paharele sunt dispuse in fata farfuriei, dupa tacamurile de desert. Aceasta dispunere incepe de la paharul de apa, in dreapta lui se asaza paharul destinat vinului rosu, iar langa el paharul pentru vin alb si paharul pentru aperitiv. Numarul maxim de pahare este de 4. In cazul nostru am folosit doar doar doua pahare, de apa si de vin alb.

Servetul:

Aici este locul de joaca. Servetul se poate aseza in partea stanga, langa furculite sau, pe farfuria suport. O masa aranjata corect va avea intotdeauna un servet de panza si, la nevoie, servetele din hartie. In ceea ce priveste detaliile care pot fi adaugate, posibilitatile sunt nelimitate: eticheta cu numele invitatului, un inel pentru servet cu model deoseit, un detaliu specific evenimentului. In masa prezentata de mine, am optat pentru o panglica subtire, in culoare complemetara celei a servetului  si o mini prajiturica – orice masa perfecta incepe cu o mica portie de desert. 😉

Decoartiunile/florile:

Pentru evenimente mari se pot folosi aranjamente inalte care sa dea volum aranjamentului spatiului per total. Cand vine vorba de mese intime sau de evenimente la care socializarea este punctul central, recomadarea este ca masa sa fie decorata cu aranjamente florale nu mai inalte de campul vizual. Eu am facut un mic buchetel din lalele si frezii si/sau o lumanare.

Acestea sunt cele cateva elemente de care este ideal sa tineti cont cand pregatiti o masa, fie ea pentru doua sau pentru 10+ persoane. Sper din toata inima ca acest articol va este util si ca va va face sa dati putin mai multa importanta detaliilor, cand vine vorba de mesele in doi sau in familie.

 

Cu drag, Praji.

(Articol sponsorizat)

poate iti place si

4 comments

  1. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I
    think I would never understand. It seems too complex
    and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  2. I think this is one of the most vital information for me.
    And i’m glad reading your article. But want to remark on few general
    things, The site style is wonderful, the articles is really excellent
    : D. Good job, cheers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *