Tarta cu frangipane si portocale rosii

De cativa ani incoace am avut bucuria sa descopar ca si la noi se gasesc portocale rosii. Bine, doar in ianuarie si februarie, suficient cat sa ne facem pofta. La gust sunt asemanatoare cu portocalele clasice, usor mai acrisoare.

Am mancat ca atare, insa am zis sa ma si joc cu ele, asa ca am facut o tarta cu frangipane si felii de portocale rosii.

 

Tarta cu frangipane si capsuni

Ingrediente:

Pentru aluat:

250 g faina alba de grau

125 g unt gras (82% grasime) foarte rece, de la frigider

1 praf de sare

3-4 linguri de apa foarte rece

Pentru frangipane:

100 g faina de migdale

70 g zahar brun, sau daca aveti, zahar Muscovado

100 g unt la temperatura camerei

2 oua

un praf de sare

1/2 lingurita esenta de migdale (optional)

Pentru toping:
4-5 portocale rosii

Cum procedam:

Aluatul:

Punem intr-un bol incapator faina si sarea, apoi le amesetcam

Adaugam untul taiat cuburi peste faina

Cu ajutorul varfurilor degetelor infainate maruntim untul, astfel incat sa obtinem un pesmet fin

!Atentie, aceasta operatiune se face obligatoriu cu degetele, deoarece podul palmelor ste prea cald, fapt ce va face ca grasimea sa se topeasca si astfel aluatul nostru va deveni elastic si tare.

! Aceast aluat se poate face si in blender!

Dupa ce am obtinut textura de pesmet, adaugam apa rece si, cu ajutorul unei furculite (reci) amestecam energic

Dupa incorporarea apei framantam cu mana aluatul doar cat sa se lege – nu este nevoie sa avem un aluat compact, e suficient sa unim firimiturile intr-o bila

Aplatizam bila de aluat, o invelim in folie alimentara, apoi o dam la frigider pentru minim 30 de minute

Dupa cele treizeci de minute, scoatem aluatul, il intindem intre doua foi de hartie de copt sau pe un blat pe care am pus un pic de ulei, apoi, rulam aluatul pe sucitor si il punem in tava

Il presam bine, il intepam din loc in loc cu o furculita, apoi punem peste el o foaie de copt
Peste foaia de copt punem 1 cana de boabe de fasole sau orez (greutatea acestor boabe vor impiedica aluatul sa se umfle)
Coacem aluatul la cuptorul incalzit in prealabil la 200° pentru 15 minute cu boabele si alte 5 minute fara boabe
Scoatem aluatul de la cuptor si il lasam sa se raceasca (in tava)

Crema frangipane:
Mixam bine ouale cu unutul, zaharul si praful de sare, apoi adaugam faina de migdale si esenta si mai mixam putin – dam deoparte cat curatam portocalele

Portocalele:
Curatam portocalele asemenea unor mere (nu cum curatam portocalele de obicei), astfel incat sa curatam si membrana alba, apoi le feliem.

Intindem crema in tava, apoi adaugam feliile de portocale

Coacem la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 40 de minute.

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.