Accesorii si ustensile necesare in orice bucatarie

Nu putine mesaje au fost cele in care mi-ati cerut ori sa va ajut cu recomandari de ustensile, vase sau accesorii pentru bucataria voastra, ori sa scriu un articol cu ce e nevoie sa avem intr-o bucatarie. Eu, fata ascultatoare, m-am mobilizat si am executat. Nu voi putea cuprinde toata informatia intr-un singur articol, drept pentru care am gandit o serie de materiale, impartite pe categorii. Primul material este despre accesorii si ustensile necesare in orice bucatarie.

Daca ma urmariti pe canalele de social media, stiti ca ne construim o casa, asadar acest stil de articol imi este util si mie. Si pentru ca o casa noua cere ustensile si vase noi, am intrat pe Vivre.ro de unde mi-am comandat majoritatea ustensilelor si accesoriilor de care stiu ca voi avea nevoie in noua bucatarie.

In filmuletul de mai jos vi le prezint pe scurt, iar in continuare voi scrie detaliat de ce este util fiecare accesoriu sau ustensila in parte.

  • Tocatoare

In orice bucatarie e nevoie de cel putin un tocator din lemn si unul din plastic. Cel din lemn este ideal sa fie de dimensiuni peste medie pentru a-l putea folosi atat la tocat diverse preparate (legume, fructe etc.), cat si pentru a felia alimente sau ingrediente de dimensiuni mai mari (paine, prajituri, legume mari etc.). Ideal este ca acest tocator sa fie folosit pentru orice in afara de carne sau peste. Pentru carne sau peste este indicat sa avem un tocator special din plastic. Folosim tocatoare diferite pentru a nu contamina alimentele intre ele.

Ca intretinere, cel de plastic se spala foarte usor, cu apa si detergent sau in masina de spalat vase. Cel de lemn insa, are nevoie de o ingrijire mai speciala. Fiind un material natural si poros nu este indicat sa il spalam cu detergent de vase… asta daca nu vrem sa mancam rosii cu gust de detergent. Cum procedam in cazul tocatorului de lemn: il stergem bine cu o lateva umeda, apoi, cu ajutorul unui cutit ascutit razuim stratul superior. Il lasam sa se usuce bine, iar dupa uscare turnam pe el 2 linguri de ulei de masline, in sau floarea soarelui si il masam bine-bine pe toata suprafata. Astfel il igienizam corect si ii crestem rezistenta.

Inca un detaliu foarte important, mai ales daca sunteti la inceput de drum in bucatarie: intotdeauna puneti un prosop umed sau o laveta umeda sub tocator. Astfel el va sta nemiscat cand il folositi, iar voi nu veti risca sa va taiati.

Alegerile mele au fost un tocator din lemn de salcam de dimensiuni medii, dar destul de gros, si unul din plastic, alb.

  • Cutite

Desi pe piata gasim o sumedenie de cutite, ni se da impresia ca avem nevoie de foarte multe, adevarul este ca pentru a gati corect avem nevoie de doar trei cutite.

1. „Cutitul bucatarului” este un cutit care la prima vedere poate parea destul de mare. Nu va speriati de dimensiunile lui, este cel mai practic cutit de folosit de orice adult. Ideal este ca inainte sa ne achizitionam un cutit sa il probam, sa il tinem in mana, sa nu ni se para prea greu de manuit si sa putem sa il controlam usor. Eu am cateva cutite de acest fel si am observat ca toate sunt destul de usoare, ca greutate, fapt ce m-a facut sa realizez ca lucrez mai bine cu un cutit de dimensiuni mari, dar mai usor.

2. Un cutit mare, zimtat. Dupa cum v-am spus si video, acesta se foloseste la taia paine, cozonac, prajituri, blaturi de tort – in general cam tot ce inseamna coca. Zimtii au rolul de a „musca” usor din preparat fara a-i deteriora forma sau continutul (ati observat ca atunci cand taiati o paine proaspata cu un cutit fara zimti ca aceasta se indoaie, uneori chiar are tendinta sa se rupa – ei bine, cu un cutit zimtat nu se va intampla asta).

3. Cutit mic. Un astfel de cutit face tot ce nu face cutitul bucatarului: ne ajuta sa curatam legume, sa scobim, sa taiem. E, practic, fratele lui mai mic. Ideal e sa avem un cutit cu un varf ascutit si lama scurta.

Un aspect important de care trebuie sa tinem cont: intotdeauna sa ascutim cutitele! Eu le ascut o data la cateva zile intre ele sau cu ajutorul unui dispozitiv special si o data la cateva luni, oblogatoriu, le duc la o tocilarie. Poate parea de moda veche, insa, credeti-ma, cu un cutit ascutit sunt foarte mici sanse sa va taiati. De ce: un cutit ascutit „musca” din prima din alimentul pe care vreti sa il taiati, spre deosebire de unul bont, care poate ricosa… poate chiar in degetul vostru. 😉 Asa ca, repet, sfat si rugaminte: ascutiti cutitele!

  • Razatori

Poate vi se pare mult cand va spun ca e bine sa aveti doua razatori, insa va spun ca aveti nevoie. J Pe razatoarea mare, cu 4 fete, putem razui o sumedenie de alimente, fructe si legume – de la branzeturi, la cartofi, dovlecei, varza, lista e lunga. Razatoarea mica insa, desi ca zimiti se regaseste pe cea mare, este mult mai practica atunci cand vrem sa razuim ceva deasupra unui preparat: parmezan, ciocolata, lamaie etc. Asadar va recomand ca in kitul vostru de accesorii pentru bucatarie sa strecurati atat razatoarea clasica, mare, cat si una mica, usoara si ergonomica.

  • Mojar cu pistil si zdrobitor de usturoi

Probabil ma veti intreba si aici de ce aveti nevoie de amandoua. Zdrobitorul de usturoi, este ustensila cea mai simpla cand vine vorba de zdrobit usturoiul – unde mai pui ca  poti sa pui catetii cu tot cu coaja. Zdrobitorul va scoate prin orificii doar miezul, coaja ramanan in locasul introdus initial.

Mojarul insa, este util atat pentru a zdrobi usturoiul, cat si pentru a zdrobi mirodenii, nuci si alune, dar si pentru a face pesto. Asadar, ambele sunt la fel de folositoare. Daca vi se pare prea mult sa le aveti pe amandoua, va recomand doar mojarul.

Eu am un mojar din marmura alba, de dimensiuni medii.

  • Presa pentru piure

Cred ca nu are rost sa mai lungesc vorba aici. In orice bucatarie este nevoie de o presa pentru piure. Fie ca facem piure de cartofi sau legume, fie ca vrem doar sa le zdrobim usor, o presa este necesara.

Eu am o presa compacta, cu maner scurt metalic, foarte practica.

  • Cleste de bucatarie

Metalic cu colti, metalic cu un soi de linguri metalice la capete sau cu terminatie din silicon, un cleste este unul dintre cele mai utile ustensile intr-o bucatarie. Ne ajuta la intors alimente fierbinti in tigaie, sa luam paste din apa fiebinte, sa amestecam in salate sau legume si lista poate continua. Important este sa ne achizitionam unul rezistent si sa incercam sa le evitam pe cele de plastic pentru ca se topesc daca intra in contact cu o tigaie fierbinte si, in plus, elimina substante toxice.

  • Spatula din silicon

Eu, una, nu ma mai vad gatind sau pregatind deserturi fara spatula. Pe langa faptul ca ne ajuta sa amestecam foarte bine, curata vasul atat de bine incat nu vom pierde absolut nimic. Probabil va dati seama ca am mai mult de o spatula, insa aceasta cu doua capete s-a dovedit a fi cea mai utila dintre toate. Partea lata o folosesc pentru a amesteca si curata vasul, pe cea ingusta pentru a intinde, de exemplu, o crema.

  • Pensula

Pare un accesoriu de care va puteti lipsi. Daca insa va hotarati ca noua voastra bucatarie sa aiba parte de bunatati coapte sau prajituri, o pensula este esentiala. Ea se foloseste pentru a unge cu ou un preparat care urmeaza a fi copt, pentru a insiropa un blat, dar si pentru a stropi diverse preparate. Varianta de silicon este cea mai practica pentru ca nu riscam sa avem fire de pensula pe preparatele noastre.

  • Tel

Cred ca nu mai e nevoie sa va spun ca nici fara tel kitul unei bucatarii nu este complet. Vreau sa va atrag atentia asupra felului telului. Ideal este sa fie unul cu un maner nu foarte gros, cu partea dintre maner si para mai lunga si cu sarmele care formeaza para foarte rezistente. Am vazut in multe bucatarii si magazine, teluri dragute, colorate, insa cu sarmele moi, uneori acoperite cu un strat de silicon, care ingreuneaza destul de mult procesul de amestecare. Eu am un tel clasic, dar  care respecta toate cerintele mele.

  • Cupa pentru inghetata

O astfel de cupa este utila atat pentru portionarea inghetatei, dar si pentru a portiona diverse preparate cum ar fi cookies sau aluat de briose. Avand acea clema de pe fundul lingurii propriu zise, ne face treaba mult mai usoara. Nu trebuie sa ne ajutam de o alta lingura sau de deget cum am proceda in cazul unuei cupe fara acel accesoriu sau a unei linguri normale.

  •  Recipient pentru sare

Am fost in unele bucatarii ale prietenilor si alaturi de rasnita de piper au si rasnita de sare. M-am simtit exact ca mama mea cand le-am spus: „Dar un recipient cu sare in care sa bag mana nu ai?” J Stiu, pare mult mai modern si, poate, igienic sa tinem sarea intr-o rasnita. Eu detin vreo 3 feluri de saruri in astfel de rasnite. Ce se intampla insa cand vrem sa adaugam intr-un preparat „un praf”, „trei degete” „o piscatura” de sare? Ideal este sa avem un recipient in care sa tinem sarea cu care gatim, astfel incat sa o putem lua cu cele trei degete. Asadar, pe langa sarurile gourmet pe care le folosim sa asezonam dupa gatire anumite preparate, de preferat este sa avem un recipient practic in care sa tinem sarea cu care gatim.

  • Rasnita pentru piper

La piper, situatia e diferita de cea de la sare. Cred ca nu mai e cazul sa va spun ca am trecut de epoca in care cumparam piper gata macinat la plic, care, apropo, se obtine din resturi de piper si de cele mai multe ori contine pe langa cojile boabelor de piper, alte resturi de pe cirochine. Va recomand sa va achizitionati o rasnita de piper din lemn cu mecanismul din metal. Eu am avut cateva incercari cu rasnite cu mecanism din plastic, dar de care am fost foarte dezamagita. Revenind la gust, cel al piperului la plic nu se compara cu cel rasnit proaspat.

  • Strecuratoare si sita medie

Da, va recomand sa le aveti pe ambele, poate chiar si o sita/strecuratoare mica pentru ceai. Revenind la cele mari, o strecuratoare este utila pentru a spala fructe si legume, dar si pentru a scurge diverse alimente dupa ce le-am preparat termic: cartofi, paste, spanac etc. O sita medie poate fi folosita pentru a cerne fainuri, zahar pudra, cacao etc pentru preparate de patiserie, dar si pentru a spala orez, linte, fasole, etc.

  •  Taietor de pizza

Un astfel de dispozitiv este foarte util pentru a taia pizza, focaccia coapte, dar si pentru a portiona aluaturi necoapte – fursecuri, cornuri etc. Va recomand unul dintr-un material rezistent si cu cercul cat mai mare.

  • Peeler sau cutit economic

Dupa cum spune si numele, cutitul economic ne ajuta sa curatam legumele si fructele astfel incat sa facem economie, sa ne ramana si pulpa. J) Un peeler este util atat pentru a curata, dar si pentru a obtine felii foarte subtiri: castraveti, morcovi dovlecei pentru salata, lamaie pentru decor etc. Ca si in cazul taietorului de pizza, va recomand sa achizitionati un peeler dintr-un material rezistent si cu lamele ascutite.

  • Boluri din plastic

Desi cele ceramice sunt mai estetice, pentru activitatile din bucatarie este recomandat sa avem 2-3 boluri din plastic, de preferat cu cioc si banda antiaderenta. Aceste boluri ne sunt foarte utile pentru a prepara aluaturi sau compozitii, pentru a mixa in ele sau pentru a pregati salate, dar nu si pentru servire. Ideal este sa avem minim doua de doua dimensiuni diferite. Alte atuuri ale acestor boluri sunt faptul ca nu se sparg daca le scapam si sunt foarte usoare cand vine vorba de a le manui.

  • Tavi de copt

Desi orice cuptor vine dotat cu doua tavi, ideal este ca pe langa tavile cuptorului sa mai avem macar 2- 3 tavi. Una medie, cu inel pentru torturi si prajituri, una mare pentru deserturi, fripturi sau alte preparate si, optional inca una mica, tot dreptunghiulara, in caz ca vrem sa gatim cantitati mai mici.

Sper ca acest articol v-a fost util. Daca ati ajuns pana aici cu lectura inseamna ca v-a interesat si poate il gasiti folositor.

Eu va multumesc si va anunt ca in viitorul apropiat voi veni cu un nou articol, insotit de materiale foto si video, despre ce vase si vesela avem nevoie in bucatarie.

PS. Ustensilele din video le tin intr-o superba carafa de ceramica pe care o folosesc pe post de suport.

Cu drag, Praji

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.