Biscuiti pentru Mos Craciun
Seria de retete pentru Craciun continua cu biscuiti cu faina de migdale si tonka, de care sunt foarte mandra. Si asta pentru ca reteta este creata integral de mine, iar rezultatul a fost unul extrem de delicios. Nepotica mea, pasionata de biscuiti mi-a zis ca ii plac foarte mult. Deci daca ei ii plac inseamna ca sunt foarte buni. 🙂
Si cum sa nu fie buni cand am pus mult… spre foarte mult unt, faina de migdale si am folosit ca aroma speciala tonka. Aceasta este o mirodenie exotica pe care am descoperit-o acum cativa ani si de care m-am indragostit iremediabil. Daca nu stiti ce este acest condiment exotic, Alina de la Ciocolata si Vanilie explica pe larg ce este tonka.
Daca va intrebati cum am obtinut simpaticii reni, ei bine eu am primit aceste stampile, insa stiu ca se gasesc in magazine de decoartiuni sau de bucatarie si chiar in borcanele festive ale unor creme de alune.
Asadar, anul acesta, langa paharul de lapte pentru Mos Craciun, puneti niste biscuiti gustosi si simpatici.
- 100 g faina alba de grau
- 100 g faina de migdale
- 50 g zahar pudra (optional - daca ii faceti pentru copii, excudeti sau micsorati cantitatea de zahar)
- 130 g unt (eu am folosit Lurpak sarat)
- 1/4 lingurita tonka razuita
- 2 linguri de apa rece
- Punem intr-un bol incapator fainurile, zaharul (daca folosim) si tonka razuita, apoi le amesetcam
- Adaugam untul taiat cuburi
- Cu ajutorul varfurilor degetelor infainate maruntim grasimea astfel incat sa obtinem un pesmet fin
- Aceasta operatiune se face obligatoriu cu degetele, deoarece podul palmelor ste prea cald, fapt ce va face ca grasimea sa se topeasca si astfel aluatul nostru se va inmuia si la copt se va intari
- *Aceast aluat se poate face si in blender*
- Dupa ce am obtinut textura de pesmet, adaugam apa rece si, cu ajutorul unei furculite (reci) amestecam energic
- Dupa incorporarea apei framantam cu mana aluatul doar cat sa se lege
- Aplatizam bila de aluat, o invelim in folie alimentara, apoi o dam la frigider pentru minim 30 de minute
- Dupa cele 30 de minute intindem aluatul pe blatul infainat usor
- Rulam o foaie groasa de 5mm si, cu un pahar care a carui gura are diametrul stampilei, taiem aluatul
- Infainam stampila de biscuiti si o presam usor peste aluat
- Punem biscuitii astfel formati intr-o tava tapetata cu hartie de copt
- Coacem la 190 de grade pentru 10 minute.
Sa fiti cuminti sa vina Mosul.
Cu drag, Praji.