Caramele de casa

Daca va place caramelul sarat, ati nimerit unde trebuia

Ce e Craciunul fara colindatori? E o simpla sarbatoare… Pentru mine, colindele si colindatorii sunt elementele care ajuta la intregirea acestei frumoase sarbatori. Colindatorii vestesc “nasterea Domului” – esenta acestei zile – de care adesea uitam…

Ce nu stiti despre mine este faptul ca eu sunt “o mare cantareata” :)). De mic copil am mers cu colindatul, apoi 12 ani am cantat in corul bisericii de acasa, iar pana acum un an, am facut parte dintr-un cor de amatori. V-am surprins, nu-i asa?

Pe langa colindat si umblat din casa in casa, imi placea sa degust bunatatile cu care ne asteptau gazdele. La noi in grup chiar era o gluma, prietena mea musca jumatate de prajitura, apoi mi-o dadea mie… eram un fel de masinarie de degustat. Entuziasmul era si mai mare cand gazdele ne asteptau cu dulciuri facute in casa, care mai de care mai diverse.

Anul acesta nu mai cant, insa nepotica si juniroii familiei au preluat stafeta, eu ramanand sa fac dulciuri pentru ei.

Daca vreti sa asteptati colindatorii cu ceva ce sigur ii va vraji, va recomand sa faceti caramele – copiii vor fi incantati.

Fino si Violeta Postolache de la Caietul cu retete m-au provocat sa creez o reteta de Craciun, eu am ales sa fac simpaticiunile acestea cu gust de copilarie. Si pentru ca eu am fost provocata, dau mai departe provocarea lui Cristian Borod – Bucatar maniac. Cristi imi place foarte mult cum filmezi pregatirea preparatelor. Sunt foarte curioasa cu ce ne vei incatanta.

Cramele de casa
Print
Ingrediente (pentru 30 caramele)
  1. 360 ml smantana lichida, grasime 35-40%
  2. 200 g zahar tos
  3. 140 g zahar brut
  4. 80 g miere sau melasa din trestie de zahar
  5. 1 1/2 lingurita vanilie
  6. 1 1/2 lingurita sare
  7. 2 cuburi mici de unt
Cum procedam
  1. Punem intr-o oala cu peretii inalti si fundul gros samnatana, cele doua feluri de zahar, mierea si o lingurita de sare, apoi le dam la foc mediu pana se topeste zaharul
  2. Dupa ce s-a topit zaharul, dam focul la mic si punem termometrul in vas
  3. Fierbemcompozitia pana ajunge la 121 de grade celsius (daca vedeti ca apar cristale de zahara pe peretii oalei, inmuiati o pensula de patiserie in apa si stergeti peretii vasului pana acolo unde vine in contact cu lichidul)
  4. Tapetam o tava de 30/20 cu folie de aluminiu (atentie, partea nelucioasa trebuie sa cea care intra in contact cu compozitia de caramele; daca o punem pe cea lucioasa, folia se va lipi de compozitie)
  5. Punem compozitia fierbine in tava, asteptam cateva minute si punem si restul de sare
  6. Lasam caramele sa se intareasca (2-3 ore), apoi le portionam dupa preferinte
  7. Eu le-am taiat ~2/3 cm si le-am impachetat in hartie de copt.
Ustensile necesare
  1. Oala cu peretii inalti
  2. Termometru de bucatarie
  3. Tava de 20/30 cm
  4. Folie de aluminiu
  5. Hartie de copt
  6. Spatula
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
Faceti dulciuri in casa si primiti colindatori!

Cu drag, Praji.

(Articol sponsorizat)

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *