Tort cu blat de cacao si mousse de afine

Acest tort cu mousse de afine este ca un nor pufos, nu foarte dulce, cu gust de vara. Este atat de bun, incat ma intreb de ce nu fac mai dess mousse-uri?! Se fac usor, sunt usoare ca si consistenta si sunt si foarte aspectuoase.

Odata cu venirea primaverii am vrut sa fac un desert cu care sa ii urez bun venit cum se cuvine. 🙂 Asa ca de Florii am pregatit aceasta minunatie. In plus am avut si flori comestibilie care au intregit tabloul, primite de la Microgreens.

Mai jos va las cateva poze frumoase cu preparatul final si cu doi sugubeti care s-au infruptat din el. Partea buna este ca are putin zahar, asa ca poate fi mancat si de juniori, daca din cand in cand le mai dati si dulciuri.

Tot aici va las si un scurt material video. Nu este de calitatea celor cu care v-am obisnuit pentru ca etapele sunt filmate direct cu Instagram stories. M-am gandit insa ca ar fi pacat sa nu va si arat cat de usor se face. Asa ca am luat materialele pe care le aveam si l-am montat.

Ingrediente (pentru um tort cu diametrul de 23 de cm):

Pentru baza/blat

3 oua
90 g zahar

2 linguri de ulei
70 g faina
20 g cacao
1 varf de lingurita de sare
1/4 lingurita ptaf de copt (tot cam un varf – 2 g)

Pentru mousse/spuma:
400 g afine congelate (puteti face si cu zmeura sau capsuni, dar congelate)
300 g zahar
500 ml frisca lichida (ideal naturala, din lapte, nu vegetala) – pe cea naturala scrie UHT
15 g gelatina
100 ml apa rece

Pentru decor:
Fructe proaspete – afine, capsuni, zmeura
Flori – optional

Cum procedam:

Blatul:

Batem ouale spuma impreuna cu zaharul,apoi adaugam uleiul
Cernem peste oua faina, cacaoa, sarea si praful de copt
Amestecam totul usor cu miscari de jos in sus – introducem spatula la fundul bolului, o ridicam usor, apoi o intoarcem
Cu ajutorul unei spatule intidem blatul pe o tava tapetata cu hartie de copt – intindem un cerc mai mare cu ~ 2 cm decat inelul in care montam tortul
Coacem baltul la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 12 minute

* Este important sa formam blatul mai mare decat inelul de tort deoarece la coacere acesta isi va reduce din dimensiuni.

* Cofetarii profesionisti coc blaturile in tavi mari dreptunghiulare, apoi monteaza torturile in inele. Daca montam un tort „liber” si punem mai mult de 2 straturi exista riscul sa formeze asa numita „burta”, sa se bombeze la mijloc. Asta deoarece inaltimea nu are sustinere.

Daca va place sa faceti torturi, recomandarea mea este sa va achizitionati un tort reglabil, va va usura foarte mult munca.

Mousse:
Hidratam gelatina: o punem intr-un bol si adaugam peste ea 100 ml apa rece – dam deoparte cat preparam spuma
Punem intr-o cratita, la foc mediu, afinele cu zaharul si le lasam pana se topeste zaharul si dau un clocot (fierb cu bule timp de 30 secunde)
Luam de pe foc, le bagam intr-un blender, mixam, apoi trecem totul printr-o sita
Punem inapoi in cratita, apoi pe foc doar pana ies aburi (nu trebuie da fiarba – vom pune peste gelatina, iar gelatina se dizolva si ramane activa doar la 60 de grade)
Luam de pe foc, adaugam gelatina si amestecam bine 2-3 minute (trebuie sa topim gelatina)
Lasam sa se raceasca, amestecand ocazional
Cand este doar calduta sau rece compozitia cu afine, batem frisca
*Atentie, mixam sau batem doar pana cand frisca devine cremoasa. Daca este mixata prea mult, frisca naturala se va separa (se va taia) si nu ne dorim asta. Mai bine avem o frisca mai cremoasa decat una taiata.
*Pentru mine, frisca taiata si albusurile supra mixate sunt doua erori grave! 🙂
Amestecam 3 linguri de frisca cu compozitia cu afine, apoi o turnam peste frisca si o incorporam usor pana obtinem o compozitie omogena, dar aerata.

* Avem grija sa amestecam usor (ca la blat) pentru a nu sparge bulele de aer inglobate in frisca (sau oua si zahar in cazul blatului)
Decupam blatul exact pe forma inelului de tort

Punem inelul pe o farfurie sau carton de tort, apoi adaugam inelul
Invelim forma/inelul in folie de plastic (pentru a nu se lipi spuma) sau, daca avem, punem in interior folie de acetofan.
Punem blatul in interiorul, apoi turnam usor spuma.
Dam la rece peste noapte.
A doua zi decoram cu fructe si/sau flori, abia apoi scoatem din inel.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.