Tort cu blat de ciocolata si crema de bezea elvetiana cu unt
Incep prin a va spune ca daca sunteti in cautarea unei creme pe care sa o folositi la diverse deserturi sau cu care sa decorati, bezeaua elvetiana cu unt (gras) este răspunsul cautarilor voastre.
Din cate creme am testat de-a lungul celor 8 ani de gatit si testat retete, declar solemn ca aceasta crema este cea mai ascultătoare cand vine vorba de decor si versatila cand vine vorba de combinatii de gust.
Astazi am facut-o in combinatie cu un blat cu cacao si unt, dar si cu crema de ciocolata cu alune. Ce vedeti in imagini este un tort simplu de preparat si decorat, cu un gust pe care puteți sa il adaptati dupa preferinte. Va spun mai jos cum.
Inainte de a va da reteta completa as vrea sa va atrag atentia asupra faptului ca atat in aceasta crema, cat si in toate preparatele de cofetarie untul are un rol foarte important. Ideal este sa fie un unt gras, minim 82% grasime, cu conținut scazut de apa. Pentru tortul de azi eu am folosit untul Lurpak nesarat, care se gaseste in pachete de 200 g.
Revenind la crema, eu am obtinut doua gusturi: varianta simpla, crema de bezea cu unt la care am adaugat 20 ml de single malt si varianta cu crema de cacao si alune. Daca aveti gusturi preferate puteti sa le adaugati la final, dupa mixare: ciocolata, gemuri, esente, fructe intregi.
Mai jos va las cateva imagini cu preparatul final la exterior si interior si ingredientele pentru un tort cu diametrul de 22 cm.
Ingrediente:
400 făină albă de grâu
80 g cacao
300 g zahăr
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 linguriță praf de copt
1 praf de sare
250 g unt topit si racit
300 ml lapte
6 ouă
Pentru cremă:
5 albusuri
250 g zahar
300 g unt la temperatura camerei
20 ml tarie (eu am folosit single malt – nu e obligatoriu sa puneți alcool, insa ajuta la fermitatea cremei)
100 g crema de ciocolata la borcan (cu sau fara alune)
1 praf de sare
Decor:
Turta dulce, reteta aici
Rozmarin
Cum procedăm:
Blatul
Într-un bol cernem toate ingredientele solide, în altul cele lichide, inclusiv ouăle, apoi le amestecăm pe cele două.
Amestecăm cu un tel doar cât să se omogenizeze compoziția
Turnam compoziția intr-o tava de tort de 22 cm
Coacem blatul 1 h la cuptorul preinclazit la 175 de grade (pana trece testul scobitorii – daca infigem o scobitoare in blat si iese curat, atunci inseamna ca e copt, daca nu, il mai lasam cate 5 minute)
Lasam sa se racoreasca in tava, cu un cutit ascuțit trecem pe marginea tavii si scoatem blatul, apoi il lasam sa se raceasca complet
Crema:
Punem albusurile, zaharul si sarea intr-un bol metalic (de preferat bolul unui mixer), apoi il punem peste o cratita in care fierbe apa la foc mic, avand grija ca fundul bolului sa nu atinga apa
Amestecam continuu cu un tel pana cand se topeste tot zaharul (testam luand albus intre degetul mare si aratator, daca nu simtim zahar inseamna ca e gata, daca mai simtim, amestecam in continuare)
Dupa ce s-a topit zaharul albusul va deveni albicios
Luam bolul de pe vasul cu apa, il stergem bine, apoi incepem sa mixam
*Recomandare! Ideal este sa aveti un stand-in mixer deoarece timpul de mixare pentru aceasta crema este unul mai indelungat
Mixam pana cand peretii exteriori ai mixerului s-au racit si in interior avem o bezea alba
Adaugam untul cate un cub, rand pe rand – nu adaugam urmatorul cub pana cand cel adaugat anterior nu este inglobat in bezea
Dupa ce am adaugat tot untul, turnam taria – nu va speriati, crema va parea taiata, nu este, mixati in continuare, intr-un minut isi va reveni si se va intari
Dupa ce crema a devenit ferma o impartimp in doua.
Din una dintre jumatati punem 3 linguri deoparte pentru decorul exterior
Cu ajutorul unei spatule amestecam cealalta jumatate cu crema de ciocolata si alune
Montaj
Daca blatul de tort s-a bombat taiem partea bombata cu ajutorul unui cutit ascutit – vom pune partea taiata in contact cu platoul/frafuria de tort, practic rasturnat (facem asta pentru a ne ramane deasupra partea neteda a blatului)
Peste primul blat adaugam o parte din crema, simpla sau cu cacao, adaugam al doilea blat, apoi partea asoua de crema, punem blatul trei si cu ajutorul unei spatule, ideal metalica, nivelam crema pusa deoparte pentru decor.
Eu am facut pus crema pentru a obtine un efect semi-naked, iar ca decor am folosit turta dulce si rozmarin pentru un efect festiv.
Figurinele de turta dulce le-am sprijint pe bete de frigarui infipte in blat.
- Daca ne plac blaturile insiropate putem sa insiropam totul
- Putem de asemenea sa adaugam pe blaturi fructe proaspete sau din compot.
Cu drag, Praji.