Tarta cu lapte condensat si lime – FAQ

Mare nebunie s-a creat cu tarta asta. Mare bucurie s-a produs in viata mea. E un sentiment atat de placut sa stii ca atata lume te pomenste si face preparate pe care tu le recomanzi! Doamne ce bucurie!

Nu va mai spun de mesajele pe care le primesc de la voi. Sunt incantataoare! Va las si voua aici cateva: “Doamna de la casa mi-a recomandat cum sa fac tarta sa iasa mai pufoasa”; “Era o fata in autobuz care vorbea cu cineva la telefon si ii spunea de tarta cu lapte condensat” “O doamna lucratoare din Carrefour m-a intrebat de ce tot o intreaba toata lumea de tarta cu lapte condensat” “Sotului meu nu ii place lamaia, dar a devorat aceasta tarta.” Lista poate continua.

Primesc saptamanal zeci de poze cu tartele facute de voi. Primesc insa si zeci de mesaje, unele dintre ele repetitive. Astfel m-am gandi sa scriu un articol prin care sa raspund intrebarilor voastre.

  1. Pot sa fac tarta si cu lamiae in loc de lime?

Da, poate fi facuta si cu lamiae – 2 lamai zemoase/tarta.

  1. Pot sa fac cu zeama altor fructe?

Nu, deoarece acidul din lamaie are rolul de a inchega crema. Acidul altor fructe nu este suficient de puternic pentru a ingrosa crema.  (vezi punctul 3)

Am facut cateva teste si singurele fructe pretabile au fost portocalele, dar si acelea combinate cu lamaie: zeama a doua portocale+zeama unei lamai/ tarta (de preferat a se consuma in maxim doua zile – tine mai putin decat cea cu lamaie)

  1. Cum de nu se branzesc laptele si smantana pentru frisca daca adaugam zeama de lamaie?

Daca punem lamaie in lapte, acesta devine iaurt, practic se branzeste. Laptele dulce contine caseina, o proteina formata din mici particule care au tendinta sa isi schimbe starea de agregare. Calciul coloidal continut de lapte stabilizeaza caseina, astfel aceasta nu isi schimba forma. Cand in lapte adaugam zeama de lamaie, scade ph-ul laptelui, astfel calciul genereaza precipitarea proteinei ceea ce duce la schimbarea formei de agregare din lichid in solid.

Laptele condesnat este obtinut prin evaporare si are continut scazut de apa. Smantana, de asemenea are continut mai scazut de apa decat laptele dulce. Cand adaugam lamaie in aceasta combinatie de lapte condensat induclit si smantana, se produce aceasi reactie chimica, insa avand continut  scazut de apa, rezultatul este inchegarea cremei.

  1. De ce se intareste asa tare blatul?

Pentru ca ati presat prea tare biscutii. Cand presati biscutii in tava, nu exagerati cu presiunea. Presati doar cand compozitia sa fie uniforma.

  1. Are importanta ordinea in care adaug ingredientele pentru crema?

Se pare ca da. Dupa o discutie prelungita cu o cititoare careia nu i se intarea crema, desi tate ingredientele corecte, am constatat ca ordinea in care ea le punea era gresita. Corect este: lapte condensat, smanatana, lamaie.

  1. Pot sa fac blatul fara cacao?

Da. Cacaoa are doar rolul de a adauga un plus de gust.

  1. Pot folosi frisca vegetala?

Da, insa eu nu recomand. Frisca vegetala este o substanta lichida obtinuta sintetic prin hidrogenarea unor substante care  in industra alimentara se numesc „plastice”.

  1. Pot sa nu adaug coaja de lime?

Bineinteles!  Scopul coajei de lime este de a da un pkus de aroma si de a oferi un aspect placut tartei. Daca daca nu suntem siguri ca citricele au coja curata si se poate folosi, atunci mai bine omitem acest pas.

  1. Pot folosi si altfel de biscuti in fara de cei digestivi?

Da, bineinteles, insa biscutii digestivi se comporta cel mai bine in combinatie cu untul topit.

  1. Cat pot pastra tarta la frigider?

Se poate pastra pana la 6 zile. Recomandaea mea este sa fie consumata in maximum 5 zile.

Sper ca v-au ajutat aceste raspunsuri. Pentru orice alte intrebari ma gasiti aici, pe Facebook si Instagram. 

Cu drag, Praji.

poate iti place si

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *