Painea mult asteptata 🙂
Stiu, asteptati de mult aceasta de paine. De la fel de mult timp astept si eu sa o public. Unii dintre voi m-au urmarit la Bake Off Romania si stiu ca acolo aceasta paine a fost o adevarata revelatie. Fie vorba intre noi, dupa ce am terminat filmarile din acea zi, Simona – unul dintre jurati, a luat jumatatea de paine acasa. 🙂 Stiu ca a fost impresionata, iar eu foarte bucuroasa. Dupa ce m-am intors de la filmari, majoritatea cunoscutilor m-au intrebat de aceasta paine. Seful chiar m-a rugat sa-i fac doua. :)) De facut am tot facut-o si am mai si dat-o prietenilor, insa reteta n-am avut voie sa o public pana acum. La cat am muncit in a cauta o reteta de paine exact cum visam, ar fi fost pacat sa nu o o pot impartasi.
Reteta originala am gasit-o pe youtube pe pagina unui suedez (cred). Din pacate am cautat pagina acelui domn, care avea multe alte retete faine, insa nu am reusit sa o gasesc. Dar l-a gasit Catalina de la Kiss the Cook: canalul se numeste Kvali Food – multumim, Cata. La noptile de nesomn, stres si cele 47 de kilograme la care ajunsesem cand ma documentam pentru conscurs, nu ma mir ca nu mai tin minte numele canalului de youtube. Mandra sunt insa ca am reusit sa o fac astfel incat sa obtin o „caramida” plina de aroma si gust, densa, dar si foarte grasa. Spre deosebire de o paine normala, painea pe care v-o prezint azi este facuta exclusiv din seminte de nuci, legata cu ueli si oua (multe). Asadar ea iese din tiparele unei paini uzuale. Spuneam ca este o paine grasa pentru ca, fiind facuta doar din seminte si nuci este foarte bogata atat din punct de vedere al grasimilor, cat si al caloriilor (din fericire nu din acelea multe si goale).
Eu nu consum si nici nu recomand consumarea acestei paini asemeni unei paini normale. Fac o paine, o tai felii subtiri si o portionez in pachetele de 2-4 felii pe care le congelez. O scot din congelator de cu seara si o las sa se dezghete in frigider. O consumam doar la mic dejun intr-o combinatie simpla, cu un strat subtire de unt sau alaturi de un pahar de iaurt grecesc – ea in sine este o desfatare si nu merita sa o umbrim cu alte gusturi.
Si dupa toate ovatiile adusei sus numitei, sa va dau si reteta, nu? Paradoxal este foarte usor de facut, cheia sta in combinatia semintelor si a nucilor. Mai multe nu va zic, veti vedea cu ochii vostri. 😉
Ingrediente (pentru o tava de 17/22 cm – stiu, tava pare greu de gasit, nu este insa imposibil):
100 g seminte de floarea soarelui
100 g migdale (sau combinatie de migdale, caju si alune de padure)
100 g nuci
100 g seminte chia
100 g seminte de in
50 g seminte susan alb
50 g seminte susan negru
100 ml ulei din seminte de dovleac (sau masline)
5 oua
7 g sare
Amestecam toate semintele si le turnam peste compozitia cu oua si ulei
Tapetam tava cu hartie de copt (taiem doua fasii de hartie de copt astfel incat sa se portiveasca cu fundul si peretii laterali ai tavii, adica nu indesam o bucata mare de hartie de copt in tava pentru ca vom obtine o paine urata, fara forma de caramida – pe care ne-o dorim.)
Turnam compozitia in tava si coacem painea
Dupa coacere o scoatem din tava si o lasam sa se raceasca complet pe un gratar de patiserie
No comments
Sa fie nenea asta? https://www.youtube.com/watch?v=BzxmIdw5oDc
Daaa. El este. Hai ca il bag in link! Multumesc, Cata. Nu mai stiam cum sa-l caut. 🙂