Pull apart sweetbread

Un altfel de cozonac

De cand am facut prima data aluatul mamei mele, pe care vi l-am aratat prima data la aceste cornuri pufoase, pur si simplu nu ma mai pot opri din a-l face. Cum sa va zic, aluatul acesta este minunea pe pamant. Fie ca fac din el cornuri, cozonac, melci, el este pur si simplu de neegalat. Este foarte pufos si extraordinar de gustos. Faptul ca pe langa lapte, unt si galbenusuri, contine si iaurt, il face sa aiba o textura mai pufoasa decat alte aluaturi.

Daca nu ati mai framnantat niciodata un aluat, acesta este cel cu care trebuie sa incepeti. Si nu va spun asta, doar asa, de forma, ci pentru ca ast mi-au scris cititoare care nu mai framantasera pana acum. 🙂 Nu va trebuie cunostinte de cofetar-patiser, nu va trebuie experienta, doar un pic de chef si gata. Asadar, va indemn sa nu va fie frica de 15 minute de tonifiere a tricepsilor si antebratelor si sa faceti acest minunat aluat.

pull apart1

Pe Langa faptul ca aluatul asta este cel mai smecher ever, astazi vi-l prezint intr-un preparat neconventioal – pull apart sweet bread. Adica un fel de cozonac cu umplutura la vedere. Eu am optat pentru Nutella, voi puteti bineinteles sa faceti cu ce umplutura doriti. Prietenii mei de la Kiss de Cook vi-l recomanda cu nuci.  Partea faina e ca arata spectaculos si poate fi mancat chiar asa, pe fasii. Eu zic sa nu mai stati pe ganduri si sa va puneti pe framantat.

pull apart 4

Pull apart sweetbread
Print
Ingrediente (pentru doua tavi de 20/9 cm)
  1. 500 g faina
  2. 150 ml lapte
  3. 100 g iaurt gras (eu am pus 10%, dar puteti folosi si de 3,5%)
  4. 2 galbenusuri
  5. 25 g drojdie proaspata
  6. 100 g unt 82% grasime
  7. 100 g zahar tos
  8. 1 plicuri de zahar vanilat burbon
  9. coaja unei portocale
  10. 1/2 lingurita de sare
  11. 100 ml ulei de floarea soarelui (pentru framantat)
Pentru umplutura
  1. 50 g Nutella/ciocolata/nuca/gem pentru umplutura
Pentru uns
  1. 1 galbenus de ou
  2. 3 linguri de lapte
Cum procedam
  1. Pasul 1
  2. Ne asiguram ca avem toate ingredientele la temperatura camerei
  3. Taiem untul cuburi
  4. Cernem faina intr-un bol incapator
  5. Amestecam laptele cu untul si zaharul (pastram separat o lingura de zahar) si le punem la foc foarte mic pana se topeste untul
  6. Luam de pe foc, adaugam iaurtul si lasam sa se raceassca pana la temperatura pielii
  7. Pasul 2
  8. Intrun bol mic punem drojidia, lingura de zahar pastrata, 1 lingura rasa din faina cernuta si 3 linguri de apa calduta
  9. Lasam drojdia sa se activeze 5 minute
  10. Cand drojdia se umfla si formeaza o spuma pufoasa inseamna ca e activata
  11. Pasul 3
  12. Facem o gropita in mijlocul aluatului, apoi adaugam laptele cu zaharul, iaurtul si untul, galbenusurile, drojdia si, adaugam sarea pe marginea bolului, fara sa intre in contact cu drojdia (pentru ca sarea ii impiedica actiunea)
  13. Incepem sa framantam
  14. Cand aluatul s-a legat (este foarte lipicios, nu va ingrijorati) incepem sa adaugam putin cate putin uleiul.
  15. (La acest pas eu transfer auatul pe blatul de lucru pentru o mai usoara framantare)
  16. Din momentul in care am inceput sa adaugam uleiul, framantam minim 15 minute pana cand observam ca pe suprafata aluatului se formeaza basici
  17. Pentru o mai buna aerare a aluatului, putem din din in cand sa lovim aluatul de blatul de lucru (cum faceau bunicile noastre)
  18. (Daca mai simtiti nevoia, adica daca aluatul se lipeste in continuare si nu ati ajuns inca la "basici", mai puteti adauga ulei.)
  19. Pasul 4
  20. Transferam aluatul in bolul incapator (sa aiba loc sa dospeasca) si il acoperim cu folie de plastic sau cu o punga
  21. Il lasam sa dospeasca la loc calduros timp de o ora jumtate - doua sau pana isi dubleaza volumul.
  22. Pasul 5
  23. Divizam aluatul in doua parti egale
  24. Intindem fiecare bucata in cate o foaie patrata, apoi o ungem cu ce am ales sa umplem cozonacul
  25. Taiem foaia in patrate de latimea si inaltimea tavii i care urmeaza sa coacem cozonacul (in cazul meu, patrate de 6/9 cm )
  26. Suprapunem cate 5-6 patrate si le punem in tava tapetata cu hartie de copt, pana cand umplem tava (puteti spijini tava oblic pentru a va fi mai usor sa suprapuneti straturile)
  27. Procedam la fel s cu tava nr 2
  28. Acoperim tavile cu un servet si lasam sa mai dospeasca inca 2--30 minute
  29. Dupa cea de-a doua dospire, intr-un bol mic batem oul cu laptele si cu ajutorul unei pensule ungem fiecare cozonac in parte
  30. Coacem pentru 30 de minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Notes
  1. Il savuram caldut (de preferat rece, dar cine se poate abtine?!) felii-felii.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
pull apart 3

pull apart 6

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.