Paine cu sfecla rosie si rozmarin

…roz este lumea toata 🙂

In ultimul timp am o pasiune pentru preparatele roz. 🙂 Cred ca ati vazut ciorba roz pe care v-am prezentat-o de curand, nu?! Ei bine, daca se poate ciorba roz, de ce nu s-ar putea si paine cu aceeasi culoare. Evident, ambele preparate obtinute natural, cu ajutorul sfeclei rosii. Stiu, va veti mira si ma veti intrebna daca painea are gust de sfecla. Ei bine, supriza a fost ca nu, nu are gust de sfecla. Sotul meu nu mananca sau, mai bine zis, nu prefera sfecla rosie si am avut mari emotii. Din fericire nu s-a simtit gust de sfecla, asta poate si pentru ca in interior am pus si frunzele de la doua crengute de rozmarin proaspat. Inainte de coacere painea era exact roz bombon; dupa cuptor insa toata culoarea s-a retras spre coaja si interiroul a ramas  roze-portocaliu. Viviana de la My Maia mi-a spus ca daca as fi adaugat o pastila dizolvata de Vitamina C in compozitie, rozul ar fi ramas si la interior. De data asta n-am stiut, insa data viitoare asa voi face.

paine roz2

Ideea de paine colorata mi-a venit dupa ce am facut niste chifle portocalii cu dovleac dupa o reteta a Laurei Adamache  (voi publica si reteta acestora in curand pe blog). Mi-am zis ca daca cu dovleac au iesit asa frumoase, de ce nu ar iesi si cu sfecla. Asa ca de la chifle pana la paine nu a fost decat un pas. Drept urmare daca vreti sa iesiti din cotidian si sa faceti niste painici spectaculoase, va las mai jos reteta de paine cu sfecla rosie si rozmarin.    

paine roz 4

Paine cu sfecla rosie si rozmarin
Print
Ingrediente (pentru doua paini mici)
  1. 500 g faina + extra pentru pudrat sau aluat (daca este nevoie)
  2. 250 ml apa calduta
  3. 1 sfecla medie coapta sau fiarta
  4. 20 g drojdie proaspata
  5. 1 lingurita miere
  6. 2 lingurite sare
  7. 3 linguri ulei de masline
  8. 2 crengute de rozmarin
Cum procedam
Aluatul
  1. Punem faina intr-un bol incapator (daca folositi mixer pentru aluaturi, in cel am mixerului)
  2. Facem o mica adancitura in faina si de jur imprejur turnam uleiul de masline si frunzele crengutelor de rozmarin
  3. Tot in adancitura adaugam apa
  4. Intr-un bol mic amestecam drojdia cu mierea
  5. Turnam pasta obtinuta in apa din adancitura facuta in faina, apoi lasam drojdia sa se activeze pentru 10 minute (stim ca drojdia este activa cand pe deasupra se formeaza o spuma aerata)
  6. Adaugam sarea (pe cat posibil tot pe faina, deoarece sarea dezactiveaza actiunea drojdiei)
  7. Transformam sfecla in piure si o adaugam in compozitie
  8. Incepem sa framantam (daca aveti mixer pentru aluaturi, mixati 15 minute, apoi mai framantati cu mana 2-3 minute, daca nu, framanatati cu mana pentru 15-17 minute)
  9. La inceput aluatul va fi lipicios, insa pe parcurs acesta va deveni elastic si pufos. Daca simtiti ca aluatul este prea moale si se lipeste si dupa 10 minute de framantare, mai adaugati putina faina, dar nu foarte multa deoarece aluatul se va intari prea tare la coacere
  10. Framanatam aluatul pana cand, daca formam o bila si o presam cu degetul, aluatul va reveni la forma initiala. Daca ramane adancitura inseamna ca trebuie sa mai framantam
Dospirea 1
  1. Ungem bolul cu putin ulei si punem bila de aluat in bol
  2. Acoperim bolul cu folie alimentara si il lasam la dospit
  3. Metoda 1 – il lasam intr-un loc calduros pentru doua ore
  4. Metoda 2 – il bagam la frigider si il lasam peste noapte
Formarea
  1. Dupa dospire scoatem aluatul din bol si il impartim in doua parti egale
  2. Painea rotunda – formam din aluat o bila cat mai rotunda
  3. Bagheta – intindem cu ajutorul pudului palmelor o foaie groasa de aluat, apoi o rulam intr-un sul, pe care il rulam cu mainile pana cand ajunge de lungimea tavii cu care vine cuptorul
Dsopirea 2
  1. Punem hartie de copt in tava, apoi presaram putina faina
  2. Punem painile formate, le pudram cu faina din desttul, apoi le acoperim cu un prosop curat
  3. Lasam painile din nou la dospit pentru 45 minute pana la o ora
  4. Incingem cuptorul la 200 grade
  5. Dupa a doua dospire, cu ajutorul unui cutit sau a unei lame, crestam din loc in loc painile
  6. Le coacem pentru 45 de minute la 200 de grade
  7. Le scoatem pe un gratar, le acoperim cu un prospop si le lasam sa se raceasca.
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
paine roz1
paine roz 3

Incercati mereu lucruri noi, o paine roz nu poate decat sa va incante. 🙂
Cu drag, Praji

poate iti place si

No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *