Mucenici moldovenești in 3 forme diferite (VIDEO)

mucenici moldovenesti

Astăzi vă propun o rețetă nouă de mucenici moldovenești și vă arăt 3 metode de a le forma: cea clasică – opturi simple, cea cu aluatul impletit, și în formă de melc, cea din urmă învățată de la prietena mea Cătălina Penciu.

Înainte de a vă da rețeta, vreau să vă amintesc de funcțiile cu abur adăugat ale cuptorului meu @neff_homeromania. Una dintre ele, cea de dospire, nu doar că grăbește procesul, dar păstrează și hidratarea aluatului. Vă dau mai multe detalii în stories și găsiți link in bio.

Dacă aveți funcție de aburi la cuptor, vă îndemn cu entuziasm să o folosiți și la dospire, dacă nu, dați-mi un mesaj privat și vă învăț cum să faceți și la cuptoarele clasice.

Mai jos vă las rețeta scrisă și un clip in care va arat cum se fac.

Ingrediente (ptr 10 mucenici a 100-120 g buc):


Pentru aluat:
550 g faina albă de grâu 000
20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
300 ml lapte
30 g zahăr
50 unt topit si răcit

1 ou
2 linguri ulei + extra ptr uns
1 linguriță sare
coaja unei lămâi sau portocale
1 linguriță pudră sau extract de vanilie
Extra:
1 ou pentru uns
100 ml miere lichidă
100 g nucă mărunțită (alune sau migdale)

Cum procedăm:

• Într-un bol încăpător, punem făina şi, pe margine, sarea
• Facem un orificiu în mijloc și adăugăm laptele călduț, zahărul și drojdia – amestecăm puțin doar cât să se înglobeze puțină făină, apoi dăm deoparte pentru 10 min pentru a se activa drojdia
• După cele 10 minute, adăugăm untul topit, oul şi mirodeniile (coaja de citrice și vanilia)
• Frământăm 15 minute până obținem un aluat legat, apoi adăugăm uleiul si mai frământăm 5 minute până aluatul devine fin si băşicat (băşicile indică faptul că am înglobat suficient aer)
• Ungem pereții bolului cu puțin ulei, așezăm aluatul și îl dospim 50 minute la cuptor (funcția de dospire)
• După dospire, desumflăm aluatul, formăm un sul și îl împărțim în 10 bucăți de 100-120 g
• Formăm 10 bile aluat, le acoperim cu un șervet umed și le lăsăm la odihnă încă 10 minute – pentru a se relaxa glutenul (daca nu lăsăm la relaxat, vom avea un aluat foarte elastic și greu de modelat)
• După cele 10 minute, formăm 10 mucenici, îi punem în tavă, îi acoperim, din nou, cu șervetul umed și îi lăsăm să dospească 40 de minute
• După dospire, îi ungem cu ou amestecat cu o linguriță de ulei
• Coacem mucenicii la cuptorul preîncălzit la 180 de grade (funcția CircoTherm sau ventilație) pentru 20-25 minute, în funcție de cât de rumeniți îi dorim.
• Scoatem mucenicii de la cuptor și, cât încă sunt calzi, îi ungem cu miere și presărăm pe deasupra nucă.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *