Placinta impletita cu mere

Ce faci cand primesti cadou o lada mare plina cu mere?! Te apuci sa faci bunatati cu ele, nu? Si pentru ca aveam de mult in plan sa fac o placinta impletita, mi-am zis ca acesta este momentul ideal.

Sa nu va sperie impletitura si nici aspectul ei, se face mai simplu decat ati crede. Initial am vrut sa fac aluat cu drojdie, dar apoi m-a gandit ca un aluat fraged e mai usor de facut si, in opinia mea, si mai gustos. 

Cand am facut placinta asta nici macar nu m-am gandit sa o postez pe blog, insa foarte multi dintre voi mi-ati cerut  reteta cand ati vazut poza pe Instagram. De abia atunci mi-am zis “mai, chiar mi-a iesit o placinta frumoasa.”

Placinta impletita cu mere
Print
Ingrediente (pentru o plcinta de 30/10 cm)
Pentru aluat (pate brisee)
  1. 300 g faina alba de grau
  2. 150 g unt gras (82% grasime) taiat cuburi - foarte rece, de la frigider (pentru variant vegana folosim unt de cocos)
  3. 1 praf de sare
  4. 5 linguri de apa foarte rece
Pentru umplutura
  1. 7 mere curatate de coaja, date prin razatoarea mare si stoarse bine
  2. 1 cub de unt (cat o nuca) – ptr variant vegana folosim 1 lingurita de unt de cocos
  3. 1 praf de sare
  4. ½ lingurita scortisoara
  5. 1 lingurita extract de vanilie
  6. 2 linguri de zahar (in functie de cat de dulci sunt merele)
Pentru decor si montaj
  1. 1 lingura de pesmet
  2. 1 ou
  3. 1 lingura de zahar
Cum procedam
Aluatul
  1. Punem intr-un bol incapator faina si sarea, apoi le amesetcam
  2. Adaugam untul taiat cuburi peste faina
  3. Cu ajutorul varfurilor degetelor infainate maruntim grasimea (adica untul) astfel incat sa obtinem un pesmet fin
  4. !Atentie, aceasta operatiune se face obligatoriu cu degetele, deoarece podul palmelor ste prea cald, fapt ce va face ca grasimea sa se topeasca si astfel aluatul nostru va deveni elastic si tare.
  5. ! Aceast aluat se poate face si in blender!
  6. Dupa ce am obtinut textura de pesmet, adaugam apa rece si, cu ajutorul unei furculite (reci) amestecam energic
  7. Dupa incorporarea apei framantam cu mana aluatul – atentie, faramantam aluatul doar pana se incorporeaza toate ingredienetele. Daca il framantam in exces se activeaza glutenul, aluatul devine elastic, iar la coacere se intareste.
  8. Formam o bila din aluat, o aplatizam, o invelim in folie alimentara, apoi o dam la frigider pentru minim 30 de minute
In acest timp pregatim umplutura
  1. Punem toate ingredientele intr-o cratita mica sau tigaie
  2. Dam la foc mic si calim merele 4-5 minute pana se inmoaie, dar nu devin pasta, vrem sa simtim putina textura
  3. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca usor
Montaj
  1. Scoatem aluatul de la frigider, il lasam la temperatura camerei cateva minute, apoi il intindem in forma dreptunghiulara
  2. Decupam formele neregulate ale aluatului – vrem sa obtinem un dreptunghi de aproximativ 30/40 cm
  3. Presaram pesmetul pe o fasie lata de 10 cm
  4. Punem umplutura pe centrul aluatului si formam un paralelipiped lat de 10 cm (adica formam umplutura cat sa umple centrul aluatlui), dar lasam 3 centimetri la capetele scurte (va las mai jos poze ca sa inelegeti mai bine)
  5. Cu ajutorul unui cutit ascutit crestam aluatul ramas in laterale astfel incat sa obtinem fasii late de un cm
  6. Pliem marginea de sus si cea de jos peste umplutura, apoi adaugam, tot peste umplutura, alternativ fasiile de aluat – ca la o impletitura clasica
  7. Inainte de a ajunge la final, sigilam bine placinta si o transferam intr-o tava, pe hartie de copt
Decor
  1. Batem bine oul, apoi, cuajutorul unei pensule ungem bine placinta
  2. Presaram zahar pe desupra (se va carameliza frumos la coacere)
  3. Coacem placinta 40 de minute la 190 de grade.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Spor la prajiturit!

Cu drag, Praji.

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.