Stiti deja ca puiul in lapte este unul dintre preparatele noastre preferate. De-a lungul timpului am facut si altfel de retete de pui intreg, insa de fiecare data ne-am intors la acest preparat. Astazi insa vreau sa va prezint varianta exotica a acestei fripturi: pui in lapte de cocos, cu ghimbir, lemongrass, ardei iuti si, evident, usturoi. De mult m-am gandit la aceasta combinatie, iar cand am inceput sa ma documentez, am observat ca este chiar un preparat destul de intalnit… dar nu la noi in tara😊.
Pe langa reteta in sine, un detaliu esential in a obtine o carne frageda la cuptor este vasul. Acesta trebuie sa fie unul cu peretii grosi, care sa inmagazineze caldura si sa o distribuie uniform. Eu am folosit noul Dutch Oven the la Email de Sighsoara. Acest vas face parte din gama lor premium. Mi-as permite sa il numesc chiar un vas high end. Este o oala fabricata manual, in Romania, din otel de 3 mm grosime. De asemenea, procesul de emailare a acestui vas il pozitioneaza in topul celor mai sanatoase vase de gatit: primul strat de email adera cu otelul si se trasnforma in sticla, urmatoarele doua confera culoare si protectie. Coacerea lor se face la o temperatura de 800 de grade, conferindu-le astfel singuranta despre care va vorbeam mai sus. In plus capacul vasului este prevazut cu alveole care colecteaza condensul. In plus, la fabricarea unei singure oale Dutch Oven participa nici mai mult nici mai putin de 25 de persoane.
In paranteza va spun ca de Craciun am facut in oala sarmale – le-am pregatit la cuptor la temperatura joasa, au iesit vis paradis.
Revenind insa la deliciosul nostru pui, va las mai jos ingredientele si modul de preparare. Noi am fost foarte incantati de rezultat si cu siguranta il voi mai pregati.
Ingrediente (pentru 4 portii generoase):
1 pui tip grill
1 conserva de lapte de cocos
3 ardei iuti rosii
1 bucata de 2 cm de ghimbir
4 catei de usturoi
2 tije de lemongrass sau 2 lingurite de lemongrass la borcan
2 linguri ulei de cocos
Sare
Piper
Ierburi pentru decor
Orez pentru servire
Cum procedam:
Asezonam bine cu sare si piper puiul
In vas punem uleiul de cocos, apoi frigem puiul pe ambele parti – il lasam cu pieptul in sus
Scurgem uleiul de cocos, apoi adaugam in vas laptele de cocos, ardeii intregi, ghimburiul curatat si feliat, usturoiul, la fel, curatat si feliat
Punem cateva felii de ustroiu pe pui, in zona pulpelor si a aripioarelor
Cu ajutorul unei linguri punem putin lapte de cocos peste piept
Acoperim vasul si il dam la cuptorul preincalzit la 190 de grade timp de o ora
Dupa o ora idepartam capacul, scadem temperatura la 170 de grade si mai lasam puiul descoperit inca 20 de minute
Il putem servi simplu, sau alaturi de orez
Cu drag, Praji