Langosi

Cu toping smantana usturoi si cascaval, cu gem sau cu ciocolata.

Recunosc, preferatii nostri sunt, de departe, cei cu smantana, cascaval si usturoi. 🙂

A trecut ceva timp de cand nu mai facusem langosi. Am tot facut retete de pe site-uri romanesti. De data asta insa am facut o reteta ungureasca. Mare diferenta la gustul aluatului nu am gasit. Diferenta insa a facut-o prajitul. Pentru prajit am ales noua oala de fonta cu invelis de email de la Crock-Pot. Stiti deja ca fonta este materialul care inmagazineaza cel mai bine caldura, se incinge uniform, inclusiv peretii, si are capacitatea sa pastreze o temperatura constanta. De aceea a praji in fonta este ideal. In plus învelișul de email face ca alimentele sa fie gatite in cel mai sigur mod din punct de vedere al sanatatii.

Revenind la prajit, ce poate fi mai neplacut decat prajirea si imbibarea cu ulei sau arderea preparatului. Asadar, daca vreti sa prajiti ceva in baie de ulei si sa obtineti rezultatul dorit: prajire uniforma si obtinerea startului crocant, vasele de fonta de la Crock-Pot sunt soluția ideala.

Eul il detin pe cel de 6 litri, oval, dar il am pe lista de cumpărături și pe cel tip cratiță. 🙂

Mai jos va las reteta scrisa si foto a langosilor cu toping smantana, usturoi si cascaval.

Ingredient (pentru 6-8 langosi):
Pentru langosi:
500 g faina alba de grau
300 ml lapte caldut
20 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
1 lingura de ulei vegetal ptr uns bolul
Minim 500 ml ulei pentru prajit

Pentru toping:
200 g smantana fermentata
2 catei de usturoi, zdrobiti si amestecati cu apa si sare
200 g cascaval razuit

Cum procedam:
Amestecam 100 ml lapte cu drojdia si zaharul si lasam 10 sa se activeze drojdia – trebuie sa se formeze o spuma, asta înseamnă că drojdia s-a activat
Amestecam faina cu sarea, apoi adaugam restul de lapte si amestecul cu drojdie
Framantam 10-15 minute cu mana sau 5-7 minute cu mixerul aluatul (pana devine elastic)
Ungem bolul cu ulei, punem aluatul si il lasam la dospit intr-un loc cald pentru 1 h sau pana isi dubleaza volumul.
In vasul de fonta punem minim 500 ml ulei si dam foul la mediu
Lasam la incins (nu creste intenistatea focului) pana uleiul ajunge la 170 de grade. Daca nu avem termometru, facem testul cu aluatul: punem o bucatica mica de aluat in vas, daca uleiul e incins, acesta trebuie sa faca bule de jur imprejur si sa se ridice imediat la suprafata.
Luam cate o bila de aluat (de marimea unui kiwi) si il intindem intr-i forma circulara de marimea unei palme cu degetele desfacute (palma de adult) 🙂
Punem langosii in uleiul incins – stim ca e prajit pe o parte cand nu mai bolborosete uleiul pe margini sau cand capata culoare aurie
Prajim langosii pe ambele parti, ii scoatem pe prosoape de hartie si ii savuram astfel: langos, smantana, usturoi, cascaval.

Ii putem savura si ca desert cu crema de ciocolata sau gem.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.