Ustensile si accesorii necesare pentru a monta un tort

Mi-ar fi placut sa gasesc un astfel de articol atunci cand m-am apucat eu sa prajituresc. Tin minte ca toate torturile mele aveau „burta”, adica erau lasate spre exterior la partea din mijloc sau erau montate invers decat trebuia (va explic la final la ce ma refer).

Mai jos las cateva ustensile, accesorii, dar si detalii pe care eu le consider necesare atunci cand ne apucam sa montam un tort.

Platou rotativ

Daca dorim sa facem un tort imbracat in crema, un platou rotativ este mai mult decat util. El ne va ajuta sa nivelam mai bine crema, tinand spatula nemiscata si rotind doar tortul.
De asemenea ne ajuta si la decorat, fie ca tortul este acoperit cu crema sau nu.

Eu am unul din marmura cumparat de aici
Puteti utiliza si din lemn de aici
Sau plastic – de aici.

Inel de tort, reglabil

Spre deosebire de un laborator profesional, care este dotat cu inele fixe pe diferite dimensiuni, pentru o utilizare casnica este ideal un inel de tort reglabil. Atentie, acesta nu este acelasi cu inelul tavii de tort in care coacem blatul. Un inel de tort se poate utiliza atat la copt, dar indeosebi la montat. In interiorul acestui inel montam tortul (ca in video).Acesta ajuta la pastrarea formei tortului si ne ajuta sa evitam acea „burta” despre care va spuneam mai sus.
In cazul in care vorbim de tort mousse, are rol chiar de a forma tortul.

Puteti sa il achizitionati de aici

Folie/banda de acetofan

Este un termen destul de putin cunoscut de persoanele care pregatesc deserturi acasa. Este o folie de plastic transparent si subtire care poate avea latimi intre 4 si 15 cm si care are rolul de a impiedica lipirea cremei de inel, dar ajuta si la pastrarea prospetimei cremei (impiedica oxidarea).
Cred ca nu de putine ori ati observat ca unele cofetarii comercializeaza torturile cu folia de acetofan pastrata pe lateral.

Eu o achizitonez de aici.

Spatula metalica ingusta

O spatula metalica ingusta este utila atat pentru nivelarea cremei intre blaturi, cat si pentru exteriorul unui tort. Acestea vin din diferite dimensiuni. Ideal e sa aveti 2-3.

Le puteti cumpara de aici si aici

Pos
Posul este saculetul in care punem crema tortului. Recomandarea mea este sa folosim posul, fie ca montam crema facand aveline (moate) fie ca punem doar un strat uniform de crema. Punand crema cu ajutorul posului vom reusi sa o distribuim uniform. Punem posul perpendicular pe blat, rotim platoul si distribuim crema in forma de discuri (in cerc).

De cele mai multe ori eu folosesc posuri de unica folosinta pentru ca mi se par cele mai practice, desi pe unele le spal si le reutilizez de mai multe ori. Cand mi se termina acestea, apelez la cel de panza cu interior de plastic.

Pe cele de unica folosinta de aici.

Iar din panza le gasiti aici

Duiuri si sprituri

In termeni de specialitate dui inseamna capatul metalic (sau din plastic) simplu, rotund, fara niciun fel de zimti/striatii/model. De cele mai multe ori acesta se foloseste pentru umplerea torturilor – crema dintre blaturic- sau pentru a crea aveline (ca in materialul video).

Spriturile sunt restul de capete metalice care pot avea diferite modele (stea, zimtat, floare etc).

Gasiti diferite duiuri si sprituri aici

Pensula

Pensula de patiserie poate fi din silicon sau din par. Cele din par sunt mai spornice, dar se deterioreaza mai repede.
Pensula se foloseste pentru a trampa sau a insiropa un blat. A trampa inseamna ca umezi usor blatul cu sirop. A insiropa inseamna a-l imbina cu sirop.

Pensule de diferite marimi si materiale gasiti aici

La final, as vrea sa va mai atrag atentia asupra unui detaliu important pe care mi-ar fi placut sa il stiu cand am facut acest tort. Daca blatul de tort este copt intr-o singura repriza (adica nu blaturi individuale) acesta trebuie montat cu capul in jos. Adica partea care a intrat in contact cu tava trebuie sa fie partea de sus a tortului. De ce: pentru ca este partea cea mai neteda si cea mai aspectuasa a tortului. Se poate intampla ca un blat sa se umfle la suprafata, sa crape sau sa se coaca neuniform. Vom taia partea inestetica, abia apoi vom taia ceea ce urmeaza a fi primul blat – baza. Practic il montam rasturnat. Sper ca am reusit sa fiu cat mai explicita.

Acestea sunt ustensilele si accesoriile pe care cred ca ar trebui sa le aiba orice pasionat de facut tortrui in casa.

Reteta acestui tort o gasiti aici.

Crema insa am modificat-o usor: 1 conserva 400 ml dulce de leche, 500 g mascarpone, 250 ml frisca – mixate 2 minute, pana obtinem o crema aerata.

Sper sa va fie util acest articol.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *