La inceputul acestui an, ca si in anii trecuti, am pus pe lista de rezolutii dorinta de a manca mai mult peste si fructe de mare. Anul trecut am reusit sa fac in asa fel incat sa mancam cel putin o data pe saptamana. Sunt atat de multe retete interesante si apetisante cu fructe de mare si peste, incat e pacat sa nu profitam de ele.
Astazi va propun biban de mare in stil asiatic, aromatizat cu usturoi, lime, ardei iute si sos de soia. Ca metoda de gatire am ales prepararea la aburi – sunt fericita posesoare a cuptorului Neff, care are si functie de abur. Reteta este adaptata dupa una a lui Jamie Oliver, cel la care gasesc intotdeauna retete pe gustul meu.
Aceasta functie a cuptorului poate fi utilizata atat la gatirea alimentelor la aburi, cat si pentru coacerea painii, gatirea sous vide, dezghetarea sau dospirea aluaturilor. In plus, aceeasi functie ma ajuta sa curat mai usor cuptorul, functia de abur fiind una dintre optiunile de curatare.
Revenind la preparatul nostru, alaturi de bibanul de mare, am preparat „lemon rice” – orez cu lamaie, care s-a potrivit excelent cu pestele. Lemon rice nu este doar orez cu lamaie, ci este orez combinat cu un amestec de mirodenii si ingrediente: ghimbir, turmeric, usturoi, ulei si zeama de lamaie cu orez basmati fiert.
Mai jos va las poze din timpul prepararii, poze cu preparatul final si reteta scrisa.
Ingrediente (pentru doua portii):
Pentru peste:
Doi bibani de mare medii (300-400 g/buc) sau unul mai mare
Un ardei iute rosu
O legatura de patrunjel
Trei cepe verzi
5 cm de ghimbir
1 catel de usturoi
1 lamaie verde
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei de susan
Penntru orez:
100 g orez basmati
1 lingura ulei de susan
1 lingurita boabe de mustar
1 lingurita turmeric pudra
1 catel de usturoi
2 cm ghimbir
un praf de sare
piper
coaja si zeama ulei lamai
Cum procedam:
Evisceram si curatam de solzi pestii (daca nu i-am cumparat gata curatati).
Crestam din loc in loc exteriorul pestilor.
Feliem ardeiul iute, curatam si dam prin razatoarte ghimbirul si usturoiul.
Tocam ceapa si patrunjelul.
Amestecam toate ingredientele, iar cu acest amestec ungem bine exteriorul pestilor, inclusiv in crestaturi.
Pastram doua linguri de compozitie si restul o punem in interiroul pestilor.
Punem pestii in tava perfoarata ppentru gatirea la aburi si ii gatim 20 de minute la 200 de grade.
Orezul:
Fierbem orezul cu un praf de sare (o parte orez si doua parti apa).
Curatam si dam prin razatoare usturoiul si ghimbirul, apoi le punem intr-o tigaie mica impreuna cu uleiul.
Cand s-au incins, adaugam restul mirodeniilor, zeama si coaja de lamaie si amestecam un minut la foc mediu.
Turnam sosul format peste orezul fiert si amestecam bine.
Servim bibanul de mare cald pe pat de orez.
Cu drag, Praji.