Poate la prima vedere va suna putin neobisnuit „cotlete de porc cu sos dulce acrisor de visine”… este usor neobisnuit. 😊 Gustul insa… ma face sa regret ca nu m-am gandit mai devreme la acest preparat.
Cei de la E.ON m-au provocat sa creez cateva retete cu ingrediente le indemana oricui, dar care, sa poarte semnatura mea. Nu stiu de ce, dar aceasta combinatie mi-a venit in minte imediat.
Noua ne plac mancarurile asiatice si combinatia de sosuri dulci acrisoare. Un preparat pe care imi place sa il gatesc si sa il mancam este porcul cu ananas. M-am gandit ca pe acelasi principiu as putea sa fac o varianta cu ingrediente romanesti. Asa mi-a venit ideea acestei combinatii inedite si absolut delicioase: porc cu compot de visine.
Langa cotlete am facut piure de cartofi, pe care l-am amestecat cu mazare din borcan. Aveti in fata un pranz care il va impresiona se pe cel mai mofturos dintre voi.
Ingrediente (pentru 4 portii):
Pentru cotlete:
4 cotele de porc fara os
150 ml de zeama de compot de visine
2 linguri de visine din compot
50 ml de visinata (sau lichior de fructe)
1 lingurita de amidon
1 lingurita de amestec de legume deshidrataate
1 lingurita de miere
4-5 catei de usturoi curatati de coaja si zdrobiti usor cu cutitul
Ulei pentru prajit
Sare
Piper
Pentru piure:
4 cartofi medii
50 ml lapte
2 cuburi de unt (20 g)
½ borcan sau conserva de mazare de 400 g
Sare
Cum procedam:
Asezonam cotletele cu sare si piper
Le punem intr-o tigaie in care am pus cateva linguri de ulei, apoi le prajim la foc mare cate 1 minut pe fiecare parte, doar cat sa le sigilam si sa le dam gust
Intrun bol punem zeama de compot, visinata, amidonul, mierea, legumele deshidratate, ¼ lingurita de piper si 1 lingurita de sare, apoi amestecam bine
Turnam sosul peste cotlete, reducem focul si ametecam pentru a preveni lipirea sosului
Adaugam usturoiul si lasam pe foc pana se ingroasa sosul
*Nu va faceti griji pentru alcoolul din visinata, acesta se va elimina prin preparare termica. Deci este sigur si pentru copii
Dupa ~ 10 minute sosul s-a ingrosat, adaugam cele 2 linguri de visine, mai amestecam putin, apoi luam de pe foc
Piureul:
Curatam, taiem cuburi si clatim bine cartofii
Ii punem intr-o oala cu apa doar cat sa ii acopere
Adaugam 1 lingurita de sare, apoi ii fierbem 20 de minute sau, pana cand, daca infingem o furculita in ei, se zdrobesc
Luam cartofii de pe foc, ii scurgem de apa
Adaugam in oala untul si il amestecam cu cartofii pana se topeste
Adaugam laptele si cu ajutorul unui zdrobitori de cartofi facem un piure
Potrivim de sare, apoi adaugam boabele de mazare bine scurse si amestecam usor
Servim cotelele cu sos alaturi de piure.
Pofta buna!
Cu drag, Praji.