Paine taraneasca cu bere, fara framantare

Stiti deja ca am testat reteta de „drojdie din bere” si prima fost un semi esec. Spun „semi” pentru ca am vorbit cu un profesionist si mi-a zis ca trebuia sa mai urmez niste pasi si totul iesea bine. Nu m-am dat batuta si am mai incercat. Mi-a iesit o paine minunata!

Procesul acelei paini este asemanator al celei cu maia: mai complicat si de durata. M-am gandit totusi ca as vrea sa fac totusi o paine cu bere in compozitie pentru ca gustul celei ratate a fost foarte bun, dar care sa nu necesite atata efort. Voiam sa o fac sa fie usor de facut si de un incepator.
Am rasfoit cateva carti de bucate si cateva site-uri si am gasit reteta lui Steve Gamelin de paine artizanala, cu bere, fara framantare. Eu nu i-as spune chiar artizanala pentru ca stiu ca painile artizanale nu contin drojdie, iar cea pe care v-o prezint astazi contine 2 g de drojdie. I-as spune paine taraneasca sau rustica.


Gustul este unul absolut divin. Nu are gust de bere, cu atat mai putin de alcool, pentru prin preparare termica alcoolul se elimina (deci e sigura si pentru copii). Are gust de paine adevarata. Textura este una elastica si aerata. Coaja subtire si crocanta. Sunt absolut incantata de rezultat. Ma felicit ca am avut rabdare sa o fac… de fapt sa astept. 🙂 Spun rabdare pentru ca e nevoie sa asteptam aluatul sa dospeasca la temperatura camerei intre 8 si 14 ore.
De framantat, dupa cum vedeti si in video, nu trebuie sa o framantam mult, ci doar sa amestecam bine toate ingredientele. Pe mine m-a ajutat prietenul meu de nadejde, mixerul Kitchen Aid, care in luna aprilie, are o reducere de 10% pe Kitchen Shop. In plus, la fiecare mixer achizitionat, primiti cadou vasul de copt paine rotunda de la Emile Henry. Daca nu aveti mixer, coada unei linguri de lemn e sufocienta. 🙂
Mai jos va las reteta video si cea scrisa si cateva poze.

Ingrediente (pentru o paine de ~800g)

600 g faina (ideal pentru paine 450, 650 sau 550. daca nu aveti, e buna si cea 000)
400 ml bere (preferata voastra)
2 g drojdie uscata (1/4 lingurita)
10 g sare (2 lingurite rase)

Cum procedam:

Seara:

Turnam berea intr-un bol, apoi adaugam drojdia si amestecam – va face spuma
Dupa ce am amestecat 2-3 secunde, adaugam sarea si amestecam din nou catvea secunde
Adaugam faina si amestecam bine pana obtinem un aluat moale
Acoperim bolul cu o folie de plastic sau punga si il lasam pe blat la dospit pana a doua zi (intre 8 si 14 ore)

A doua zi:

Infainam blatul de lucru, scoatem aluatul pe blat, il presam bine sa scoatem aerul din el, il aplatizam in forma de patrat, apoi tragem de cele 4 laturi si formam un plic
Punem aluatul inapoi in bolul infainat in prealabil sau direct in tava in care vrem sa il coacem
Lasam la dospit inca o ora

Daca l-am dospit in bol, incingem cuptorul la 220 de grade cu tot cu vas timp de 30 de minute (daca nu aveti vas de copt ceramic e buna si o oala de fonta sau de inox, ambele cu capac) si porim la 220 de grade (functia ventilatie)

Dupa cele 30 de minute (respectiv ora in care a dospit aluatul), scoatem cu grija vasul, il ifainam, punem aluatul (fara sa il mai modelam si fara sa il taiem – iese mai frumoasa painea crapata de la sine) si il bagam la cuptor, cu capacul pus
Coacem 30 de minute cu capac si inca 20 fara capac.

Daca dospim direct in tava de copt, incingem 30 de minute cuptorul la 220 de grade, apoi introducem tava cu paine. Coacem 20 de minute cu capac si 20 fara capac.

Daca dorim sa coacem intr-o tava de cozonac, punem in cuptorul rece o tava goala pe ultimul raft al cuptorului si il incingem la 220 de grade tot pentru 30 de minute. Dupa cele 30 de minute introducem tava cu painea in cuptor, in tava goala turnam 1/2 cana de apa rece si inchidem repede cuptorul. Coacem 40 de minute.

Scoatem painea din cuptor, apoi din tava si o lasam sa se raceasca pe un gratar.

Taiem painea doar dupa racire.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *