Nu sunt prea multe de spus despre acest sos de caramel sarat, decat ca este absolut delicios! Aroma si dulceata intense ale zaharului caramelizat, echilibrate de sarea de mare, fac echipa perfecta.
Poate fi folosit ca toping pentru inghetate, clatite, fructe, dar si ca umplutura pentru anumite deserturi. De ce sa cumperi un sos de caramel din magazin, cand poti sa faci tu acasa unul, chiar mai delicios, in maxim 10 minute?!
Mai jos va las o reteta foarte simpla, dar care are necesita atentie. Diferenta dintre un sos de caramel perfect si unul ratat, este de doar cateva. Din momentul in care zaharul care se caramelizeaza pe foc si incepe sa isi schimbe culoarea si pana cand devine caramel trebuie sa stam langa el. Daca vom carameliza corect zaharul, vom avea un sos perfect!
Ingrediente (pentru ~ 250 g caramel):
240 g zahar tos (alb)
240 ml smantana pentru frisca (numita si frisca lichida, dar nu vegetala!) – grasime minim 30%
50 ml de apa
Zeama de la 1/4 lamaie (previne cristalizarea)
1 lingurita de sare de mare (ideal este sa fie de mare, pentru ca da un gust aparte caramelului)
1 cub de unt de 82% (cat o nuca) – optional – daca vrem un gust mai plin
Cum procedam:
Punem zaharul si apa si zeama de lamaie intr-o cratita cu fundul dublu si o dam la foc mediu
Lasam sa fiarba fara sa amestecam (!)
Dupa 4-5 minute e bine sa stam langa oala
Cand zaharul incepe sa devina din transparent galbui, micsoram focul si nu ne mai miscam de langa vas!
Lasam oala pe foc pana cand obtinem o nuanta aramie si un miros placut de caramel. Daca folosim termometru, pana cand ajunge la 180 grade celsius
Daca nuanta caramelului este deja maro si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul pre tare. Recomandarea mea e sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar
Luam oala de pe foc si, in fir subtire, amestecand continuu, turnam frisca. Va avea loc reactie destul de violenta: frisca si zaharul ars vor bolborosi cu bule mari si cu aburi – nu va speriati, este absolut normal – continuati sa amestecati
Dupa ce adaugam toata smantana si compozitia „se linisteste”, daca vedem ca s-au format cocoloase, mai punem vasul pe foc pentru un minut, pana se topesc
Luam de pe foc, adaugam sarea si untul (daca folosim) si amestecam pana cand se topeste sarea (~1 minut)
Lasam sosul sa se raceasca putin, apoi il depozitam intr-un borcan.
Daca dorim sa obtinem o consistenta mai groasa, reducem cantitatea de smantana. La 240 ml vom avea consistenta unui sos de caramel ca cel din comert, pe care il punem peste inghetata; la 200 ml vom avea consistena mierii lichide, iar la 180 ml, cele ale unei smantani (fermentate).
Sper ca v-am facut pofta, mai ales de preparat, si de acum incolo va veti pregati propriul sos de caramel.
Cu drag, Praji