Din cand in cand mi se face o pofta nebuna de gogosi. Fie ca sunt gogosile cu gaura, reteta mamei mele, langosii de la M. Ciuc, gogoasa munteneasca de la Obor sau, mai nou Zeppole – un soi de gogosi italienesti facute din aluat oparit.
Mai pe intelesul tuturor, aluatul oparit este de fapt aluatul de choux, de eclere. Acesta se face din apa, ulei sau unt, faina si oua. Eu am adaugat si putin zahar pentru extra gust.
Aceste gogosi au cateva mici detalii de care este nevoie sa tinem cont pentru a iesi excelente. Primul: dupa ce facem aluatul, ouale trebuie adaugate, obligatoriu, pe rand. Doar asa gogosile vor creste si vor devei pufoase. Al doilea: focul. Daca avem un termometru de bucatarie putem sa il punem in uleiul incins si sa il mentinem la 160 grade. Daca nu avem termometru, incercam sa mentinem focul mediu, in niciun caz puternic – daca uleiul se incinge prea tare, gogosile se vor arde la exterior si vor ramane crude in interior.
Reteta este inspirata de la Stephen Cusato, youtubber pe care il urmaresc cu drag.
- 250 ml apa
- 150 g unt
- 1 lingura de zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 125 g faina alba de grau
- 4 oua
- ½ litru sau 1 litru ulei de floarea soarelui
- 200 g zahar pudra
- 1 lingurita scortisoara
- Punem apa la fiert impreuna cu untul, zaharul si sarea
- Lasam la foc mic pana cand se topeste unutul
- Dupa ce s-a topit untul si apa fierbe, adaugam toata faina deodata si amestecam energic
- Lasam vasul la foc mic si amestecam in continuare, timp de 2-3 minute, pana se formeaza o bila de aluat moale
- Transferam aluatul intr-un bol incapator sau in bolul mixerului si il lasam 5 minute sa se raceasca putin (e nevoie doar sa se racoreasca pentru a nu coace ouale cand le adaugam)
- Dupa ce s-a racorit aluatul adaugam 1 ou, mixam pana s-a incorporat complet, abia apoi il adaugam pe al doilea si tot asa cu toate cele 4 oua
- Punem la incins uleiul intr-o oala sau tigaie cu peretii inalti
- Incingem uleiul - il testam punand o bucatica de aluat in el – daca se ridica si face spuma imediat, inseamna ca e incins, daca nu, mai asteptam
- Cu ajutorul unei lingurite punem aluat in uleiul incins
- Prajim gogosele formate 3-4 minute, intocandu-le constant
- Dupa aporximatv doua minute acestea vor crapa, incepand de atunci le mai lasam maxim un minut
- Cum stim daca sunt facute: au culoare aurie (daca sunt maro inchis, inseamna ca focul e prea tare); de jur imprejurul lor nu mai fac bulbuci de ulei; cand luam una si o rupem in interior e goala si destul de uscata (daca vedem ca in interior aluatul este cleios, dam focul mai mic si continuam prajirea)
- Le scoatem pe prosoape absorbante sau pe o sita pentru a elimina excesul de ulei
- Intr-un bol incapator punem zaharul pudra si scortisoara, apoi le amestecam
- Punem in bol gogosile cat sunt calde si le tavalim bine prin zaharul amestecat cu scortisoara
- Le putem servi caldute sau reci. Le putem pastra si cateva zile intr-o cutie inchisa etans.