Cea mai buna reteta e tot timpul cea a mamei
Stiti deja ca in viitorul (nu chiar foarte apropiat) speram sa ne mutam la casa noua. Bucuria noastra este cu atat mai mare cu cat deja ne cunoastem vecinii. In cartierul in care ne vom muta s-a format o comunitate frumoasa de oameni tineri si voiosi, dornici de socializare. Pai daca nu aici e de noi, atunci unde?!
Va aratam la jumatatea lunii decembrie cum framantam de zor aluat pentru cornurile pe care urma sa le duc a doua zi la „pomana porcului”, ceea ce sper sa devina o traditie in cartier.
Pentru noi, cred ca si pentru toti cei care au venit, surpiza a fost una foarte placuta; vecinii s-au mobilizat si a iesit o petrecre pe cinste, care s-a lasat cu un foc de tabara urias. Fiecare vecin a adus/facut cate ceva, exact ca o familie mare si voioasa – #flamingofamily. Noi ne-am oferit sa aducem vinul si tuica pentru fiert si bineinteles niste bunatati. Subsemnata a facut niste fursecuri si sus numitele cornuri pufoase cu crema de alune.
Desi mai facusem aluat de cozonac/cornuri, parca mi-a fost teama sa fac retea stiuta, nu puteam sa ma duc asa orisicum in fata viitorilor mei vecini. Asa ca am pus mana pe telefon si am sunat-o pe mama sa-mi dea cea mai buna reteta pe care o are. Evident a iesit cel mai bun aluat pe care l-am facut vreodata. Stiu cand o sa va uitati la ingrediente o sa va speriati nitel, dar na, nu in fiecare zi mananci cornuri pufoase in fata unui foc de tabara alaturi de o cana de vin fiert si aromat. Si, ca sa nu credeti ca ma laud singura, am primit aprecieri de la vecine (nu de alta, dar na, e bine sa te pui cu vecinii de la inceput) si acesta reteta a fost solicitata chiar in mai multe randuri. Asadar va las mai jos reteta celui mai bun si pufos aluat pe care l-am fact vreodata… gras, gustos si aromat!
- 1 kg faina
- 300 ml lapte
- 200 g iaurt gras (eu am pus 10%, dar puteti folosi si de 3,5%)
- 3 galbenusuri (de tara) sau 4 din comert
- 50 g drojdie proaspata
- 200 g unt 82% grasime
- 200 g zahar tos
- 2 plicuri de zahar vanilat burbon
- coaja unei lamai
- coaja unei portocale
- 1 lingurita rasa de sare
- 100-150 ml ulei de floarea soarelui (pentru framantat)
- 1 galbenus de ou
- 3 linguri de lapte
- Crema de alune (eu am foosit Nutella) - un borcan de 250 g (Voi puteti pune gem, crema de vanilie sau ce va place voua)
- Ne asiguram ca avem toate ingredientele la temperatura camerei
- Taiem untul cuburi
- Cernem faina intr-un bol incapator
- Amestecam laptele cu untul si zaharul (pastram separat o lingura de zahar) si le punem la foc foarte mic pana se topeste untul
- Luam de pe foc, adaugam iaurtul si lasam sa se raceassca pana la temperatura pielii
- Intrun bol mic punem drojidia, lingura de zahar pastrata, 1 lingura rasa din faina cernuta si 3 linguri de apa calduta
- Lasam drojdia sa se activeze 5 minute
- Cand drojdia se umfla si formeaza o spuma pufoasa inseamna ca e activata
- Facem o gropita in mijlocul aluatului, apoi adaugam laptele cu zaharul, iaurtul si untul, galbenusurile, drojdia si, adaugam sarea pe marginea bolului, fara sa intre in contact cu drojdia (pentru ca sarea ii impiedica actiunea)
- Incepem sa framantam
- Cand aluatul s-a legat (este foarte lipicios, nu va ingrijorati) incepem sa adaugam putin cate putin uleiul.
- (La acest pas eu transfer auatul pe blatul de lucru pentru o mai usoara framantare)
- Din momentul in care am inceput sa adaugam uleiul, framantam minim 15 minute pana cand observam ca pe suprafata aluatului se formeaza basici
- Pentru o mai buna aerare a aluatului, putem din din in cand sa lovim aluatul de blatul de lucru (cum faceau bunicile noastre)
- (Daca mai simtiti nevoia, adica daca aluatul se lipeste in continuare si nu ati ajuns inca la "basici", mai puteti adauga ulei.)
- Transferam aluatul in bolul incapator (sa aiba loc sa dospeasca) si il acoperim cu folie de plastic sau cu o punga
- Il lasam sa dospeasca la loc calduros timp de o ora jumtate - doua sau pana isi dubleaza volumul.
- Impartim aluatul in 4, apoi il formam in bile
- Intindem cu sucitorul un cerc pe care il taiem cu ajutorul unui cutit sau cutter de pizza in 14-16 parti pe cat posibil egale - taiem in 4, adica in cruce, apoi in 8 si tot asa (poate nu va iesi un cerc perfect, nu-I nicio problema, incercati sa faceti triunghiurile cat de cat egale)
- Punem cate 1/2 lingurita de umplutura pe cea mai lata parte a triunghiului, adica in partea opusa centrului cercului
- Acoperim cu capatul aluatului umplutura, apoi rulam si formam un corn.
- Dupa ce am format cornurile, pe punem in tavi in care am pus in prealabil hartie de copt.
- Le acoperim cu un servet si le mai lasam la dospit 20-30 de minute
- Dupa cele 30 de minute, ungem fiecare corn in parte cu galbenus amestecat cu lapte
- Coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute sau pana cand sunt frumos rumenite.
Un multumesc special merge catre Barezi, prietenul nostru care mi-a imprumutat camera foto sa fac poze. 🙂
Stiu, framanatatul nu e cea mai usoara activitate, dar credeti-ma, merita!
Cu drag, Praji!
No comments
Cel mai bun aluat, ever! Cum de nu te-am gasit pana acum! Multumesc FB-ului
Ei, nu-I tarziu. Si eu ma bucur ca m-ai gasit si ca gasesti la mine pe blog retetecare iti plac. Bine ai venit, Laura!