Cofetarie in bucatarie 2
Cu ceva timp in urma va prezentam o reteta de amandine de casa. De ce sa nu continuam ciclul „cofetarie in bucatarie”, cand ne este atat de la indemna sa facem prajituri de cofetarie chiar la noi acasa?! Va prezint reteta mamei mele, o reteta foarte simpla si necostisitoare (nu inteleg de ce costa atat de mult in cofetarie). Din nou, diferenta o face lispa aditivilor, conservantilor si aromelor artificiale. Recomandarea pe care v-o fac este sa folosit rom sau amaretto in loc de esenta, diefrenta „face toti banii”.
Asadar, sa prajiturim!
Ne trebuie:
Cantitatile sunt pentru 12 mini savarine
Pentru blat
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri pesmet
- 2 linguri faina
- un praf de sare
- unt pentru uns formele
Pentru sirop
- 500 ml apa
- 7-8 linguri zahar
- zeama de la 1/4 lamaie
- 4 linguri rom sau amaretto
Pentru ornat
- 500 ml smantana de gatit (minim 30%grasime ) sau 500 ml frisca lichida (daca vreti sa trisati nitel)
- 150-200 g zahar pudra (doar daca nu folositi frisca lichida!)
- dulceata/fructe confiate/gem…sau ce doriti voi
Cum procedam:
- incalzim cuptorul la 180 grade C/gaz 4
- batem albusurile cu un praf de sare
- cand albusurile sunt aproape intarite adaugam zaharul in ploaie batand (mixand) in continuare
- in albusurile batute spuma adaugam, pe rand, galbenusurile, pesmetul, faina
- ungem 12 forme de tarta cu unt (daca nu aveti forme de tarta folositi unele de briose)
- umplem formele cu compozitia si dam la cuptor pentru 25-30 minute (nu uitati testul scobitorii – daca iese curata inseamna ca s-au copt)
- le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca
- cat timp savarinele se racesc in forme pregatim siropul: punem toate ingredientele intr-o cratita, dam la foc mic pana cand se topeste zaharul, apoi dam un clocot. Lasam siropul sa se raceasca
- cat timp siropul se raceste batem frisca
- dupa ce savarinele s-au racit le scoatem din forme si le punem intr-o tava
- cu ajutorul unei linguri insiropam fiecare savarina in parte (nu va speriati daca este prea mult sirop, excesul din tava va fi absorbit de pesmetul din blat)
- taiem partea superioara a fiecarei savarine pentru a forma un capacel. Spatiul dintre blat si capacel il vom umple cu frisca (vedeti poza) cu ajutorul unui pos (daca nu aveti pos, folositi o pung taiata la un colt)
- decorati cu putina frisca si dulceata sau fructe (eu am folosit dulceata de afine)
Savurati!
* La „Cofetarie in bucatarie 1” avem amandine de casa. Reteta aici.
No comments
Sunt sigura ca sunt delicioase savarinele astea, insa nu seamana nici pe departe cu cele din cofetarie. Savarina de cofetarie se face din aluat dospit :). Sper sa ne te supere comentariul 😛
Alina, Doamne fereste, cum sa ma supere! La data la care am postat reteta mie mi se pareau fantastice. Inca le mai fac si imi plac, insa intre timp am absolvit si un curs de cofetarie si patiserie si am vazut „cu ce se mananca savarinele”. Reteta asta imi va aminti de primii mei papasi-pe blog si la prajiturit. 🙂
sunt preferatele bunicii mele, si recent mi-am luat mini forme de copt, asa ca o sa iti testez reteta 😛