Galette cu piersici si afine

Tarta rustica de vara

In live-ul de ieri de pe Facebook (11.07.2012) am facut galette cu piersici si afine, adica o tarta rustica, de vara, simpla, dar cu gust divin. V-a placut atat de mult incat va dau reteta chiar azi, exact cum am promis. Inainte sa va povestesc despre tarta in sine, as vrea sa va spun ca este prima data cand pun pe blog o poza facuta cu telefonul. Iertati-mi indrazneala, dar dupa cum ati vazut “emisiunea” nu am facut-o la mine acasa, drept pentru care am avut doar telefonul pentru pozat. Zic totusi ca n-a iesit asa rau. Si, daca stau si ma gandesc cate retete am ratat pentru ca nu am apucat sa le pozez cu DSLR, mai ca ma bate gandul sa mai scap unele pozate cu telefonul. Dar daca este sa pun in balanta faptul ca am pozat in bucataria profesionala de la Miele si faptul ca n-am avut camera foto la mine, cred ca toti suntem castigati. 🙂 

Revenind la reteta, am preferat ca pentru aluat sa folosesc faina integrala de grau pentru ca este mult mai gustoasa si mai sanatoasa. Fiind o tarta rustica, nu este nevoie ca aluatul sa fie foarte fin, ba din contra, fibrele continute de faina integrala, ii dau personalitate si gust. Pentru indulcire am folosit zahar brut din trestie de zahar, in primul rand pentru ca este un pic mai sanatos decat cel alb, dar si pentru ca are o granulatie mai mare si, astfel se va carameliza frumos la final. Ca fructe voi puteti folosi ce fructe va doriti – mere, pere, cirese, visine, caise, fructe de padure etc.

Si pentru ca este o tarta rustica am hotarat ca si cantitatile sa vi le dau cat mai simplu cu putinta, in linguri si „maini”. 🙂

Ingrediente (pentru 1 tarta medie):

10 linguri cu varf de faina integrala de grau + 1 lingura pentru umplutura

½ pachet de unt (din acela mare de 250 g) – rece, de la frigider

1 praf de sare

1 galbenus

3-4 linguri de apa rece

Pentru umplutura:

5 piersici

O mana de afine

5 linguri de zahar brun + 1 lingura pentru presarat

Semintele unei pastai de vanilie sau un zahar vanilat (burbon)

1 ou – pentru uns tarta

Pentru decor:

Busuioc (sau menta)

Flori comestibile

Pentru servire:

Inghetata preferata sau iaurt

Cum procedam:

Taiem untul cuburi si il adaugam peste faina

Adaugam praful de sare, apoi frecam intre degete cuburile de unt impreuna cu faina pana obtinem constistenta unui pesmet (aceasta operatiune se poate face si cu ajutorul unui chopper sau robot de bucatarie)

Adaugam galbenusul, apoi apa si framantam usor pana se leaga un aluat

!Atentie, framantam doar pana aluatul se leaga. Daca famantam prea mult, coaja tartei va deveni elastica si apoi, dupa coacere, tare

Punem aluatul intr-o punga sau folie de plastic si il dam la frigider cat pregatim fructele

Taiem piersicile in 2, apoi in 4, apoi in 8

Le punem intr-un bol, apoi adaugam peste ele zaharul, vanilia si faina

Scoatem aluatul din frigider si il intindem direct pe foaia de copt pregatita in prealabil pentru tava cuptorlului (cea cu care vine dotat cuptorul)

Foaia de aluat trebuie sa fie in forma de cerc, dar nu cu marginile foarte bine definite (vorbim despre o tarta rustica ;))

Cu ajutorul unei pensule ungem toata foaia de aluat cu albus: acesta va actiona ca o bariera intre lichidul fructelor si aluat, astfel coaja de tarta nu va ramane cruda si nici nu se va umezi in exces in timpul coacerii

Distribuim bucatile de piersici din centrul foii sper exterior astfel incat sa obtinem o forma draguta, lasand trei degete de aluat neacoperite

Decoram cu afine, apoi adunam marginile aluatului peste fructe, suprapunandu-le asemenea unei bucati de panza

Batem oul ramas si, cu ajutorul unei pensule, ungem mai intai pliurile aluatului – oul va actiona ca un lipici, astfel tarta isi va pastra forma la coacere

Dupa ce am uns pliurile, ungem cu ou toata suprafata aluatului, chiar si fructele

Presaram zahar peste tarta, apoi o coacem pentru 40 de minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade

Dupa coacere lasam tarta sa se raceasca complet, apoi o decoram cu busuioc si flori comestibile

Servim alaturi de o cupa de inghetata sau o lingura de iaurt rece.

Bucurati-va de fructele verii si faceti deserturi sanatoase cu ele!

Cu drag, Praji.

 

poate iti place si

No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *