Tort de ciocolata, fara ciocolata – aceeasi reteta, doua rezultate diferite

Cel mai bun desert cu ciocolata pe care l-am mancat vreodata

Doar ma stiti, nu sunt innebunita dupa ciocolata. De regula, as prefera orice alt desert in detrimentul ciocolatei. Ei bine, cu tortul asta care, pare de ciocolata dar n-are ciocolata, e cu totul alta poveste. Va spun cu mana pe inima ca tortul asta e din alt film. N-am mancat un desert mai bun in viata mea – nici cu creme, nici cu fructe, nici cu… nu stiu, ce vreti voi.

Prima felie am savurat-o la Eliza Gutau la cofetarie. Evident ca nici nu voiam sa gust cand mi-a propus sa vad cum e. Am zis „nici gand” si am cerut altceva. Atunci ea hotarata – stia ce stia – mi-a zis asa: „Uite, mananci ce iti place tie si din felia asta, te rog eu, doar gusta.” Na, nu puteam sa o refuz. And then it happened! Stiti cum e vorba aceea… sau daca nu exista o inventez eu: „Am gustat o bucatica de rai.”

Bineinteles ca nici nu am indraznit sa ii cer reteta, ca deh, ce cofetar isi dezvaluie secretele. Eliza insa mi-a oferit reteta chiar fara sa i-o cer si asta pentru ca ea o are de la o buna prietena. Asadar este un tort „de casa”, fara pretentii sau care sa necesite cunostinte avansate de cofetarie.

Eliza insa mi-a zis sa il fac cu grija pentru ca poate iesi diferit de al ei. Asa a si fost. Am urmarit instructinile, insa cand veni timpul cremei, in loc sa inglobez untul cu miscari lente si atente, am bagat, de lene evident, mixerul in functiune. In loc sa am o crema densa si „cleioasa”, am obtinut o crema fina si aerata. Si fizic si la gust tortul arata foarte diferit de al Elizei. Imediat cum am vazut cum e crema mi-am dat seama ca miscarea cu mixerul fusese una gresita. Rezultatul nu a fost dezastruos, ba din contra, am obtinut un tort cu o crema usoara si fina, iar ca aspect tind sa spun ca este mai estetic decat varianta originala.

Nu m-am dat batuta si am incercat si a doua oara, iar de data asta am avut grija ca untul sa fie foarte moale si inglobarea lui in crema de cacao sa fie una lenta. Rezultatul a fost cel asteptat. Decadenta, nu alta!

Cele doua variante au fost degustate de mai multe persoane si pentru ca unora le-a placut varianta cleioasa si altora varianta aerata, am hotarat sa vi le dau si arat pe ambele.

Eu le multumesc Andreei si Elizei, apoi, garantez, voi imi veti multumi mie dupa ce veti fi gustat o bucatica de rai. 

 

tort cioco1
Varianta 1 – crema densa

tort cioco2
Varianta 2 – crema aerata

Ingrediente:
400 g zahar
10 oua
150 g cacao
400 g unt
2 linguri coniac/rom
100 ml apa
30 g faina (1 lingura cu varf)

Cum procedam:
Scoatem untul din frigider, la temperatura camerei cu cel putin 4h inainte sa incepem prepararea
Punem la foc mic apa cu zaharul – amestecam intontinuu pana se topeste zaharul.
Dupa ce zaharul s-a topit adaugam toata cacaoa odata, apoi amestecam – lasam compozitia sa se raceasca 2-3 minute
Dupa timpul de racorire, adaugam galbenusurile, mai amestecam putin (doar cat sa le incorporam), apoi lasam compozitia sa se raceasca complet
In timp ce se raceste crema, batem albusurile spuma tare
Impartim crema de cacao in doua parti egale

Blatul (prima parte din crema):
Adaugam faina in albusuri si o incoproram usor cu miscari de jos in sus
Cu aceleasi miscari usoare inglobam si prima parte din crema de ciocolata pana obtinem o compozitie usoara si destul de lichida
In tava cu care vine cuptorul intindem hartie de copt
Turnam compozitia direct pe hartia de copt, apoi nivelam in asa fel incat sa aiba inaltime uniforma Coacem la cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 40 de minute

Crema:
Pentru varianta 1 (crema densa si lipicioasa):
Punem untul (neaparat moale, la temeperatura camerei, dar nu topit) si alcoolul peste crema ramasa si, cu ajutorul unei spatule, amestecam cu miscari usoare pana cand untul s-a incorporat in crema
Vom obtine o crema destul de lichida si
Pentru varianta 2 (crema aerata):
Punem untul (neaparat moale, la temeperatura camerei, dar nu topit) si alcoolul peste crema ramasa si, cu ajutorul unui mixer, amestecam pana s-a inglobat tot untul si s-a format o crema aerata, deschisa la culoare.

Cand blatul s-a racit il taiem in trei parti egale, apoi montam prajitura
Impartim crema in trei si apoi o distribuim intre cele 3 foi
A treia parte de crema o punem pe deasupra si cu ajutorul ei invelim tortul si pe partile laterale.
Decoram, daca dorim cu flori glasate sau orice altceva
Se lasa cel putin 4 ore la frigider, de preferat peste noapte.

*Nota. Am decorat tortul „Varianta 2″este decorat cu crema mousseline.

tort cioco2
Varianta 1 – crema densa

 

tortcioco5
Varianta 2 – crema aerata

 

poate iti place si

24 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *