10 obiceiuri alimentare m-au ajutat sa ma mentin la o greutate constanta

Mancare, sport si voie buna

V-am promis articolul acesta de prin toamna. L-am amanat nu neaparat pentru ca n-am avut timp de el, ci pentru ca mi-a fost putin teama sa il public. Nu vreau sa fie interpretat ca un articol datator de lectii, de aratat cu degetul sau de laudat. Este pur si simplu un raspuns pe care il dau celor care ma intreaba, ma admira sau, de cele mai multe ori ma tachineaza. Este un articol pur subiectiv, insa cred eu ca poate ajuta sau macar va va ridica unele semne de intrebare.

Faptul ca reusesc sa ma mentin la o greutate constanta de mai bine de 10 ani (ce-i drept de pe la 16 ani  am cam aceeasi greutate, insa in perioada facultatii si putin dupa, am cam avut cateva kilograme in plus, distribuite destul de neprietenos) nu este datorat doar metabolismului sau genei, ci este rezultatul unei munci care a dat roade.  Nu vin cu retete bomba, diete sau mai stiu eu ce secrete; va las mai jos 10 obiceiuri pe care mi le-am facut de-a lungul timpului. Sa nu credeti ca s-a intamplat asa, in 3 zile, gata m-am hotarat eu sa am un “stil de viata sanatos” si asta am facut. Nu, a fost munca multa, vointa, dar si informare.  

Nu militez pentru o dieta anti grasimi, nu sunt de acord cu extremismul culinar si nici nu ma ghidez dupa trenduri. Mai scap la un fast food din cand in cand sau la un suc din benzinarii (cand plecam la drum ne facem de cap), mai mananc noaptea 1 kg de cirese sau de struguri, mai bag carnati cu ochiuri sau cartofi prajiti cu branza, dar acestea sunt exceptii care nu, nu ma fac sa ma simt vinovata. 🙂

 Asadar iata cele 10 obiceiuri alimentare m-au ajutat sa ma mentin la o greutate constanta in ultimii cel putin 10 ani

 1. Daca nu am in frigider sau in dulap, nu poftesc.

Regula de aur pe care o respect cu sfintenie. Cui nu-i place o felie de salam sau un Snikers seara, cand iti chioraie matele. Daca deschizi frigiderul si nu le gasesti, nu le mananci, nu-i asa? Asa e. Drept urmare cumpar doar chestii care stiu ca nu ma fac sa ma simt vinovata dupa ce le mananc. 

 2. Citesc intotdeauna etichetele produselor.

Nu mananc produse ambalate care au o lista prea lunga de ingrediente sau ingerdiente al carui nume nu-mi suna familiar. Daca am indoieli asupra unor ingrediente dintr-un produs, pur si simplu nu il cumpar. Semnalul de alarma cu acest aspect mi l-am trans singura, cand am inceput sa fac quesadilla. La inceput o faceam cu tortilla cumparata din hipemarket. Aceasta tortilla avea peste 20 de ingrediente dintre care jumatate contineau “xyl” “E” sau denumiri pe care nu le cunosteam, pe cand lipia pe care o faceam eu in casa sau cea libaneza (cumparata) contineau doar 3 ingrediente (apa, faina, sare).

3. Incerc, pe cat posibil sa mananc produse autohtone si in sezon.

Acesta este un obicei pe care l-am deprins de cativa ani incoace, de cand am devenit foarte pasionata de gatit. Am constatat nu numai ca este mai sanatos, dar este si foarte satisfacator. Placerea de manca rosii doar in plina vara nu se compara cu  nimic!

4. Nu mai mananc paine cu… orice.

Stiu, in Romania traditia (sau sistemul comunist, as zice eu) ne-a transformat in natia “ia cu paine”. E un obicei de care greu am reusit sa ma debarasez, trecand prin diferite stadii, majoritatea eronate. Am inceput sa renunt la paine de prin 2003. La inceput am avut o perioada in care nu mai mancam deloc – a fost un chin. Apoi am inceput sa mananc doar ceea ce credeam eu ca e paine neagra (sanchi, mancam paine alba colorata cu malt). Cu timpul insa am invatat sa asociez painea doar cu alimentele cu care se preteaza, sa mananc paine facuta artizanal, ajungand sa o fac singura si sa o mamanc cu drag, dar cu atentie.

 5. Evit alimentele hiperprocesate.

Cred ca nu este nevoie sa va mai spun ca alimentele mult prea procesate (semipreparate,) mezeluri sau mai stiu eu ce “minunatii” se mai gasesc pe piata) nu mai sunt de mult pe lista mea de cumparaturi.

6. Evit produsele cu zahar adaugat.

Si aici a fost tot ca la povestea cu tortilla. Iubesc iaurturile cu fructe si cerealele. De exemplu, e mai comod sa cumperi un iaurt cu fructe sau cereale expandate indulcite. Daca intorci insa eticheta si vezi ce contine, te razgandesti subit. Asa ca iau un iaurt simplu, il amestec cu fructele mele preferate sau imi fac propriul amestec de cereale integrale cu fructe deshidratate. Ati fi surpinsi sa constatati cat zahar contin painea toast sau covrigii proaspeti.

 7. Nu beau sucuri carbogazoase, “naturale din concentrat de fructe”, nectar s.a.m.d.

Sunt deja 15 ani de cand sucurile nu mai sunt in meniul meu. Nici macar nu le duc dorul. Asta nu inseamna ca daca sotul meu bea o cola cu 5 cuburi de gheata nu beau de la el o gura, de pofta (dupa care de fiecare data zic ca e mult prea dulce). Ma veti intreba ce beau. Pai simplu: apa, multa apa, limonade indulcite cu siropuri naturale sau miere si ceaiuri reci sau calde, in functie de sezon.

 8. Mananc portii mici si am grija ca tot ce mananc sa fie placut ochiului.

De mica mi-a placut sa imi fac un “plating” atragator, iar datorita blogului am inceput sa fiu atenta si mai mult la aspectul farfuriei. Am constatat ca un aspect frumos, insemna automat si portii mai mici. De cele mai multe ori prefer sa mananc intr-o farfurie mare in care mancarea sa fie frumos aranjata.

 9. La o masa folosim multe vase.

Asta este un exercitiu foarte bun, pe care vi-l recomand. Da, vor fi mai multe vase de spalat, dar n-a zis nimeni ca a avea un stil de viata mai sanatos este usor. Nu pun niciun preparat din oala in care l-am pregatit direct in farfurie, ci fiecare preparat are vasul sau si este pus pe masa. Astfel, fiecare isi pune in farfurie cat considera ca mananca. De cele mai multe ori, tendinta este ca iti pui mai putin decat daca ai pune direct din oala/tigaia in care l-ai preparat si lupta cu  “sa mananc tot” va disparea. 

 10. Nu mai mananc fructe in exces.

Fructele sunt in topul preferintelor mele cand vine vorba de… orice e alimentar. Le mancam la orice ora si in orice cantitate (de cele mai multe ori mare), asta pana cand antrenorul de sala la acea vreme, colegul meu de birou si cartea despre alimentatie pe care o citeam in acea perioada, ma informau ca fructele contin fructoza, adica zahar, adica glucide. De asemenea le evit pe cat posibil seara: cu totii stim ca acestea fermenteaza peste noapte si solicita prea mult ficatul.

Pe langa atentia pe care am oferit-o alimentatiei, am incercat sa fac miscare si sa ma odihnesc suficient – aici mai am mult de lucru :(.

 Bonus, va las mai jos o poza cu mine din anul I de facultate, dupa 3 saptamani de lucrat la mare si infulecat tot ce gaseam in farfruie si cu capul ca o bila : ) si, tot bonus, o poza cu rochita scurta. :))

IMG-20170109-WA0021
2004
IMG-20170109-WA0020
2013
IMG-20160723-WA0002
2016

In toate pozele sunt alaturi de prietena mea Marina, jumatatea mea bruneta, cum imi place sa ii spun.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra. Faci sport si mancati sanatos!

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *