Cum imi ingrijesc parul

M-am hotarat ca, din cand in cand sa populez si sectiunea #PrajiStyle de pe blog. Acolo voi scrie articole despre stilul meu, despre felul in care ma ingrijesc sau ma imbrac. Astazi este un articol de acest gen. Sper sa fie pe placul vostru si sa il gasiti util.

De cand sunt mai mult sau mai putin in vazul lumii imi sunt adresate constant aceleasi 2-3 intrebari: „Ce faci de nu te ingrasi?” „E parul tau natural, cum il ingrijesti?”.

La prima am raspuns aici, iar la celelate doua voi raspunde in acest articol.

De multe ori mi se spune ca sunt norocoasa ca am parul cret – „Ce-ti pasa, iti speli parul si gata!” Ei bine, treaba nu sta chiar asa. Da, sunt super norocoasa, am un par frumos, buclat si blond la baza. Ingrijirea lui insa, nu este o chestiune tocmai simpla. Daca v-as spune ca pentru a arata cum il vedeti parul meu necesita o rutina care dureaza intre 1 si 3 ore, ati crede?! Banuiesc ca nu. 

Parul cret este prin definitie un par uscat care are depuneri de cheratina doar in anumite portiuni ale cuticulei (in curburi). De asemenea este un par foarte fragil cu tendinta de rupere. De aceea ingrijirea unui par ondulat sau cret necesita rabdare si dedicare.

In liceu aveam parul natural, destul de stralcitor si cu bucle evidente. A urmat o perioada in care il tineam foarte strans, apoi o alta in care am inceput sa-l vopsesc blond. Desi il ingrijeam si pana atunci, mi-am dat seama ca un par si cret si vospit are nevoie de infit mai multa atentie. Am noroc de Mara, stilista care se ocupa de 6 ani de parul meu si care imi atrage atentia cand are nevoie de mai multa hidratare sau de taiere a varfurilor uscate. De asemenea o data la cativa ani il tund pana mai sus de umeri – e cumva nevoia mea de a-l simti revigorat.

De-a lungul timpului am folosit foarte multe produse pentru par cret. Unor produse le-am fost fidele ani de zile, pe unele le-am folosit ocazional. Si intr-un caz si in celalalt am fost foarte atenta la alegerile facute.

De ceva timp, incerc sa respect o rutina mai stricta a ingrijirii parului. Cred ca acum un an, am descoperit o metoda de ingrijire a parului cret Curly Girl Method – Metoda fetei cu parul cret, inventata de o americanca. . Aceasta metoda reda forma naturala a buclelor, le ofera stralucire si hidratare. Nu este un procedeu simplu si, in plus, are si o perioada de tranzitie destul de grea. Pentru a respecta aceasta metoda e nevoie sa nu mai folosim produse cu: sulfati (responsabilii cu spuma din produsele de curatare), care sunt detergenti foarte duri care indeparteaza si murdaria din par si sebumul natural al acestuia; siliconi, care se gasesc in produsele de styling – invelesc parul intr-o crusta articifiala, astfel produsele de hidratatre nu pot patrunde in cuticula si nu pot fi indepartati decat de sulfati; uleiurile artificiale si ceara  – la fel, incarca artificial parul si se indeparteaza foarte greu; anumite tipuri de alcool care usuca parul. Lista cu toate ingredientele o gasiti pe pagina de Facebook Par cret si bucle rasfatate sau pe grupul cu acelasi nume pe care, daca aveti parul ondulat sau cret, va recomand cu incredere sa le urmariti. 

Inainte sa incep aceasta metoda mi-am facut un test simplu sa aflu nivel de porozitate si proteina al parului meu. Gasiti online si pe youtube modul in care se face acest test.

Acum sa va spun care este rutina mea de ingrijire a parului.

Curatare

Imi spal parul cu un balsam de curatare. O data la 2 luni, daca il simt mai incarcat, il spal cu sampon pentru par cret, dar tot un sampon fara ingredientele mai sus mentionate. Aplic o cantitate suficienta pe scalp, apoi masez bine doar scapul (2-3 minute prin miscari circulare), nu si parul pe lungime. Buclele se vor curata de la solutia care curge de  pe scalp. Clatesc bine, apoi repet operatiunea. Clatesc bine si aplic tratament/hidratare.

Momentan alternez urmatoarele 3 produse: balsam pentru curatare pentru par cu porozitate ridicata Shea Moisture , Balsam de curatare DevaCurl,  Sampon pentru par cret Derm Organic

Pentru ca in continuare imi vopsesc parul blond, este nevoie sa folosesc si un tratament intensiv de hidratare, inainte de masca de par. Folosesc un tratament special pentru parul blond care se numeste Olaplex (pasul 3).  Poate va intrebati unde sunt pasul 1 sau 2. Olaplex pasul 1 si pasul 2 sunt destinate exclusiv utilizarii profesionale. Mie mi le aplica Mara cand merg sa ma vopseasca. Revenind la Olaplex pasul 3: torn o o cantitate mica de produs (~ o lingurita), inind bine pe lungimi. Tin produsul in par de la 15 minute pana la ore bune (uneori si peste noapte). Cand simt ca parul are nevoie de mai multa hidratare tin tratamentul peste noapte impreuna cu o masca.

Hidratare

Pentru hidratare folosesc intotdeauna o masca, foarte rar balsam. Aplic masca hidratanta pe parul umed bine stors, dar nu si sters. O intind bine doar pe lungimi si imi trec degete prin par astfel incat sa fie bine acoperit (atentie, nu si pe radacini). Dupa ce am aplicat masca, imi pun pe cap o casca de dus,  apoi imi pun prosopul si stau asa minim 20 de minute.  Cand am timp stau si 2 ore. Cu cat mai mult cu atat parul va fi mai hidratat. Dupa cele 20 – 300 de mii de minute :)) de stat cu masca, imi clatesc foarte bine parul si scalpul. Descurc parul cu degetele. De ceva timp incoace nu mai folosesc perie de par. Daca tot simt nevoia sa il descurc, il pieptan cu un pieptan cu perii rari. Clatesc bine-bine parul cu apa calduta, iar la final cu apa rece pentru a inchide cuticula. Dupa clatirea cu apa rece continui cu stylingul.

Momentan alternez urmatoarele produse de hidratare: masca hidratanta pentru par cu porozitate ridicata Shea Moisture,  masca melt into moisture Deva Curl, Deep Sea Repair Deva Curl .

Styling pasul 1

Dupa ce am claitit bine parul, il storc, apoi aplic un balsam leave in – adica balsam care se lasa in par. Acesta mentine hidratarea parului si lupta cu frizz-ul, acest dusman de moarte al parului cret, dar nu numai (adica firele rebele). Pun in podul palmei ~ 1 lingurita de produs si il intind bine pe palme. Aplic produsul pe lungimea parului prin tehnica numita rugaciune, adica intind produsul pe lungimea parului apropiind palmele incarcate cu produs. Dupa tehnica „rugaciune” fac „scrunch” – adica strang parul si il ridic de la varfuri spre radacia.

Styiling pasul 2

Dupa ce aplic balsamul leave in aplic, cu aceleasi tehnici, un gel pentru par cret. Fac ambele operatiuni pe parul foarte ud, doar stors. Dupa ce am terminat aceste 2 operatiuni, pun parul intr-un prosop de microfibra si il leg in forma de turban. Il tin asa 10-20 minute (timp in care stau cu o masca hidratanta pe fata ;))

Styling pasul 3

Dupa cele 20 de minute, pe parul umed, proaspat scos din prosop, aplic din nou aceeasi cantitate de balsam leave in prin aceleasi doua tehnici, un gel pentru definirea buclelor (~ o lingurita), apoi acelasi gel de fixare – ambele prin tehnicile mentionate mai sus. Aplic tehnica scrunch minute bune – in functie de cat rezist 3-10 minute. 

Momentan folosesc balsamul leave in Aunt Jakie’s, gelul pentru definire a buclelor Curl Plumper Deva Curl si alternez doua geluri de fixare: Ultra defining gel Deva Curl  si Gel pentru par cu porozitate ridicata Shea Moisture 

Uscare

Daca pana acum vi s-a parut anevoios procesul, de acum incepe distractia.  Uscarea este o etapa foarte importanta in ingrjirea parului cret. Aerul cald este dusmanul parului cret pentru ca il deshidrateaza si pentru ca favorizeaza producerea frizzului. Asadar pentru a-l usca folosesc un uscator de par cu difuzor (obligatoriu). Incep prin a-l usca la – radacina, cu aer rece si cald (cea mai joasa treapta de intensitate si caldura). Dupa ce incepe sa se usuce radacina, pun in difuzor si lungimile si il usuc asa. Il usuc 70-8%, apoi il las sa se usuce de la sine.

In zilele calduroase de vara sau cand nu am dispozitia necesara pentru a-l usca cu feonul, il las sa se usuce liber, am observat ca dupa uscare nu are acelasi volum pe care il are cand folosesc uscatorul de par, insa buclele sunt foarte bine definite.

Definire/spargerea crustei

Pana sa ma informez in legatura cu aceasta aceasta metoda nu auzisem de termenul de „crusta” sau „spargerea crustei”. La ce se refera: cand fixezi parul cu un gel acesta face pe deasupra o pojghita, o crusta destul de tare. Daca am lasa parul asa, ar arata cel putin dubios. Asa ca imi ung mainile cu putin ulei si sparg crusta prin tehnica scrunch – acesta este si pasul final. Daca ma spal pe par si nu ies din casa in ziua aceea, nici nu ma ating de crusta.  Daca el sta invelit in acea pojghita de gel este protejat de frizz. Complicata treaba. :))

Dupa ce l-am uscat si am spart crusta, ii dau volum la radacini cu ajutorul degetelor (practic incerc sa il umflu). Am in plan sa imi achizitionez un fel de pieptan special pentru aceasta actiune, dar pana atunci si mainile-s bune. 

Momentan folosesc uleiul cu migdale dulci si cocos de la Solaris Plant.

Detalii si produse care fac difreneta

  • Incerc sa imi spal parul o singura data pe spatamana. Parul cret este, dupa cum va spuneam, mai uscat si nu produce atat de mult sebum ca cel care nu e ondulat.
  • Nu ma culc niciodata cu parul ud! Am invatat asta de la Mara, care mi-a spus ca oricat de obosita sunt ori sa imi usuc parul, ori sa ma spal a doua zi. Firul de par ud este mult mai sensibil si mai fragil decat atunci cand este uscat, asa ca daca ne culcam cu parul ud, frecarea cu perna il va deteriora.
  • Dorm pe huse de perna din matase si/sau satin. Pentru ca husele de matase din comert sunt destul de scumpe, mi-am cumparat material si l-am dus la croitorie sa-mi faca doua huse. Matasea si satinul sunt benefice nu numai pentru par, care prin frecare cu bumbacul se toceste, ci si pentru piele: produsele de ingrijire a pielii raman pe ten, nu pe fata de perna, tenul nu este agresat peste noapte si, un aspect foarte important, matasea si satinul nu lasa urme pe piele.
  • Imi tin/usuc parul doar in prosop de microfibre. Propsopul de microfibre are acelasi efect ca husele de perne despre care v-am vrbit mai sus. Spre deosebire de cele din bumbac, nu toceste si nu uscua parul in exces si, cel mai important, impiedica frizzul (deja cred ca v-ati plictisit de cuvantul asta).
  • Nu-mi mai prind parul cu elastice. Imi prind parul doar cu invisibobble, un fel de „prinzatoare de par” din plastic. Nu lasa urme, nu incalceste parul si nu il strange. Bineinteles, daca vreau sa il strang intr-o coada, rotesc de 2 ori acest invisibubble si tine foarte bine.
  • Cand vreau sa imi fac coafuri imi prin parul cu agrafe, obligatoriu cu bobite in varf pentru a nu-mi agresa nici parul si nici scalpul.

 

Cu speranta ca acest carnat de 5 pagni Word va va fi de folos, va multumesc ca ma cititi!

In imagini port rochie Muna Radu de la The Room Shoroom, iar pozele sunt facute la Castelul Mikes din Zabala, Covasna.

Si va imbratisez cu drag si va urez zi frumoasa si mancaruri delicioase!

Praji

 

poate iti place si

24 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *