Chifle pentru hamburgeri

Vei uita de chiflele din comert!

In ultimul timp am inceput sa fac alternativa homemade a multor produse pe care pana acum le luam din comert. In capul listei se afla painea, apoi chiflele, lipiile si cam tot ce insemana dulciuri. Refuz sa cred si ma inspaimanta ideea ca poate va veni o vreme cand nu voi avea timp sa le pregatesc in casa. Spun asta pentru ca, din fericire/pacate odata ce ai incercat sa faci aceste chifle de hamburgeri acasa, nu te mai poti intoarce la cele din comert. Azi ma opresc la chiflele pentru hamburgeri/burgeri. Niciodata nu mi-au placut cele cumparate, mi se par prea dulci si aromate, dar parca nici cu chifle normale (din aluat clasic de paine) nu pot sa fac un adevarat hamburger. Intre paranteze fie spus, sotul meu este un devorator de tot ce inseamna chifltea in chifla :)). Cand, pentru a treia zi consecutiv „cuiva” i-a fost pofta de „hamburgeri” (ziua 1 din hribi, ziua 2 vita-porc, ziua 3 „nu-stiu-mai-inventeaza-unul-la-fel-de-fain”), am inceput cautarile. Cautari, care din fericire nu au durat mult, si asta datorita faptului ca sunt abonata la o sumedenie de canale youtube din SUA. Canalul americanului Chef John mi-a oferit alternativa homemade mult visata. 

chifle14

Revin la ideea din subtitlu si va spun, cu mana pe inima, ca odata ce ati incercat aceste chifle, este aproape imposibil sa mai poti pune gura pe cele ambalate la pachet de cate 6… care au si termen de valabilitate care incepe tot cu 6… luni :(. 

Chifle pentru burgeri
Print
Ingrediente (pentru 8 chifle)
Pentru chifle
  1. 450 g faina tip 650
  2. 200 ml apa calduta
  3. 7 g drojdie uscata (1 plic) sau 1 cub de drojdie proaspata (cat o nuca)
  4. 3 linguri unt topit si racit
  5. 3 linguri zahar
  6. 1 ou
  7. 1 lingurita sare
  8. faina pentru pudrat
  9. ulei de masline pentru uns bolul
Pentru uns chiflele
  1. 1 ou
  2. 1 lingura lapte
  3. 1 lingura seminte de susan
Cum procedam
  1. 1. intr-un bol incapator punem 75 g de faina, apa calduta si drojdia - amestecam totul si lasam la temepratura camerei pentru 15 minute (dupa cele 15 minute deasupra compozitiei ar trebui sa se formeze o spuma aerata, asta insemnand ca drojdia este activa)
  2. 2. dupa 15 minte, adaugam restul ingredientelor si incepem sa framantam
  3. 3. framantam 12-15 minute (mixerul meu KA a facut toata treaba in 5 minute) - vom obtine un aluat moale si putin lipicios
  4. 4. ungem peretii bolului cu putin ulei, formam aluatul intr-o bila, apoi il punem inapoi in bol
  5. 5. acoperim bolul cu folie de plastic (pentru a se pastra umiditate) si il punem la crescut intr-un loc calduros, pentru 2 ore
  6. 5. dupa cele 2 ore scoatem aluatul din bol, il presam usor pentru a scoate aerul din el, apoi formam un dreptungi
  7. 6. taiem dreptunghiul in 8 parti egale, iar cu mainile pudrate usor cu faina formam opt bile (ca in imaginile de mai jos)
  8. 7. punem hartie de copt (sau folie de silicon) intr-o tava si punem bilele intercalate (ele se vor lipi si vor capata exact aspectul celor din comert ;))
  9. 8. aplatizam usor cu degetele bilele, le pudram cu faina, acoperim tava cu folie de plastic si mai lasam la crescut 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul
  10. 9. batem oul impreuna cu lingura de lapte, apoi ungem usor fiecare chifla in parte (chiar foarte usor, altfel riscam sa le "desumflam") dupa care presaram semintele de susan
  11. 10. dam la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 15-18 minute sau pana cand sunt frumos rumenite
  12. 11. le scoatem de la cuptor, le punem pe un gratar sau prosop, le stropim cu apa (ideal ar fi sa aveti o sticluta cu pulverizator) si le acoperim, astfel ele isi vor pastra fragezimea.
Ustensile necesare
  1. bol
  2. tava pentru copt
  3. folie de plastic
  4. hartie de copt/folie de silicon
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
Pentru a va face munca mai usoara, iata cateva imagini cu pasii pe care trebuie sa-i urmati:)

chifle 1
framantam aluatul
colaj1
formam un dreptunghi
chifle burgeri4
taiem in 8 parti egale
colaj2chifle
formam bile

colaj3chifle

colaj4chifle
distribuim intercalat/lasam la crescut
colaj5 chifle
ungem cu ou/presaram susan/coacem

Rezultatul: chifle pufoase si aerate, nesfaramicioase si absolut delicioase!

chifle15

Pofta buna va doresc! 

poate iti place si

No comments

    1. Andreea, asta este reteta originala, eu sa stii ca reduc uneori zaharul pana la o lingurita, doar cat sa se activeze drojdia. 😉

  1. Delicioase, intr-adevar! A meritat din plin sa stau pana la ora asta sa le fac. Esti noul meu guru culinar :))

    1. Hei! Buna Simona! Ce surpriza placuta! Ma bucur ca ti-au placut. Da, intr-adevar, trebuie lasate la dospit, ceea ce dureaza ceva. Dar merita! Te imbratisez pe drag si pe tine si pe bebe.

  2. Buna! foarte bine arata chiflele, dar am o nelamurire….can pun untul si susanul? si daca nu am cuptor electric(nu vad cate grade are) cum procedez? Multumesc!

    1. Cosmin, untul il pui impreuna cu restul ingredientelor, dupa cele 15 minute in care ai lasat drojdia sa se activeze. Susanul il presari peste chifle dupa ce ai uns chiflele cu ou – este practic ultima operatiune inainte de a le baga la cuptor. Daca nu ai un cuptor cu temperatura, te sfatuiesc sa lasi la temperatura medie a cuptorului si sa verifici dupa 15 minute. Daca au capatat o culoare usor aurie ar trebui sa fie gata. Un alt indiciu dupa care iti dai sema daca sunt facute: iei o chifla si o bati usor pe fund, daca suna a gol, insemna ca e coapta. Daca nu au nici culoarea aurie si nici nu suna a gol mai lasa-le 5-10 minute (cu o verificare dupa primele 5 minute).
      Sper ca ti-am fot de ajutor. Daca mai ai nelamuriri, te rog intreaba-ma cu incredere!
      Numai bine, Praji 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *