Tarta cu sparanghel, fara blat

Din pacate, la noi in tara, sparanghelul a intrat de curand in alimentatia noastra.

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o specie de plante erbacee cu radacini carnoase si care are frunze nedezvoltate asemanatoare ca aspect cu solzii unui peste. Sparanghelul este originar din Europa, nordul Africii si vestul Asiei și este cultivat pe scară largă ca leguma. Sparanghelul este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut, dar si pentru multitudinea de nutrienti si beneficii.

Nu voi intra foarte mult in detalii, va spun doar ca este foarte gustos si se pregateste simplu. Daca este crud eu il trag la tigaie in putin unt și il mancam cu zeama de lămâie, alături de carne sau oua. Dacă este mai bătrân, îl opăresc cateva minute și procedez la fel cu trasul la tigaie.

Astăzi insa va prezint o altfel de posibilitate de a-l introduce în alimentatia noastra: o tarta foarte simpla, fără aluat. De ce spun „fara aluat”. Pentru ca, de regula, o tarta are un aluat care se face separat și, de cele mai multe ori se si coace separat, abia apoi se pune umplutura.

Eu am vrut sa va ofer cea mai simpla varianta, asa ca am facut un fel de budinca, o tarta cu aluatul care va ajunge sa fie integrat în compoziție.

Se face foarte usor. In 10-15 minute il bagati deja la cuptor. Mai greu este sa asteptati sa se coaca decat sa o faceti.

Mai jos va las reteta detaliata, un video cu pașii si cateva poze.

Tarta cu sparanghel, fara aluat
(Ingrediente pentru o tava de 30/7 cm 20/20cm sau cu diametrul de 23-25 cm):

150 g faina alba de grâu
80 g unt (de preferat 82% grasime) rece, de la frigider, taiat cuburi
3 oua
300 ml smantana lichida (de gatit sau ptr frisca)
1 lingura de muștar clasic sau de Dijon (dupa preferinte)
Coaja unei lamai
O legătură de sparanghel
Sare
Piper
Optional puteți adauga si roșii cherry sau roșii uscate.
Lamaie pentru servire

Cum procedam:
Amestecam faina cu untul și un praf de sare pana obținem un pesmet
Distribuim pesmetul format în tava, apoi băgăm tava la frigider și continuam cu compoziția
Punem ouăle cu un praf de sare intr-un bol încăpător si le batem usor cu un tel pana le omogenizam (ca pentru omleta)
Adaugam piper, apoi smantana, mustarul si coaja de lamaie si amestecam bine totul
Rupem sparanghelul de unde „se cere”
Cum facem asta: luam firul de sparanghel de vârf și capăt si flexam. Tija de va rupe de unde sparanghelul este fraged. Partea de la baza care ne rămâne este fibroasa si nu se consuma ca atare. Se poate folosi la supe strecurate.
Daca vrem sa avem o tarta aspectuoasa, tăiem tijele de sparanghel la aceeași dimensiune (părțile care ne rămân le vom pune în compozitie, sa nu se vadă:))
Scoatem tava cu blatul fals de la cuptor, turnam compoziția cu ou și smantana, apoi adăugăm sparanghelul (crud).
Coacem la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 45 de minute.

Taiem felii și savuram tarta calda sau rece cu zeama de lamaie pe deasupra.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.