Cred ca ati vazut cu totii ca saptamana ce a trecut am fost pe meleaguri transilvanene impreuna cu o gasca de bloggeri super simpatici. Am tot mentionat Food Camp Romania si Food Camp Sibiu. Inainte sa va spun pe scurt ce am facut acolo, sa va explic inseamna de fapt aceasta tabara culinara:
Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2019, drept pentru care niste baieti cu initiativa, adica Marian Craciun si Cristi Dandes s-au gandit sa gaseasca o modalitate sa promoveze zona dincolo de granitele judetului. Tabara generala a fost la Paltinis, la Centrul de perfectionare si cercetare al Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu, insa in fiecare zi ne-am perindat prin judet in cautare de locuri si retete specifice zonei.
Dar inainte sa va descriu ceea ce a fost una dintre cele mai faine experiente de cand am blogul culinar, sa va spun cine au fost bloggerii cu care muncit cot la cot, ne-am distrat si ne-am relaxat: Brindusa, Mihaela – Fantezie in bucatarie, Adina – panackeplanet.ro Camelia – Gatesteusor.ro, Andreea – Andreea Chinese Food, Alina – delicii.com, Andra – Andrailias.ro, Oana – retetetv.ro, Marius mariusdragne.ro, Pia Marina Voicu, Adriana – Vinul.ro
Acum sa va povestesc pe indelete, pe zile, pe cat de scurt pot.
Ziua 1 – pe care organizatorii au numit-o ziua zero pentru ca in ziua plecarii nu am gatit :))
Intalnirea a fost la 8 dimineata la sediul BMW Romania, unde ne-am impartit cate 4 si am pornit la drum in niste super bolizi care dezvolta 270 de cai putere, cu head-up display, volum pe care poti sa il modifici doar dand cu mainile in aer si tot asa. Eu am fost in masina cu Mihaela, Andreea si Brindusa si, va vine sau nu sa credeti, in prima zi am vorbit mai mult despre masini decat despre mancare. Nu stiu daca mi-a facut bine ca am condus o asa masina.
De abia porniti la drum ne-am si oprit: un mic dejun fastuos ne astepta la Fresh Cornerul Mol Romania, de pe A1. Evident ca ne-am lungit mai mult decat ar fi vrut organizatorii, insa nu stiu daca ei isi luasera in calcul ca pleaca la drum cu atatea femei. Urmatoarele opriri au fost la Barajul Vidraru si Balea Lac unde, evident am facut zeci de poze… si era de abia ziua zero.
Dupa amiaza am ajuns la Paltinis, la cota 1607, unde toamna isi intrase deja in drepturi. Acolo, organizatorii ne-au asteptat cu un mare ceaun sibian (un fel de gulas), ciorba cu afumatura si tarhon si varzar – o placinta cu urda si marar.
Cu burtile pline, incalziti de foc si de un pahar de palinca, ni s-a spus care vor fi echipele si ce urma sa facem a doua zi. Interesant este ca seara aflam ce facem a doua zi, nu si in restul saptamanii.
Asadar, subsemnata a facut parte din Echipa Cimbrisor, alaturi de Pia Marina Voicu, Brindusa Birsan, Andra Ilias. O echipa de lupoaice munictoare avea sa ia fiinta in acea seara! Girls, you rock!
Ziua 2
Dimineata a fost putin spus de poveste. Cand am iesit in curtea vilei efectiv nu-mi venea sa cred ca cineva ne rasfata atat in frumos. Primul mic dejun a fost oferit de Olympus Romania si Telekom si pregatit de Echipa Rozmarin () – fetele au facut o Shaksuka delicioasa!
Dupa micul dejun cu sutele de poze de rigoare, am pornit in vanatoarea unor cartele Telekom, care dupa ce au fost gasite, au venit la pachet cu telefoane de ultima generatie cu care am facut concurs de poze in Sibiu. Pozele cu care am concurat eu au fost cele cu “pogacea calatoare” pe care le-am postat pe Istagram. Bneinteles am si castigat multe lucruri faine, preferatul meu fiind un rucsac numa’ bun pentru carat chestii de blogger. : ))
Cu telefoanele pentru poze intr-o mana si cu cele personale pe care primeam instructiunile in alta, am pornit la adevarata vanatoare: vanatoarea de retete, ce urma sa fie zilnica. Prima vanatoare a fost chiar in centrul Sibiului. Dupa ce ne-am perindat de la catedrale, la muzee si in piete, am descoperit in sfarsit reteta: echipa Cimbrisor avea sa gateasca felul principal la cina: tocana de porc cu mamaliga cremoasa, la care am adaugat pentru vegetarieni ciuperci trase la tigaie. Celelate doua echipe au avut de pregatit: antreul – bruschete cu fasole si carnati si desertul – gogosele cu iaurt si gem.
Dupa vanatoarea din centrul orasului am poposit la Podgoria Gorgandin. Un loc de poveste, cu multe hectare de vie tanara, din care o familie minunata produce doar vinuri premium. Am ascultat povestile vinului, ne-am plimbat prin vie si am degustat produse traditionale. Ce puteam dori mai mult?!
Ajunsi la cazare, ne-am pus pe treaba si am gatit felurile amintite mai sus. Am mancat, pozat si discutat ce aveam de facut a doua zi: printre altele era randul echipei noastre sa pregateasca micul dejun. Apoi somn.
Ziua 3
Ne-am dat seama de la prima ora cine ne va oferi in ziua respectiva micul dejun. Asta pentru ca la usa ne astepta un cos imens cu conserve de la Scandia Sibiu, toate 100% naturale, conservate prin pasteurizare. Impreuna cu echipa ne-am trezit mai devreme si ne-am asteptat colegii cu un mic dejun englezesco-sibian care avea sa ne dea energie pentru ziua ce urma.
Vanatoarea retetelor s-a desfasurat in Muzeul Civilizatiei Traditionale Astra din Sibiu. Doamne cat e de frumos acest muzeu… Echipa noastra a avut o ghicitoare „Bate vantul frunzele, se-nvartesc moristile”, drept pentru care am pornit in cautarea retetei la morile de vant din muzeu. Mai repede decat ne asteptam Andra a gasit reteta: la cina am avut de pregatit antreul: placinte cu ciuperci si cu branza, la tigaie. Celelate echipe au pregatit tochitura cu mamaliguta si desert placinta cu prune.
Pranzul l-am luat intr-un decor de poveste la Palatul Brukental din Avrig, unde am fost asteptati cu o delicioasa supa crema de legume, pui cu smantana si galbiori si strudel cu mere.
Ajunsi in tabara ne-am intrat in drepturi, ne-am inarmat cu electrocasnicele si ustensilele de bucatarie puse la dispozitie de Heinner si am purces la pregatirea cinei. Deja stiti ce urmeaza: mancat, planul pe ziua urmatoare si somn.
Ziua 4
A fost o zi care a inceput superb. In curte ne astepta Sorina Fredholm cu care am facut yoga si smoothies. A fost un moment foarte binevenit pentru ca deja incepuseram sa ne simtim obositi. Dupa smoothies preparate cu produse bio de la Carrefour, am avut si un mic dejun copios, de aceasta data pregatit de castigatorul Master Chef, Ciprian Ogarca.
Vanatoarea de retete a venit in continuarea orei de yoga si dupa micul dejun copios, adica am avut de urcat muuulte trepte tocmai pana la Cetatea Cisnadioara. Panorama de pe dealul cetatii este una care iti taie respiratia. A meritat alergarea pana sus. Am gasit retetele pe drum – acum aflam ce vom gati sambata in Piata Mica din Sibiu… pfiu, deja incepeam sa avem emotii. Echipa noastra: ciorba de afumatura cu tarhon, ciulama de pui cu mamaliguta si gogosi cu iaurt si gem. Echipa Rozmarin: Supa crema de rosii, tocanita de porc cu mamaliguta, hencles cu prune si echipa Lavanda: ciorba de vacuta, berbecut cu cartofi si varzar.
Dupa vanatoarea de retete si inainte vanatorii de ingrediente, am avut parte de 2 ore de relaxare la o terasa intre meri, unde am baut suc proaspat de mere si cel mai bun strudel cu mere pe care l-am mancat in viata mea.
Reenergizati am ajuns la Carrefour Sibiu unde, din nou am avut concurs. Am cumparat contra cronometru ingredientele pentru preparatele pe care le aveam de gatit in ziua urmatoare. Echipa Cimbrisor, adica noi, s-a organizat de minune si, ghiciti ce: a iesit invingatoare.
Ne-am intors la Paltinis unde am avut cateva ore de relaxare pe care o parte dintre noi le-am petrecut admirand apusul si rontatind salate oferite de Agriro Fresh.
Dupa odihna binemeritata am pregatit cina, apoi am mers la somn, ne astepta o zi de sambata cu multa munca.
Ziua 5
Supranumita si ziua cea mare, a fost ziua care a incununat tabara culinara: am pregatite cate 200 de portii/echipa din toate cele 3 feluri. A fost munca la foc continuu, insa ne-am organizat bine si am reusit sa oferim vizitatorilor preparatele promise.
Cea si cea mai bucuroasa am fost cand, din cand in cand, mai aparea cate o persoana care venea direct la mine sa imi ceara sa facem poze sau sa vorbim. Nu va pot descrie bucuria pe care am simtit-o… A fost o zi superba, care s-a incheiat cu o seara cu cantec popular. Am jucat putin, am plans putin mai mult… stiti ca muzica populara este punctul meu slab.
Ziua 6
Ziua plecarii nu a fost mai prejos decat alte zile, deoarece echipa Lavanda ne-a pregatit muuulte pancakes si clatite si noi a trebuit sa le decoram – tot concurs, evident. Eu am fost una dintre castigatoare: am castigat o tigaie Heinner pentru clatite.
Si daca nu ar fi fost deajuns, la plecare am primit din nou cadouri de la Sarantis (am primit si cand am ajuns in tabara) si de la Top Line.
In incheiere as vrea sa multumesc celor care au organizat tabara ca mi-au dat ocazia sa descopar si sa va arat si voua ce locuri si mancaruri minunate are tara noastra.
Sibiu Food Camp este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală. Parteneri: Carrefour România, Telekom România, Scandia Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Heinner, Olympus, Mol România, BMW Group România, Herballife Nutrition, The Trends.ro, foodofbucharest.ro, sentimente.ro, Sarantis, Bilka, Palatul Bruckenthal Avrig, Gramma Wine, Top Line, Maresi și Gorgandin, vin din inima Transilvaniei.
Pana la editia a 2-a, la care nu stiu daca voi fi invitata, va imbratisez cu drag.
Praji