Prăjitură cu două blaturi, cremă de vanilie, glazură de ciocolată

Astăzi vă prezint o prăjitură pe care nu ai cum să nu o adori: blat cu cacao – cemă de vanilie – blat cu cocos – cremă de vanilie – glazură de ciocolată – fulgi de cocos.

E destul de simplu de facut: 2 blaturi clasice, o cremă de vanilie și o cremă de ciocolată topită

😉 Ingredinete (pentru o tavă de 25/35 cm):

Blatul de cacao: 4 ouă, 80 g zahăr, 20 ml ulei, 100 g făină, ½ linguriță praf de copt, 20 g cacao, 1 linguriță extract de vanilie, un praf de sare;

Blatul de cocos: 6 albușuri, 120 g zahăr, 70 g fulgi de cocos, 100 g făină, ½ linguriță praf de copt, 1 linguriță extract de vanilie, un praf de sare;

Crema de vanilie: o păstaie de vanilie, 6 gălbenușuri, 40 g amidon, 120 g zahăr, 500 ml lapte, un praf de sare, 200 g unt (-1 cub pe care il vom pune în glazură)

Glazura de ciocolată: 200 g ciocolată neagră, 100 ml lapte, 1 cub de unt + 1 lingură fulgi de cocos pentru decor

Cum procedăm:

Nu contează ordinea în care facem blaturile. Eu l-am făcut mai întâi pe cel de cocos, deși la montaj l-am pus mai întâi pe cel de cacao

Blatul de cocos:

Încingem cuptorul la 180°, functia ventilatie și tapetam o tavă de 25/35 cm cu hartie de copt

Batem albusurile spumă cu un praf de sare și cu zaharul (eu adaug praful de sare și ½ din cantitatea de zahăr la început, apoi mixez pana obțin consistenta unei creme, adaug restul de zahăr și mixez pana obțin o spumă tare)

Adăugăm vanilia si mai mixam cateva secunde

După ce am obținut o spuma tare, adaugam faina amesteca cu praful de copt și cocosul și amestecăm ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus pentru a păstra compoziția cât mai aerata

Turnam blatul în tavă, îl nivelam și îl coacem 15 minute

După cele 15 minute scoatem blatul, îndepărtăm hârtia de copt și punem blatul la răcit pe un grătar de patiserie

Punem hârtia din nou în tavă, partea curata a hârtiei sa fie în interior, în contact cu al doilea blat (astfel evitam risipa de hartie de copt)

Blatul de cacao:

Mixam ouăle întregi cu praful de sare și zahărul După ce și-au dublat volumul si au devenit galben pal, mixând turnăm în fir subțire uleiul

Cernem făina amestecată cu praful de copt și cacao și le încorporăm ușor în compoziție

Turnăm în tavă, nivelăm și coacem tot la 180 de grade pentru 15 minute

Crema de vanile:

Într-o oală cu fundul dublu/gros punem la înfierbântat laptele în care adaugam păstaia de vanilie despicată În paralel amestecam ouăle cu praful de sare, amidonul și zahărul

Când laptele s-a înfierbântat turnam ~100 ml peste ouă și amestecăm pentru a le tempera Adăugăm încă ~ 100 ml și amestecăm, apoi turnam tot laptele

Realizam aceasta acțiune pentru a tempera ouăle, altfel riscăm ca ouăle să se gătească instant și să se coaguleze asemenea unei omlete

Turnam crema înapoi în vasul în care a fost laptele, punem la foc mic și amestecăm continuu până se îngroașă crema (5-6 minute)

Luăm crema de pe foc, adăugăm untul tăiat cuburi și amestecăm până se înglobează și se topește integral

Montaj: În tava în care am copt blatul punem o foaie de copt curăță, adăugăm blatul de cacao, ½ din cantitatea de cremă de vanilie, nivelăm, adăugăm al doilea blat, restul de cremă de vanilie și nivelăm din nou

Glazura: la foc mic ( treapta 2 la plita cu inductie) sau pe baie de aburi punem ciocolata cu laptele și lăsăm până se topește ciocolata

Amestecam, adăugăm cubul de unt și amestecăm din nou până obținem o cremă lucioasă

Turnăm crema în tavă peste crema de vanilie nivelăm si presărăm pe deasupra fulgi de cocos

Acoperim tava cu folie de plastic – avem grijă să nu vină în contact cu ciocolata – și dăm la rece peste noapte

A doua zi porționăm după preferințe.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *