Cozonac cu nucă și prune uscate

După multe cereri iată că am venit și eu cu o rețetă de cozonaci. Este o combinație dintre rețeta mamei, a mamei lui Mircea și puțin din touchul meu personal 😉

Am adăugat în umplutură prune uscate, astfel am „elevat” puțin clasica umplutura cu nucă

Mai jos vă las rețeta detaliată + câteva trucuri de cum să pastrăm mereu aluatul hidratat și cum aranjăm cozonacii in tavă fără ca folia de copt să ajungă sub ei 😁

Ingrediente (pentru doi cozonaci mari):
1 k g făină de grau tip 000
300 ml lapte
200 g iaurt
4 gabenușuri
50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată
100 g unt 82% grasime, la temperatura camerei
200 g zahăr tos (alb)
2 plicuri de zahăr vanilat burbon
coaja unei portocale și a unei lămâi
20 g de sare (pare multă, dar este foarte importantă pentru potențarea gustului
100 ml ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură:
500 g nucă macinată
200 g zahar
4 albușuri
20 g cacao (2 linguri)
200 g prune uscate mărunțite

Pentru uns și presărat:
1 gălbenuș
1 lingură ulei
1 lingură zahăr

Pentru modelare si dospire (unsul blatului de lucru si a bolului):
2-3 linguri de ulei

Cum procedam:
• Într-un bol mic activăm drojdia – o amestecăm cu 50 ml lapte și o lingură din făină, facem o pastă și dăm deoparte într-un loc călduros
• Punem într-o cratiță mică laptele, iaurtul, zahărul, zahărul vanilat și sarea și le punem la foc foarte mic până zahărul s-a topit și sarea s-a dizolvat, apoi dăm deoparte și lăsăm la răcit
• Într-un bol i
• Într-un bol încăpător punem făină, apoi adăugăm gălbenușurile, laptele și iaurtul și drojdia activată
• Malaxăm (dacă folosim mixer planetar) sau frământăm pentru ~ 10 minute până obținem un aluat lipicios și elastic (eu mixez 5 minute, las pauza 5, apoi mixez din nou 5 pentru a ajuta la formarea legăturilor de gluten)
• Mixam în continuare și adăugăm untul, treptat în 3 serii, apoi uleiul în fir subțire, până obținem un aluat fin
• Mai frământăm cu mâna 5 minute până aluatul are pe suprafața lui bășici
• Ungem bolul cu unt, punem aluatul în bol, acoperim cu folie de plastic pentru a-i păstra hidratarea, apoi îl dăm Într-un loc călduros până își dublează volumul
• Între timp mixăm albușurile cu un praf de sare, apoi le amestecam cu cacaoa și nuca, apoi o împărțim în 4 părți egale
• După ce aluatul a dospit, îl împărțim în 4 părți egale (ideal cântărite), formăm bile, le acoperim cu un șervet umed, apoi, pe rand întindem câte 2 foi groase de 1 cm și le ungem pe fiecare în parte cu 1/4 dim umplutură
• Formăm suluri, apoi le împletit în două
• Punem cozonacii astfel formați în tava tapetată cu hârtie de copt, acoperim cu folie de plastic (fără să o tensionăm), apoi mai lăsăm la dospit încă 20′
• Încingem cuptorul la 180° (ventilatie)
• Îndepărtăm folia, ungem cu oul bătut amestecat cu zahăr
• Coacem 20′ minute la 180 de grade, apoi reducem temperatura la 160° și mai coacem 20′
• Îi lăsăm la răcit pe un grătar de patiserie și ii feliem după răcire

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *