Zilele acestea, împreună cu Marinela Ardelean, am fost prințese la castel. Ne-am bucurat de două nopți de poveste la Castelul Bethlen-Haller Jidvei.
Într-una dintre zile am găzduit un webinar în care eu am pregătit preparate cu ingrediente din grădina și serele castelului, iar Marinela ne-a recomandat vinuri pentru pairing.
De asemenea, tot în acest webinar, printre altele, am aflat ce vinuri să nu ne lipsească din frigider vara aceasta; ce vin este versatil și se potrivește la aproape orice preparat și ce pahar este versatil și se potrivește oricărui vin.
Aici găsiți înregistrarea completă a webinarului.
Mai jos vă las rețetele salatelor pregătite.
1. Salată de kale cu roșii, semințe de dovleac și brânză cu mucegai albastru
Ingrediente:
Pentru salată:
6-7 frunze de varză kale (eu am avut de 3 feluri)
4-5 roșii felurite
O mână de semințe de dovleac ~ 30 grame
~ 50 g brânză cu mucegai albastru (gorgonzola sau roquefort)
Pentru vinegretă:
Ulei de dovleac
Oțet balsamic
Sare
Cum procedăm:
Tăiem felii varza kale, apoi o frecăm bine cu sare până se înmoaie
Facem o vinegretă din ulei și oțet balsamic și o amestecăm cu salata
Distribuim salata dreasă pe un platou, apoi adăugăm pe deasupra roșiile feliate, bucățile de brânză și, la final, semințele de dovleac
Salată de fenicul cu măr și migdale
Ingrediente:
1 căpățână de fenicul și câteva frunze de fenicul
1 măr (ideal verde)
Zeama unei portocale
Zeama unei jumătăți de lămâie
Ulei de măsline
O mână de migdale
Piper proaspăt râșnit
Cum procedăm:
Tăiem feniculul în două, apoi în optimi (fiecare sfert în 2)
Feliem și mărul și îl stropim cu zeama de lămâie Tocăm grosier migdalele
Montaj:
Distribuim pe un platou feniculul și merele, sărăm, apoi stoarcem zeama de portocale și turnămulei de măsline
Decorăm cu frunzele de fenicul, apoi adăugăm migdalele
Râșnim piper proaspăt și servim imediat
Gulie și cremă de brânză cu cimbrișor si lămâie
Ingrediente:
1-2 gulii200 g cremă de brânză
Frunzele de la 2 crenguțe de cimbrișor simplu sau lămâios + extra pentru decor
Coaja unei lămâi
Zeama de la jumătate de lămâie SarePuțin ulei de măsline
Flori comestibile (eu am folosit mușețel)
Cum procedăm:
Tăiem gulia felii sau bastonașe
Amestecăm restul ingredientelor și potrivim de sare
Distribuim pe un platou pe o parte feliile/bastonașele de gulie și pe o parte crema de brânză aromatizată
La final punem, în fir subțire, puțin ulei de măsline
Vinete pe pat de iaurt cu sumac
Ingrediente:
O vânătă mare/lunguiață
200 g iaurt grecesc
1 linguriță sumac
1 lingură de capere 2-3 ardei iuți (optional)
Ulei de măsline
Sare
Cum procedăm:
Feliem vânăta, o sărăm bine, apoi o dăm deoparte pentru 10 minute – sarea îndepărtează iuțeala specifică vinetei
După cele 10 minute clătim feliile de vânătă, le uscăm bine cu un prosop, le ungem cu ulei de măsline pe ambele părți și le frigem în tigaie grill sau tigaie clasică
Coacem/frigem și ardeii în aceeași tigaie (dacă folosim ardei)
Amestecăm iaurtul cu sarea și sumacul, apoi îl întindem pe o farfurie
Adăugăm feliile de vinete peste iaurt, presărăm caperele și adăugăm și ardeii
Salată de dovlecei și castraveți
Ingrediente: 1 dovlecel
2 castraveți
Extra dovlecei mici, cu tot cu flori pentru decor și textură
Coaja și zeama unei lămâi
O legatură de mentă
Flori pentru decor – eu am avut flori de coriandru și de mac
Ulei de măsline
Cum procedăm: Feliem dovlecelul cu peelerul/cuțitul economic, apoi îl punem într-un bol împreună cu coaja și zeama de lămâie
Feliem castraveții cu tot cu coajă și ii adăugăm peste dovlecei
Tocăm mărunt menta și o frecăm bine cu 3 linguri de ulei de măsline
Amestecăm menta cu dovleceii și castraveții și distribuim totul pe un platou
Decorăm cu baby dovlecei și cu flori
Ca vinuri pentru pairing/asocieri am folosit:
• Mysterium Sauvignon Blanc – limited edition Carrefour
• Iluziv Roze
• Iluziv Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Muscat Ottonel
• Iluziv Traminer Roz + Pinot Gris + Chardonnay
• Vin de vinotecă – Fetească Regală 2009
• Mysterium Brut Roze Vintage 2017 (spumantul)