Tarta cu dovleac si lapte condensat

De mult visez sa fac o tarta cu dovleac, dar sa fie cu umplutura foarte cremoasa si echilibrata ca gust. Răsfoind Pinterestul am găsit o combinatie de dovleac copt cu lapte condensat si atunci mi-a venit ideea acestei tarte.

Pentru ca umplutura sa fie una cremoasa si fina e bine sa folosim un blender. Eu am avut in teste noul Blender Kitchen Aid K400 cu care am obținut o crema de vis. Dupa cum bine bănuiți acest blender nu are nevoie de o super prezentare sau lauda pentru ca știm cu toții ca produsele Kitchen Aid sunt in topurile internaționale. Ba mai mult modelul K400 vine cu 2 accesorii: unul pentru citrice si unul ptr smoothies „to go” – am si facut un smoothie cu lapte vegetal, nuci si dovleac copt, care a iesit uimitor de fin – parca nici nu am pus nuci, atat de fin a iesit. Pentru ca este un produs high quality garantat de Kitchen Aid, magazinele KitchenShop au activ si programul de 90 de zile banii inapoi, daca nu sunteti multumiti de produs, pana la finalul anului.

Revenind la tarta, ea se face destul de simplu. Facem un aluat clasic, cu faina unt și iaurt, in care punem condimente specifice tarte cu dovleac – scorțișoară, ghimbir, nucsoara si cuisoare sau direct combinatia „pumpkin spice”. Pentru ca umplutura este una destul de lichida, coacem mai intai „in orb” aluatul, adica doar cu boabe pe el – rolul boabelor este acela de a impiedica umflarea aluatului. Apoi, peste aluatul copt, pe care il lasam in tava, turnam umplutura care se face din doar trei ingrediente + mirodenii.

Mai jos va las reteta scrisa, video și cateva poze.

Si va las si reteta smoothie-ului cu gust de toamna frumoasa. 🙂

Ingrediente:

Pentru blat:

300 g faina alba
150 g unt gras, 82% grasime
3 linguri iaurt/sana
1 praf de sare
1/2 lingurita scorțișoară
1/2 lingurita ghimbir pudra
Un praf de nucșoară răzuit si unul de cuisoare pudra (cele doua, optional)
Sau in loc de mirodeniile de mai sus, o lingurita de mix „pumpkin spice”

Pentru umplutura:

400 g dovleac copt (cantarit copt) – eu am copt o jumătate de dovleac mai mare si din ce a rămas am facut smoothie si l-am mancat ca atare
1 conseva (397 g) lapte condensat indulcit
2 oua
1 lingurita rasa scirtisoara, 1 lingurita rasa ghimbir, 1/4 lingurita nucsoara, un praf de cuisoare pudra sau o lingura de mix ‘pumpkin spice”.

Cum procedam:
Dovleacul:

Il taiem felii, il curatam de coaja, apoi îl taiem in cuburi de 5-6 cm
Punem bucățile de dovleac pe o tava si il coacem 30 de minute la 200 de grade

Cat timp sa coace dovleacul facem aluatul.

Aluatul:
Intr-un vas amestecam faina cu sare si condimentele, adaugam untul rece, taiat cuburi și framantam/frecam intre degete untul infainat pana obtinem textura de pesmet
Dupa ce am obținut textura de pesmet, adaugam iaurtul si framantam un aluat
Intindem aluatul pe un balt de lucru rece – aluat trebuie sa fie mai mare decât dimensiunea tavii in care von coace tarta pentru ca luam in calcul și pereții
Rulam aluatul pe sucitor si il punem in tava
Presa aluatul in tava, taiem excesul si, optional facem un pic de model pe marginea tavii
Cu excesul putem sa facem niște frunze decorative (sau ce alte modele preferam)
Cu o furculița intepam din loc in loc aluatul  apoi adaugam peste el o foaie de copt
Peste foaia de copt turnam boabe de orez , fasole, naut sau boabe ceramice
Coacem blatul la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 10 minute, apoi indepartam boabele si foaia si mai coacem 5 minute
In acelasi timp putem pune si 7-8  frunzele obținute din restul de aluat.

Cat timp aluatul este la cuptor pregatim umplutura

Umplutura:
In vasul blenderului punem toate ingredientele si mixam pana obtinem o consistenta foarte fina
La mine toata operațiunea a durat mai putin de un minut
Scoatem blatul de la cuptor si turnam  umplutura in tava
Introducem tava la cuptorul pe care acum il setam la 170 de grade
Coacem tarta inca 35 de minute la 170 de grade

Dupa ce scoatem tarta de la cuptor o decoram cu frunzele din aluat.

Noi am mancat tarta călduță. S-a terminat in mai putin de 10 minute de la tăierea primei felii.
Va indemn sa o faceti chiar dacă nu sunteți înnebuniți dupa dovleac. Combinatia cu lapte condensat si textura fina data de mixare, schimba cu totul ecuația.

Smoothie cu dovleac si nuci:
Ingrediente pentru 3 portii:
100-150 g dovleac copt
O mana de nuci
Mirodeniu dupa preferinta
300 ml lapte vegetal sau animal
Punem totul in vasul blenderului si mixam pana obtinem o textura fina.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.