Azi vin la voi cu unul dintre deserturile mele preferate: panna cotta. In plus, gustul este unul de vara, de sezon, cu fructe aflate in plin parg in aceasta perioada.
Este un desert versatil, care se face foarte usor si pentru a carui preparare avem nevoie doar de plita.
Si in general, dar in special la acest desert, plita cu inductie Neff pe care o detin imi este de mare ajutor. Una dintre conditiile obtinerii unei panna cotta perfecte este incalzirea lichidului la o temperatura de pana in 80 de grade pentru a nu distruge gelatina folosita pentru solidificarea cremei.
Plita Neff are 10 trepte de intensitate, drept pentru care riscul ca lichidul sa se infierbinte prea repede sau laptele sa se prinda de vas, este inexistent.
Daca nu stiti cum sa va alegeti o plita sau orice aparat electrocasnic Neff, pe site, producatorul ne pune la dispozitie o grila de intrebari la care sa raspundem in functie de nevoile noastre. Astfel ne usureaza alegerea electrocasnicului potrivit.
Mai jos va las reteta video si cea scrisa.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
Pentru panna cotta:
400 ml frisca lichida (smantana dulce cu minim 30% grasime)
250 ml lapte evaporat (lapte condensat pentru cafea) sau lapte clasic
20 g gelatina granule
500 g caise bine coapte
150 g zahar alb (sau brun)
1 lingurita extract sau pudra de vanilie
Un praf de sare
Pentru toping:
250 g mure (se pot folosi si afine sau mix de fructe de padure)
2 linguri zahar brun
Zeama de la un sfert de lamaie
Cum procedam:
Pasul 1
Intr-un bol, punem 200 ml apa rece, presaram gelatina, amestecam si dam deoparte
Intr-o oala, punem cele doua feluri de lactate si vanilia si le infierbantam doar pana cand lichidul scoate aburi si daca punem degetul nu ne frigem
Oprim focul si adaugam gelatina hidratata
Amestecam 2 minute pentru a dizolva gelatina
Pentru decor(optional):
Busuioc, menta sau coaja de lamaie
Pasul 2:
Intr-o cratita, punem caisele taiate in sferturi impreuna cu zaharul si le fierbem la foc mediu 3-4 minute
Punem apoi „gemul” format intr-un blender si mixam pana obtinem un piure fin
Pentru textura fina si cremoasa a desertului final, trecem piurelul printr-o sita si il adaugam peste lactate
Amestecam bine pana la omogenizare, apoi turnam compozitia in 6- 8 vase* individuale
*eu am folosit pahare felurite, voi puteti sa puneti in cesti de cafea, boluri sau chiar intr-o tava inalta
Dam panna cotta la frigider pentru minim 3 ore sau pana cand crema s-a intarit – pentru a testa, e suficient sa scuturam paharul/ceasca si ne vom da seama
Psaul 3
Intr-o cratita sau tigaie, punem murele impreuna cu zaharul si zeama de lamaie pe foc si le lasam sa fiarba la loc mic, exact la ca caise
Dupa fierbere, dam deoparte
Pasul 4:
Scoatem panna cotta de la frigider, adaugam topingul de mure si, optional, menta sau busuioc pentru decor.
Pasul 5:
Savuram cu pofta!
Cu drag, Praji