Mucenici moldovenesti. Salvati reteta si imi veti multumi!
Duminica am facut mucenici si au iesit excelenti. Ingredientele pentru le-am sunt cele de pe bucatariairinei.ro, insa i-am preparat dupa cum fac eu aluaturile. Cu timpul am realizat ca asta este metoda care imi place cel mai mult.
Pentru aluat (18 mucenici):
- 1.1 kg faina (500 g 650, 600 g 000);
- 2 lingurite sare;
- 35 g drojdie proaspata;
- 200 g zahar;
- 3 lingurite extract de vanilie;
- coaja de la o portocala si o lamaie;
- 3 oua;
- 400 ml lapte;
- 100 g unt.
Pentru topping:
- 1 galbenus + 3 linguri de lapte;
- 200 g miere (lichida sau usor incalzita);
- 200 g nuca macinata.
Cum procedam:
Intr-un bol punem drojdia, apoi adaugam doua linguri de zahar. Amestecam bine cu o furculita, adaugam 2 linguri de faina si 100 de ml de lapte la temperatura camerei (nu rece, nu cald), lasam deoparte pana se activeaza drojdia si isi dubleaza volumul.
Intr-o cratita, punem untul, zaharul si laptele si dam pentru cateva minute la foc mic pana cand se topeste untul si zaharul. Eu las la foc cateva minte, apoi dau deoparte si amestec din cand in cand pana cand untul si zaharul se topesc integral si compozitia se raceste;
Cernem cele doua feluri de faina intr-un bol, apoi adaugam sarea si amestecam;
Batem usor ouale separat (ca pentru omleta), le amestecam cu compozitia cu lapte, apoi adaugam coaja de citrice si vanilia.
Turnam amestecul peste faina si framantam un aluat (20 min cu mana sau 10 min cu mixerul)
Lasam aluatul la dospit 1,5 h – 2 h sau pana isi dubleaza volumul.
Cum formam mucenicii moldovenesti:
Taiem aluatul in bucati de 150 g si formam 8-uri, fie ca in clip prin impletitura dubla, fie simpla, fie varianta melc (vedeti @jurnaldulce si @catalinapenciu)
Ii punem in tava, ii acoperim cu un servet si mai lasam mucenicii sa dospeasca 30 min.
Amestecam galbenusul cu laptele si ungem mucenicii. Ii coacem 10 minute la cuptorul preincalzit la 180 grade (ventilatie) si inca 5 minute la 170 grade.
Ii scoatem din cuptor si cat sunt inca fierbinti ii ungem cu miere, apoi presaram nuca.
Se pastreaza la temperatura camerei in cutii acoperite sau inveliti in folie.
Gasiti reteta si pe Instagram, o puteti salva si acolo. Sa va bucurati de ei! 🤗
Cu drag, Praji