In sfarsit e primavara! Cred ca nu e anotimp care sa ma bucure mai mult decat primavara. Sunt atatea motive de bucurie, incat nici nu stiu cu care sa incep: inverzeste natura, infloreste liliacul, prind viata magnoliile, narcisele si lalele; ne descotorosim de cojoace, ne plimbam in aer liber fara dorinta de a ajunge cat mai repede la caldura.
Pentru mine bucuria e si mai mare pentru pe langa a admira florile, le folosesc in preparate, in decoruri si ca recuzita. Si tot vremea calda ma indeamna sa ies la plimbare cu prietena mea, trotineta. 😉
Si ca tot vorbim de flori si trotinete, vreau sa va supun atentiei urmatoarele: 1. Liliacul este o floare comestibila – daca tufa nu a fost stropita cu substante daunatoare consumului; 2. Puteti sa fiti si voi proprietarul unei trotinete, ba chiar a unei masini, daca participati la campania Dr. Oetker (inscrieti codul unic de pe etichetele promotionale prin SMS la 1816 sau pe www.droetker.ro). Primavara frumoasa si ofertanta pentru toata lumea, nu-i asa?
Si ca sa incununez aceasta pledoarie adusa prea-frumosului anotimp, va ofer retea unu mini tort delicios si aromat, cu crema de unt cu bezea elvetiana si zmeura liofilizata si decorat cu flori de liliac. De punctat este faptul ca blatul este unul umed, nu are nevoie de insiropare ulterioara, ba mai mult, nici nu avem nevoie de mixer pentru a-l face. De mixer avem insa nevoie la faimoasa SMBC – swiss meringue butter cream.
- 3 tavi de tort cu diametrul de 16 cm sau 3 inele ajustabile
- 280 g faina alba de grau + extra pentru pudrat tavile
- 200 g zahar tos (alb)
- 1+½ lingurita praf de copt Dr. Oetker
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu Dr. Oetker
- ½ lingurita sare
- 2 plicuri de zahar vanilat Burbon Dr. Oetker
- 4 oua
- 230 g unt topit si racit
- 80 ml smantana fermentata (smantana clasica)
- 160 ml lapte
- +1 cub de unt pentr uns tavile
- 5 albusuri
- 250 g zahar tos
- 300 g unt la temperatura camerei (!)
- 1 praf de sare
- 30 ml tarie (votca, lichior, whiskey)
- 20 g zmeura liofilizata
- 6 linguri dulceata sau gem dupa preferinte (eu am folosit de afine)
- Crema
- Flori sau fructe
- Amestecam intr-un bol toate ingredientele umede – oua, lapte, smantana, unt, lapte
- In alt bol amestecam ingredienetele uscate – faina, zahar, praf de copt, bicarbonat de sodiu, sare, zahar vanilat
- Intr-un al treilea bol, mai mare, amestecam ingredientele uscate cu cele umede doar cat sa se omogenizeze (nu amestecam mai mult pentru ca astfel blatul nu va mai fi pufos)
- Cantarim compozitia si o divizam in trei parti egale
- Ungem tavile cu unt, apoi le pudram cu faina
- Turnam compozitia in tavi
- Coacem blaturile la 180 de grade celsius (functia ventilatie) pentru 30 de minute
- Punem albusurile, zaharul si sarea intr-un bol metalic (de preferat bolul unui mixer), apoi il punem peste o cratita in care fierbe apa la foc mic, avand grija ca fundul bolului sa nu atinga apa
- Amestecam continuu si destul de energic cu un tel pana cand se topeste tot zaharul (testam luand albus intre degetul mare si aratator, daca nu simtim zahar inseamna ca e gata, daca mai simtim, amestecam in continuare)
- Dupa ce s-a topit zaharul albusul va deveni albicios
- Luam bolul de pe vasul cu apa, il stergem bine, apoi incepem sa mixam
- *Recomandare! Ideal este sa aveti un stand-in mixer deoarece timpul de mixare pentru aceasta crema este unul mai indelungat
- Mixam pana cand peretii exteriori ai mixerului s-au racit si in interior avem o bezea alba
- Adaugam untul cate un cub, rand pe rand – nu adaugam urmatorul cub pana cand cel adaugat anterior nu este inglobat in bezea
- Dupa ce am adaugat tot untul, turnam taria - nu va speriati, crema va parea taiata, nu este, mixati in continuare, intr-un minut isi va reveni si se va intari
- Intr-un mojar sau blender maruntim zmerura si o adaugam peste crema intarita, inglobad-o usor in crema cu ajutorul unei spatule
- Daca blaturile de tort s-au bombat (putin probabil) taiem partea bombata cu ajutorul unui cuti ascutit
- Punem crema intr-un pos cu dui (cu varf rotund)
- Punem primul blat pe farfurie, adaugam 2-3 linguri de dulceata, apoi, cu ajutorul posului adaugam crema
- Nivelam usor cu o spatula, apoi venim cu al doilea blat, adaugam din nou dulceata si crema, apoi ultimul blat
- Tot cu ajutorul posului distribuim crema atat pe partea laterala a tortului cat si pe ultimul blat
- Nivelam crema cu ajutorul unei spatule
- Decoram cu crema formand aveline (moate) pe parte superioara a tortului
- Decoram cu flori sau fructe (dupa preferinte).
Cu drag, Praji.
(Articol sponsorizat)