Ce fac ce nu fac iar ajung sa pregatesc o tarta. Sunt oare singura innebnita dupa ele? Fie ca sunt dulci, cu blat fraged sau de biscuiti, fie sarate sau cu blat cu untura sau ulei, tartele sunt primele cand vine vorba de combinatii de gusturi.
Mi se pare ca o tarta iti oefra ocazia sa faci combinatii de gusturi la care altfel doar visezi. Exact acesta este si cazut acestei tarte cu sfecla rosie si telemea cu blat fraged facut fara unt. Da, vedeti bine: fara unt si fara untura, insa cu vin si ulei de masline. Este o reteta pe care am gasit-o pe site-ul lui Adi Hadean, dar este pregatita de Olguta Pastry Shop. Este incredibil at de fraged si „stratficat” poate iesi un aluat care nu contine unt sau untura. Tind sa cred totusi ca secretul sta in aciditatea vinului. Dar despre explicatiile stiintifice alta data. Haideti acum sa va spun ce am pus eu in acest aluat de tarta: crema de branza, telemea si sfecla rosie. Combinatia de branza sarata cu sfecla rosie dulce este de vis! Dupa ce am preparat-o si am mancat-o m-am gandit ca s-ar fi potrivit foarte bine si putina pasta cu hrean in compozitie. Sigur data viitoare voi adauga. De asemenea, cad i-am trimis simpaticul stop motion de mai jos, mama mi-a spus ca in loc de susanul de la final s-ar fi potrivit mai bine chimen. Are dreptate, chimenul ar fi mers mai bine. De ce nu m-am gandit eu la asta?!
Mai jos va las reteta, dar voi aduga cu mentiunea de „optional” si ingredientele pe care eu nu le-am adaugat, desi cred ca s-ar fi potrivit.
Ingrediente (pentru 8 portii)
Pentrua aluat:
300 g faina alba de grau
100 ml vin sec sau demisec
80 ml ulei de masline
½ lingurita de sare
Pentru umplutura:
200 g crema de branza
2 oua
2 linguri gris
100 g telemea (sau feta) + extra pentru decor
1 lingurita hrean (optional)
¼ lngurita nucsoara
½ lingurita piper
3-4 sfecle rosii fierte sau coapte (eu cumpar de la Mega sau Lidl, gata fierte, ambalate in vid)
Pentru decor:
1 ou
Branza mentonata mai sus
Seminte de susan sau de chimen
Cum procedam:
Aluatul:
Intr-un bol incapator amestecam toate ingredientele pentru aluat, apoi framantam cat sa formam o bila de aluat – invelim intr-o folie si dam deoparte (nu la rece) cat pregatim umplutura
Umplutura:
Amestecam toate ingredientele (mai putin sfecla) pana se omogenizeaza si obtinem o pasta moale
Montaj:
Intaindem aluatul intr-o foaie cu o grosime de ½ cm
In centrul foii intindem umplutura, astfel incat sa lasam 3-4 cm din marginile aluatului neacoperite
Peste umplutura punem sfecla taiata felii subtiri
Aducem aluatu peste sfecla prin miscari de pliere
Batem oul ramas si cu ajutorul unei pensule ungem aluatul
Presaram seminte de susan si chimen
Cocaem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute
Servim rece cu branza telemea pe deasupra.
k