Echilibrul perfect
Dupa lupte seculare care au durat doua saptamani, iata vin si eu in sfasit cu prima reteta de tarte din seria celor sase pe care vi le-am aratat intr-o poza mult apreciata de voi. Desi preferata mea nu este tarta cu dulce de leche, alune sarate si ciocolata, m-am supus votului vostru si o public pe acesta prima. Aceasta tarta a primit si cele mai multe aprecieri din parte celor care au gustat-o. Na, ce sa faci cand toata lumea iubeste cioclolata… acccepti si te supui. :)) Ce cred eu ca a atras si mai mult apreciarea degustatorilor a fost combinatia de dulce a caramelului, cu saratul alunelor prajite si amaruiul ciocolatei negre. Coaja frageda impreuna cu cele trei combinatii de gusturi au echilibrat perfect balanta si cred eu ca in aceasta tarta am creat gustul umami. Suprinzator, ea se face foarte simplu, nu necesita tehnici sau cunostinte deosebite intr-ale cofetariei. Daca ati urmarit live-ul in care va arat cum se face un aluat si coaja de tarta, trebuirile sunt cu atat mai simple.
Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g faina alba de grau
125 g unt gras (82% grasime) foarte rece, de la frigider
1 praf de sare
3-4 linguri de apa foarte rece
Pentru umplutura:
1 conserva de lapte condensat indulcit
150 g alune fara coaja, prajite si sarate
100 g ciocolata neagra (amaruie)
70 ml smantana pentru frisca
Cum procedam:
Aluatul:
Punem intr-un bol incapator faina si sarea, apoi le amesetcam
Adaugam untul taiat cuburi peste faina
Cu ajutorul varfurilor degetelor infainate maruntim grasimea astfel incat sa obtinem un pesmet fin
!Atentie, aceasta operatiune se face obligatoriu cu degetele, deoarece podul palmelor ste prea cald, fapt ce va face ca grasimea sa se topeasca si astfel aluatul nostru va deveni elastic si tare.
! Aceast aluat se poate face si in blender!
Dupa ce am obtinut textura de pesmet, adaugam apa rece si, cu ajutorul unei furculite (reci) amestecam energic
Dupa incorporarea apei framantam cu mana aluatul doar cat sa se lege – nu este nevoie sa avem un aluat compact, e suficient sa unim firimiturile intr-o bila
Aplatizam bila de aluat, o invelim in folie alimentara, apoi o dam la frigider pentru minim 30 de minute
Dupa cele treizeci de minute, scoatem aluatul, il intindem intre doua foi de hartie de copt sau pe un blat pe care am pus un pic de ulei, apoi, rulam aluatul pe sucitor si il punem in tava
Coacem aluatul in orb, apoi il dam deoparte si facem umplutura.
Pentru dulce de leche:
Punem intr-o cratita conserva de lapte condensat indulcit, nedesfacuta si negaurita
O acoperim cu apa, apoi punem la fiert pentru doua ore jumatate
Avem grija ca in timpul fieberii sa completam cu apa daca mai este nevoie astfel incat conserva sa fie in permanenta acoperita cu apa.
Nu va sepriati ca va exploda, bubui sau mai stiu eu ce. Daca ea este acoperita cu apa, nimic nu se va intampla.
(Eu pun cate 3-4 conserve odata si fac caramel pentru mai multe preparate. Se pastreaza fie la temperatura camerei fie la frigider la fel de bine cum se pastreaza si inainte de fierbere)
Pentru crema de ciocolata:
Intr-o cratita mica cu fundul dublu punem smantana la foc mic
Cand incepe sa scoata aburi, adaugam ciocolata taiata bucatale si avem grija ca intreaga ciocolata sa fie acoperita de smantana
Dam deopatrte pentru 2-3 minutem apoi, cu ajutorul unui tel, amestecam pana cand obtinem o crema lucuioasa
Alunele:
Maruntim alunele in blender (fie toate, fie pastram cateva pentru decor) – puteti sa le faceti pesmet, sa le lasati intregi sau doar sa le zdrobiti usor – cum preferati voi
Motanjul:
In coaja de tarta racita adaugam tot continutul conservei de dulce de leche rezultat dupa fierbere, apoi alunele si, dupa, crema de ciocolata.
Decoram cu alune intregi/jumatati/maruntite.
Va las in continuare sa iubiti ciocolata si va imbratisez. 🙂
Cu drag,
Praji.