O alta desfatare a verii 😉
Zilele trecute va aratam pe Facebook o poza cu mine cocotata intr-un cires. Ce faceam: culegeam cirese 🙂 Dar totusi… ce faceam acolo? 🙂 Eram in vacanta la bunici. Din fericire mai am bunici (doua bunici) si tot din fericire am reusit ca si dupa liceu si dupa facultate si dupa ce m-am angajat si, in sfarsit, si dupa ce m-am casatorit, sa imi pertrec macar doua-trei zile pe an cu bunica (cea care m-a crescut si m-a invatat mare parte din indeletnicirile unei adevarate gospodine: gatit, prajiturit, cusut, crosetat, impletit etc) – doar noi doua! In fiecare an „am liber” de-acasa cateva zile in care merg la ea, zile in care incerc sa fac macar o parte din lucrurile pe care le faceam in vacante: merg la fan, cos, merg la cules, „stau prin drum” cu vecinele 🙂
Anul acesta norocul a facut ca aceste zile sa fie la inceputul lui iulie, perioada in care livezile si gradinile abunda de rod. M-am intors de la bunica Viorica (she’s the one) cu o gramada de bunatati – unele dintre ele sunt deja pe blog, altele vor urma.
Azi vin cu o reteta „straina”, dar cu ingrediente autohtone: crumble (sau crant). Crumble-ul sau crant-ul este un desert de vara, usor si foarte racoritor. Dupa cum sugereaza si numele, este un desert din fructe, acoperit cu o crutsa crocanta surprinzator de gustoasa. Mentionez insa ca aceasta reteta contine foarte putina faina (spre deosebire de cea originala), lucru ce o face mai usor digerabila si mult mai sanatoasa.
Odata cu acest minunat desert de vara, va fac cunostinta cu Ana si cu minunatul ei blog. Ana este luna aceasta gazda longevivului si frumosului proiect Ducle Romanie. Si, pentru ca eu consider ca acest crumble se incadreaza in tema ei Sa gatim sanatos cu legume si fructe de sezon zic sa il trimit sa se bucure cat mai multe lume de el.
- 300 g cirese fara samburi
- 200 g rubarba taiata bucatele
- 4 linguri de zahar brun
- 2 linguri faina de secara (daca nu aveti, folositi faina de grau)
- 1/2 nucsoara proaspat rasa
- 1/2 lingurita cardamom macinat (optional)
- un praf de sare
- 5 linguri fulgi de cereale (eu am pus ovaz+grau)
- 2 linguri fulgi de migdale
- 1 lingura faina de secara (sau grau)
- 2 linguri nuca macinata
- 2 linguri zahar brun
- 50 g unt
- 1. intr-un bol incapator amestecam toate ingredientele pentru umplutura (faina are rolul de a absorbi lichidul in exces)
- 2. incalzim cuptorul la 180 grade C/gaz 4
- 3. intr-un alt bol amestecam ingredientele pentru crusta - va recomand sa le amestecati cu mana pentru a se incorpora foarte bine untul
- 4. distribuim umplutura (fructele) in 4 forme individuale sau intr-o singura forma mai mare acoperim cu amestecul de cereale
- 5. punem intr-o tava acoperita in prealabil cu hartie de copt - umplutura va da pe dinafara (asta ne si dorim)
- 6. dam la cuptor pentru 40 de minute
Se serveste rece, simplu sau alaturi de o lingura de iaurt gras.
In pozele de jos vedeti varianta de crumble cu caise si prune cu toping de iaurt de bivolita si menta, savurat de prietenele mele. 🙂
Pofta buna va doresc!
No comments
La fel procedez si pt cel cu mere savurat ieri? Pupici
Da, exact la fel. la mere poti adauga diferite nuci/seminte si neaparat scortisoara. iar pentru crumble te poti juca cu „pesmetii” 🙂 (faina, cereale, pesmet de biscuiti, seminte).
Pupici1
O alta varianta de crumble pe care n-am incercat-o inca! Arata nemaipomenit de bine. Yum! Te astept si eu la provocarea acestei luni cu arome de vara, de vacanta 😉
Iuhuu, de abia astept:) Daca incerci acest crumble, sa mi zici ce parere ai:)
Arata de vis!! Am incercat si varianta cu aluat crocant dat prin razatoare (de fapt era un rest de aluat de tarta pe care l-am pastrat in congelator), insa urmeaza cu siguranta si varianta aceasta 🙂
https://www.facebook.com/BaroccaFashion
Ma bucur tare mult! S-mi spui cum ti-a iesit:) Spor
Ma bucur ca iti place Te astept cu pareri. Pupici!
Ce bine arata, minunat! Delicios si aromat!
Multumesc! Chiar asa este:)