De ce nu am descoperit mai devreme dulceata asta? Of, de ce?! E un deliciu rar intalnit.
La noi in familie ardeii iuti sunt in topul preferintelor! Fie ca face pasta iute, ii pune la otet impreuna cu morcovi, ii pune in muraturi sau ii usuca, mama e… regina ardeilor iuti. Vara asta insa, cand am facut atelierul cu copiii de la Brusturoasa, am mancat la Cristina (doamna invatatoare care a facut posibil atelierul), alaturi de o friptura de miel o dulceata care mi-a depasit asteptarile in materie de – iute, dar si dulce in acelasi timp. Eu si Irina (cum care Irina – finalista Bake Off Romania) am fost date pe spate si am plecat cu promisiunea ca vom primi reteta. Asa ca toamna asta am sunat-o pe Cristina, care a sunat o prietena, care m-a sunat si mi-a dat reteta. Nu vreti sa stiti cat de bucuroasa am fost, mai ales ca avea sa fie prima dulceata pe care o faceam in viata mea. Deci, cum ar veni, pot sa ma declar super gospodiva. E ok, multumesc, nu e nevoie sa aplaudati. :)))
Dulceata de ardei iuti se face foarte usor (daca nu iei in calcul curatatul ardeilor de seminte) este foarte ieftina si nu necesita mult timp de fierbere. Eu zic sa las vorba si sa va scriu reteta, am vazut ca chiar o asteptati. 🙂
- 500 g aredi iuti rosii
- 500 g gogosari (sau ardei kapia)
- 500 g zahar
- 500 ml otet din vin
- Cu o seara inainte curatam gogosarii si ardeii iuti de seminte. ANTENTIE! Folositi manusi, caspicina din ardei va va veni de furca daca ii curatati cu mainile goale
- Dam ardeii si gogosari prin robot/blender/masina pana cand ajung la consistenta dorita – eu am preferat sa aiba structura si nu i-am facut pasta
- Punem ardeii si gogosarii intr-o oala, adaugam zaharul, amestecam si ii lasam asa peste noapte – zaharul se va topi si impreuna cu ardeii vor crea un sirop
- A doua zi punem ardeii la fiert la foc mic, amestecand ocazional
- Lasam la foc 15-20 minute, apoi adaugam otetul
- Amestecam din cand in cand, pana cand vedem ca compozitia s-a legat
- Cum testam daca dulceata este gata: scoatem o lingurita de dulceata pe o farfurie si o lasam sa se raceasca, daca bucatele de ardei se tin legate de sirop, inseamna ca e gata, daca nu o mai lasam la fiert
- Cat inca e calda dulceata (nu fierbinte) o punem in borcane si o lasam asa, fara sa punem capacul pana se raceste complet – pojghita care se va forma la suprafata va actiona ca un “sigiliu”.
- Punem capacele si o punem la pastrat sau... la mancat. Eu am tinut un borcan la frigider si unul la temepratura camerei, intr-o luna nu si-au schimbat propietatile. Restul de 5 borcanele au fost oferite cadou sau au fost mancate. 🙂
Faceti dulceata de ardei iute si bucurat-va de picanteriile vietii! 😉
Cu drag, Praji.