Clafoutis cu portocale

Am o istorie frumoasa cu clafoutis. A doua reteta de pe blog este un clafoutis cu afine. Era desertul pe care il faceam cel mai des si care ne placea la nebunie. Inca ne mai place.

Cat despre felul in care este scrisa reteta, am citit acum si am vazut indicatiile sunt date la doua persoane diferite. 🙂 Este o greseala pe care o observ la multi bloggeri culinari incepatori. De exemplu: mai intai spunem „adaugam” si in a doua-trei fraza schimbam persoana si spunem „adaugati/turnati”. :)) Ideal este sa ne gasim un stil de exprimare si de a scrie reteta pe care sa il pastram. Fie ca ne adresam la persoana a II-a singular sau plural, fie ca folosim persoana I singular sau plural, important este sa o pastram daca nu in toate retetele, macar in cea din interiorul unui articol.

Revenind la clafoutis. Am facut dupa mult timp acest desert, uitasem cat de mult ne place. Mircea a mancat doar portie dubla. 🙂 S-a terminat imediat cea cu portocale. Tocmai ma pregatesc sa bag la cuptor una cu visine. Ce vreau sa va spun ca e ca este un preparat foarte versatil.
De data asta nu am facut reteta pe care o stiam, cu lapte, ci m-am inspirat din cartea lui Lorraine Pascal „Baking Made Easy” si am facut o varianta mult mai fina, cu smantana fermentata (cea clasica, acra), smantana dulce (cea pentru frisca) si un pic de alcool (care se va evapora prin preparare termica, dar a carui aroma va innobila desertul).

Mai jos va las reteta scrisa, un video cu modul de preparare si cateva poze.

Ingrediente (pentru un vas cu diametrul de 23 cm):

4 portocale (eu am avut 3 rosii si una normala)

  • Daca nu aveti sau nu va plac portocalele, puteti sa puneti orice fructe. Ca si cantitate, punei fructe cat sa acopere fundul vasului (de exemplu 5 jumatati de piersici din compot, visinele dintr-un borcan de 800 g de compot, afine, fructe de padure etc)
    4 oua si 3 galbenusuri (cu albusurile voi face bezele)
    100 g zahar
    150 ml frisca lichida/smantana pentru frisca (eu folosesc Olympus, Dorna, Pilos, Mega Image)
    140 g smantana fermentata (smantana clasica/acra) – adica un pahar mic (chiar la garamjul acesta in comert)
    50 g faina
    1 lingurita extract de vanilie
    2 lingurite amaretto sau lichior (ideal din fructul pe care il punem in preparat – eu nu am avut de portocale si am pus de visine)
    Un praf de sare

Cum procedam:
Mixam ouale intregi si galbenusurile pana se omogenizeaza

  • Facem operatiunea aceasta inainte de a adauga zaharul, pentru a sparge vitilina, adica membrana cu care este acoperit galbenusul. Daca adaugam zaharul imediat, vom avea mici „brobonele” de galbenus (poate pentru unii insesizabile) care vor impiedica desertul sa fie unul cu adevarat fin.
    Adaugam zaharul si mixam pana cand se dubleaza volumul
    Turnam cele doua feluri de smantana si mixam pana se inglobeaza in compozitia cu oua si zahar
    Adaugam faina si praful de sare si mai mixam doar cat sa omogenizam
    Dam compozitia deoparte si pregatim fructele
  • Daca folosim fructe in compot le scurgem bine si le punem direct in vas;
  • Daca avem fructe congelate, le putem pune congelate (dar mai crestem cu 5 minute timpul de coacere)

Portocalele:
Pentru ca am vrut sa am un desert foarte fin am curatat portocalele de coaja, cu tot cu membrana alba, apoi am taiat cu un cutit miezul fiecarei felii de portocala, la fel, pentru a nu a aveam membrana.
*Daca pe voi nu va intereseaza acest aspect, puteti taia portocala direct felii (verticale/orizontale) sau cubulete.
Distribuim fructele in vas, apoi turnam compozitia peste fructe
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade (functia ventilatie) pentru 30 de minute daca folosim fructe proaspete sau din compot si pentru 35 de minte daca folosim fructe congelate.

Servim dupa ce se raceste

*Optional putem pudra cu zahar pudra si adauga o cupa de inghetata de vanilie langa.

Noua ne place simpla pentru ca este foarte racoritoare si umeda.

Cu drag, Praji

poate iti place si

22 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *