Culori de toamna la inceput de vara
Pe mine vremea asta mohorata ma face sa vreau sa mananc mancaruri care ma duc cu gandul la caldura, prajituri cremoase, cu gusturi clade si blande. Asa ca, la inceput de primavara m-am gandit sa vin cu o reteta cu culori tomnatice. Daca ma urmariti pe Facebook si Instagram, sau daca v-ati uitat la Bake Off Romania, stiti ca imi place sa combin arome si gusturi, vorba aceea, vanilie si ciocolata stie toata lumea. 😉 Asadar azi vin o cu combinatie indrazneata, creatie proprie de la A la Z si de care eu sunt foarte mandra: rulada cu orzo si crema cu smochine deshidratate
In blatul ruladei am pus orzo, care un fel de cafea fara cofeina, preferata de italieni. Este o pudra de culoare bruna realizata din orz prajit. Se aseamana la gust cu cafeaua instant. Eu am primit aceasta cafea din Italia (stiu insa ca se gaseste si la noi), dar daca nu aveti sau nu vreti sa folositi orzo, puteti oricand sa o inlocuiti cu cafea instant.
Crema cu smochine deshidratate este… cum sa va zic, ceva de vis. Este o crema cu baza de crema de patiserie pe care am creat-o pentru una dintre petrecerile caritabile organizate de minunata Veronica de la minuni.ro. Lumea a fost atat de incantata, incat mi-am zis ca trebuie neaparat sa o mai fac si sa v-o arat si voua.
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
- 1 lingura de orzo (sau cafea instant)
- 1 praf de sare
- 250 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 30 g amidon (2 linguri rase)
- 50 g zahar (2 linguri)
- un praf de sare
- semintele de la o pastaie de vanilie sau 1 lingurita extract de vanilie
- 5 smochine deshidratate mari (sau 6-7 mici)
- smochine dezhidratate
- frunzulite de menta
- Preincalzim cuptorul la 180 de grade
- Batem albusurile cu praful de sare, pana se formeaza o spuma usoara, apoi adaugam, pe rand, lingura cu lingura, zaharul pana cand se fomeaza o bezea tare
- Adaugam galbenusurile si le incorporam usor in albusuri
- Cernem faina impreuna si orzo si le adaugam, in ploaie, peste oua
- Amestecam cu o spatula cu miscari ample de sus in jos pana cand toata faina s-a incorporat
- Turnam compozitia intr-o tava (cea cu care vine cuptorul), care a fost tapetata cu hartie de copt in prealabil
- Coacem la 180 de grade pentru 12-15 minute
- Scoatem din cuptor, lasam blatul sa se raceasca 5 minute, apoi il punem (partea fara hartie in jos) pe un porsop mare, umed
- Dezlipim hartia de copt si acoperim tot baltul cu prospul umed (sau altul, daca nu aveti unul mare:) si lasam asa pana cand e gata crema.
- Punem laptele la incalzit
- Separat amestecam galbenusurile cu praful de sare, zaharul si amidonul
- Cand laptele a inceput sa fiarba usor, il luam de pe foc
- Turnam in fir subtire (sau cu o lingura) jumatate din cantitatea de lapte peste galbenusuri si amestecam energic
- Turnam compozitia cu ou peste restul laptelui si dam din nou pe plita, la foc mic, amestecand continuu, pana cand compozitia se transforma intr-o crema densa
- Adaugam semintele de la pastaia de vanilie sau extractul de vanilie si mai amestecam o data
- Luam de pe foc, punem crema pe o farfurie intinsa si o acoperim cu o folie de plastic (sa nu formeze crusta), apoi o lasam sa se raceasca
- Punem smochinele intr-un blender si mixam pana obtinem o pasta (daca e prea uscata compozitia, adaugam o lingura de apa)
- Amestecam crema de vanilie cu pasta de smochine
- Punem crema cu smochine peste blat si rulam usor.
- Decoram cu jumatati de smochine si frunze de menta.
Fiti curajosi si incercati gusturi noi.
Cu drag, Praji.