Tocmai am descoperit reteta mea preferata de muffins, briose cum le spunem noi (desi teeoretic briosele sunt altceva). Briosele sunt niste chifle facut din aluat ca de cozonac. In Romania insa, noi le spunem briose si clasicelor muffins. Iar pentru ca stiu voi pe blog asa le veti cauta, asa le-am scris si in titlu.
Revenind la ele, va spun ca sunt umede si elastice, pline-pline de fructe. Deci absolut delicioase! Mai am pe blog aceasta reteta de muffins cu mere si morcovi – le declar favritele mele si sper sa devina si ale voastre.
Poate nu veti avea rabdare sa citit tot articolul, asa ca va spun de la inceput: cand faceti acest gen de aluat: NU AMSTECAM MULT compozitia. Daca amestecam prea mult copozitia, vom activa glutenul si dupa coacere in loc de muffins pufoase si elastice, vom avea niste bile tari. Dupa ce adaugam faina, amestecam usor, cu miscari ample. Compozitia trebuie sa aiba cocolase. Daca vom avea o compozitie ca o pasta, inseamna ca deja am amestecat prea mult.
De asemenea va recomand ca amestecarea imgredientelor lichide cu cele solide sa se faca intr-un bol incapator, cu diametrul de 25-30 cm. Motivul pentru care facem asta, e acela de a nu avea prea multe miscari de amestecare.
Daca tinem cont de aceste detalii de vom putea bucura de muffins foarte elasice si umede, pun dulci si pline-pline cu fructe acrisoare.
Mai jos va las reteta pas cu pas, cateva poze dragute, dar si procesul pe care l-am filmat pe Instagram strories si care cred ca va veni in ajutor
Ingrediente (pentru 18 muffins):
3 oua
150 g zahar (daca le doriti mai dulci, puteti adauga 200 g zahar)
300 g faina
300 g smantana clasica (fermentata) sau 300 g iaurt grecesc amestecat cu 3 linguri de unt topit si racit
300 g fructe de padure – eu am folosit coacaze negre si afine
*puteti pune si alte fructe taiate cuburi
Extra fructe pentru a pune peste muffins inainte de coacere – eu am pus crengute de coacaze rosii si negre
1 plic de zahar cu vanilie sau 1 lingurita de extract de vanilie
2 lingurite de praf de copt
Un praf de sare
Cum procedam:
Intru-n bol cernem faina impreuna cu praful de copt si praful de sare, apoi le amestecam bine
In alt bol batem usor ouale cu zaharul si vanilia – nu le batem spuma, ci le amestecam cu un tel timp de 1 minut
Adaugam smantana sau iaurtul+unt si amestecam pana se inglobeaza bine
Intr-un bol incapator amestecam ingredientele lichide cu cele uscate – atentie, le amestecam usor si doar pana se omogenizeaza compozitia. Aluatul, cum spuneam mai sus, trebuie sa aiba cocoloase. Daca este fin, ca o pasta, inseamna ca am amestecat prea mult si briosele noastre, dupa coacere, vor fi tari
Adaugam fructele si mai amestecam doar cu 2-3 miscari cat se distribuie in tot aluatul
Cu ajutorul unei cupe pentru inghetata sau lingura umplem formele de briose doar ¾ – daca le umplem mai mult, vor da pe langa si acest aspect le va impiedica dospirea – vom avea niste ciupercute inestetice
*Eu folosesc tavi din silicon de buna calitate pe care le ung cu putin unt, astfel nu e nevoie sa mai folosesc hartiute care, in cazul acestui fel de muffins exista riscul sa ramana lipite de briosa.
Coacem muffins la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25 de minute, ideal functia ventilatie.
Si daca avem functia ventilatie si daca nu, dupa 25 de minute facem testul cu scobitoarea: infigem o scobitoare intr-o briosa, daca iese curate inseamna ca sunt coapte, daca iese cu firirmituri de aluat, inseamna ca mai trebuie coapte
*Atentie, daca le scoatetm si avem urme de fructe, nu tinem cont de asta, deoarece fructele vor ramane umede
Dupa cele 25 de minute le scoatem de la cuptor, le lasam sa se raceasca 5 minute in forme, apoi le scaoatem si le lasam sa se raceasca de tot pe un gratar de patiserie
Le putem depozita intr-o caserola sau punga, la frigider.
Cu drag, Praji